Blisterele sunt produse ca mecanism de aparare impotriva leziunilor stratului superficial al pielii. Se genereaza o portiune ridicata, plina cu lichid.

Blisterele sunt o suprafata de piele, plina de lichid, care poate aparea din mai multe motive. Sunt localizate in epiderma (cel mai superficial strat al pielii) si sunt produse ca mecanism de aparare impotriva agresiunii.

Este o leziune edematoasa, ridicata, palpabila si circumscrisa. Are lichid in interior, care in conditii normale este deschis la culoare.

Din punct de vedere tehnic, termenul de vezicule sau bule este folosit atunci cand leziunea este mai mare sau egala cu 0,5 centimetri in diametru. Pe de alta parte, vorbim de vezicule sau vezicule daca dimensiunea este mai mica.

Cum arata veziculele pe piele?

Blisterele sunt vizualizate ca niste buzunare umplute cu un lichid limpede, practic transparent, sub cel mai superficial strat al pielii. Datorita procesului inflamator de baza, zona inconjuratoare poate fi rosie.

Cand sunt pline de sange, lichidul este rosu sau negru. Simptomele insotitoare de durere, zona calda inconjuratoare si lichid purulent (verde sau galben) sugereaza o posibila infectie asociata.

Atunci cand cauzele veziculelor pe piele duc la prezentarea lor in locuri neobisnuite, cum ar fi pleoapele sau organele genitale, este indicat sa consultati un medic. In mod similar, atunci cand sunt cauzate de arsuri, degeraturi sau reactii alergice.

Vesiculele se sparg sau se rup spontan, iar lichidul se usuca pana la o crusta galben stralucitor. Nu ar trebui incercat sa fie sparte manual, deoarece scopul lor este de a proteja stratul superior al pielii in timp ce se vindeca.

In cele mai multe cazuri, veziculele se scurg de la sine in decurs de 1 pana la 2 saptamani. Nu va fi intotdeauna necesar sa mergeti la medic. Daca se cunoaste cauza, idealul este sa acoperiti veziculele cu pansamente sau bandaje pentru a preveni frecarea.

Cand apar vezicule din cauza arsurilor, este necesar un consult de specialitate pentru a determina abordarea.

Cauze ale veziculelor pe piele

Exista diverse cauze pentru veziculele pe piele. In aceasta lista va prezentam 13 origini, care se dovedesc a fi cele mai frecvente.

1. Herpes labial

Herpesul labial, cunoscut si sub denumirea de vezicule febrile sau herpes bucal , apar dupa expunerea la virusul herpes simplex tip 1.  Acest agent ramane in nervi pe termen nelimitat si diferiti factori declansatori (stres, febra sau expunere prelungita la soare) pot determina reactivarea lui odata cu generarea. a blisterului.

De obicei, incepe cu arsuri, furnicaturi, hipersensibilitate la nivelul buzelor sau langa gura. Vesiculele sunt de obicei foarte dureroase. Cand sunt recurente, tind sa ocupe acelasi loc. Pot exista simptome asemanatoare cu cele ale racelii comune, cum ar fi glandele limfatice umflate, dureri musculare si stare generala de rau.

Cand lichidul se scurge din vezicule, lichidul poate raspandi virusul altora prin contact direct (sarut, sex oral) sau contact cu fomite (ustensile de bucatarie, articole de ingrijire personala).

Se vindeca spontan. Cu toate acestea, se vindeca veziculele febrile pot dura mai mult de 2 saptamani. De aceea sunt indicate antiviralele topice.

2. Herpes genital

Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de virusul herpes simplex 1 si virusul herpes simplex 2. Este unul dintre motivele veziculelor dureroase pe piele. Inainte de aparitia sa, zona afectata se comporta cu arsura, mancarime si furnicaturi.

Dupa spargerea veziculelor, acestea se dezvolta de obicei in ulcere dureroase. Acel lichid este capabil sa transmita virusul prin contact direct.

Herpesul nu are un tratament definitiv. Nu poate fi eradicata, ci mai degraba controleaza si limiteaza crizele sale acute folosind medicamente antivirale.

3. Scabie

In scaboza, cauzata de parazitul Sarcoptes scabiei , apare o eruptie eritematoasa pe parcurs cauzata de intrarea parazitului in piele. Acolo lasa o mica vezicula plina de lichid.

Este mai frecventa in zonele pliurilor, unde este mai multa umiditate (incheieturile mainilor, intre degete, la axile sau in jurul taliei). Se transmite prin contact prelungit piele pe piele. Sau prin haine contaminate.

4. Impetigo

Impetigo este infectia straturilor superficiale ale pielii cu Streptococcus sau Staphylococcus, doua familii de bacterii. Cele mai frecvente leziuni sunt la nivelul fetei sau extremitatilor.

Se manifesta prin vezicule care izbucnesc, lasand o crusta de culoarea mierii. De asemenea, exista roseata in jurul leziunii si mancarimi generalizate.

Tratamentul este cu antibiotice orale. Local, pentru ameliorarea simptomelor, se pot folosi creme cu mentol sau anestezice precum pramoxina.

5. Varicela

Varicela este unul dintre motivele aparitiei veziculelor pe piele care provin dintr-o infectie virala. Se transmite prin tuse, stranut sau contactul cu veziculele.

Se produce o eruptie foarte pruriginoasa, cu multiple vezicule si vezicule de diferite dimensiuni, care predomina pe trunchi, fata si scalp. Veziculele devin tulburi si izbucnesc lasand o crusta galbuie.

Nu exista un tratament specific. In cateva cazuri, sunt indicate antivirale orale.

6. Zoster sau herpes zoster

Aceasta eruptie cutanata este cauzata de reactivarea virusului varicelei. Virusul nu dispare din organism, ci ramane intr-o anumita zona a celulelor nervoase.

De aceea, atunci cand este reactivata, eruptia care poate aparea ani mai tarziu urmeaza calea unui nerv. Aceasta eruptie cutanata este foarte dureroasa si se prezinta cu mai multe vezicule care provoaca dureri persistente si severe.

Acestea sunt autolimitate la 7-10 zile, dar in unele cazuri sunt indicate antivirale orale. Durerea datorata implicarii caii nervoase sau dermatomului poate dura chiar saptamani, luni sau ani.

7. Penfigoide

Aceasta este o tulburare in care sistemul imunitar ataca organismul, producand o eruptie cutanata predominant pe extremitati si abdomen. Poate afecta mucoasele.

Blisterele sunt mari, groase si pline cu lichid limpede sau putin sange. Cand se sparg, evolueaza spre multa sensibilitate si durere. Nu exista un tratament specific.

8. Pemfigus vulgar

Ca si in cazul precedent, este o boala autoimuna. Dar diferenta este ca veziculele mancarime si se rup mai usor.

In plus, continutul veziculelor este de obicei sange. Cand sunt in gura si gat, provoaca multa durere.

9. Eczema dishidrotica sau pompholyx

In acest caz exista o eruptie cutanata eritematoasa (rosie). Veziculele apar predominant pe maini si picioare , sunt mari, rosii, dureroase si foarte mancarimi. Cand se sparg, lasa adesea solzi uscati, crapati.

Cauza este necunoscuta, dar este mai frecventa atunci cand exista antecedente de dermatita atopica. Nu exista un tratament specific, desi simptomele se amelioreaza de obicei cu steroizi topici.

10. Arsuri

In cazul arsurilor de gradul doi se formeaza vezicule foarte dureroase, mari si sudura, cu pielea inrosita sau culori neuniforme. Ele ar trebui sa fie intotdeauna evaluate de un medic.

11. Degeraturi

Cauzate de frigul extrem, aceste vezicule ale pielii sunt cele mai frecvente pe degete de la maini, picioare, nas, urechi, obraji si barbie. Exista o piele amortita, crapata, care este alba si tare. De asemenea, pielea dumneavoastra se poate innegri, isi poate pierde senzatia sau poate forma vezicule pline de sange.

12. Dermatita de contact

Dermatita de contact raspunde la un alergen. In acest caz, eruptia are margini definite si este in concordanta cu locul in care substanta iritanta a intrat in contact.

Pielea devine rosiatica, uscata si solzoasa. In plus, apar vezicule care se sparg si se usuca, formand cruste.

Exista diferite tipuri de dermatita. veziculele apar atunci cand stratul superior al pielii se desprinde din cauza reactiei alergice.

13. Prin frecare

In acest caz, veziculele sunt produse prin frecarea pielii de o suprafata iritanta pentru o perioada prelungita . Este mai frecventa la maini si picioare, mai ales cand purtati pantofi stramti. Blisterele se formeaza si se vindeca spontan.

Sunt grave toate cauzele veziculelor pe piele?

Blisterele sunt un mecanism de aparare al pielii care protejeaza stratul deteriorat si il ajuta sa se vindece, mentinandu-l in acelasi timp izolat de mediul extern. Desi pot fi foarte enervante, dureroase sau inconfortabile, de obicei nu sunt un simptom al vreunei patologii subiacente grave.

Cu toate acestea, deoarece cauzele sale sunt multiple, nu exista un tratament specific. Cand aveti dubii, este recomandabil sa consultati un medic.