Un student la medicina alearga, in octombrie, de la Satu Mare la Constanta, ca sa stranga bani pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer.

Intr-o seara sufocanta de acum doua veri, Iulian Novac – un student la medicina cu freza de punkist – gonea prin parcul din centrul Brailei si se gandea cum ar fi sa alerge o distanta lunga si sa ajute in acelasi timp pe cineva. Primul lucru care i-a venit in minte au fost copiii cu cancer. Cand a ajuns acasa, a cautat pe Google „cancer copil“ si a dat peste P.A.V.E.L – Asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer. A sunat la ei si le-a spus ca se gandeste sa alerge de la Satu Mare la Constanta ca sa stranga bani pentru tratamentul copiilor.

A urmat o tacere de cateva secunde, dupa care au inceput discutiile despre implementare. Proiectul lui, pe care l-a numit „1.000 pentru viata“, a fost preluat de cei de la asociatie si a inceput sa fie promovat pe retelele de socializare, in presa si la conferinte.

Alearga ca sa treaca peste limite

Tanarul alearga din primul an de facultate si a fost atras dintotdeauna de sport si competitii. Alearga la maratoane, urca pe munte, a facut parasutism si e pasionat de psihiatrie si medicina de expeditie. „Alergatul ma deconecteaza. Ma face o persoana mai buna din toate punctele de vedere – fizic, psihic, emotional si spiritual. Imi da libertate si imi limpezeste mintea si spiritul. Plus ca imi permite sa ma cunosc mai bine si sa trec de limitele mele psihologice“, spune Iulian.

La Medicina a dat pentru ca la 18 ani nu credea ca poate sa ajute altfel oamenii. Acum vrea sa-i ajute prin sport si sa alerge cu orice pret 1.000 de kilometri pana la Constanta, ca sa obtina bani pentru copii. Deja a convins prieteni, colegi, parinti si sportivi sa i se alature.

Organizatorii cauta acum oameni care sa sponsorizeze cu bani maratonul, sa obtina conditii mai bune de tratament pentru copiii bolnavi.

Isi doresc sa stranga cateva zeci de mii de euro, ca sa-i trateze in conditii mai bune si cu medicamente mai eficiente pe copiii bolnavi.

1.000 pentru viata

Traseul o sa-l faca in primele trei saptamani din octombrie si va avea un program strict: „Totul va incepe la ora 9 in fiecare dimineata si vom termina la 19. Se va desfasura in cicluri: alergat o ora, 15 minute pauza, o ora mers usor, 15 minute pauza, o alergare de o ora si tot asa. Oricum, vom avea permanent o masina in spatele nostru, care sa ne protejeze cat de cat de trafic, care sa aiba mancare, bautura, echipa de filmat si fotografiat. O sa dormim in pensiuni sau hoteluri, in localitatile in care o sa ajungem. Singura problema este ca momentan nu avem sponsori“, povesteste studentul.

Iulian se pregateste de aproape doi ani pentru traseul de 1.000 km: alearga in jur de 12 ore pe saptamana, face exercitii de forta pentru tot corpul, inoata si merge cu bicicleta. Maratonul e mereu in mintea lui: „Cateodata zic ca o sa fie lejer si o sa reuseasca, alteori ma trezesc ca-mi spun vai de capul meu, in ce m-am bagat… Imi doresc din tot sufletul sa iasa bine!

Asociatia P.A.V.E.L. ajuta cu bani si consiliere psihologica peste 250 de familii cu copii bolnavi de cancer. Conform statisticilor, in Romania mor aproape jumatate din copiii diagnosticati, cu 20–30% mai multi ca media UE.