Te-ai gandit sa-ti schimbi cariera profesionala si sa devii programator? Nu ne surprinde, pentru ca adevarul este ca sunt multe elemente care joaca in favoarea unuia dintre cele mai solicitate profiluri de pe piata actuala. La angajabilitatea ridicata si la salariile foarte motivante, se adauga si faptul de a miza pe o specializare in care nu te vei opri niciodata din invatat, cu un numar bun de limbaje de programare in care sa te specializezi. Vrei sa stii cum sa incepi programarea?

Una dintre cele mai prestigioase comunitati de dezvoltatori, Stack Overflow, realizeaza anual un sondaj pentru a afla care este starea sectorului de care ar trebui sa tii cont daca te intrebi cum sa incepi programarea. In 2020, au participat peste 65.000 de profesionisti din intreaga lume. Dintre rezultatele studiului, se remarca faptul ca cei mai importanti factori in alegerea unui loc de munca in sector sunt limbajele de programare folosite, cadrele si tehnologiile alese. Cultura companiei, orele flexibile, dezvoltarea profesionala si posibilitatea de a lucra de la distanta se remarca, la randul lor, ca factori cei mai apreciati de acesti specialisti.

Vrei sa descoperi cum sa incepi programarea si ce limbaje de programare sa inveti? Continua sa citesti si descopera alaturi de noi cum sa incepi in lumea programarii!

Ce este programarea si pentru ce este?

Programarea este unul dintre domeniile digitale care a evoluat cel mai mult in ultimii ani, surprinzandu-ne in fiecare zi cu noile posibilitati pe care le ofera atat de a rezolva nevoile utilizatorilor, cat si de a oferi servicii pe care nici macar publicul nostru nu le solicitase, punandu-ne cu un pas inaintea propriile lor preocupari. Dar ce este programarea web?

De la comercializarea Internetului la inceputul anilor 1990, paginile web au continuat sa evolueze de la locuri pline de text la spatii in care continutul interactiv este rege. Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesar sa folositi un dezvoltator web care se ocupa de design, layout-ul web responsive, programarea front-end (partea vizibila a web-ului) si back-end-ul (panou de control prin care administratorul gestioneaza continutul pagina), precum si dezvoltarea bazelor de date.

In spatele site-urilor grozave pe care le vizitezi in fiecare zi, precum YouTube, Linkedin sau mediul tau informativ de referinta, se afla o echipa de programatori care a muncit din greu pentru ca tu sa navighezi printr-o pagina care functioneaza fara probleme. Angajarea personalului specializat in dezvoltare web si alegerea unui limbaj de programare adecvat sunt primii pasi pe care companiile de astazi ii fac atunci cand creeaza si intretin pagini web precum cea pe care o vizitati acum. Daca va intrebati cum sa incepeti programarea, acesta este ceva despre care ar trebui sa fiti clar.

Vreau sa fiu programator: de unde incep?

Ca ati ajuns la aceasta postare despre cum sa invatati sa programati si sa continuati sa cititi este un inceput! Daca te gandesti sa devii programator, tine cont de aceste sfaturi cu care sa te misti in directia corecta:

1# Cercetare despre programare

Fa-ti timp pentru a te educa pentru a te asigura ca programarea face parte dintr-o industrie care iti place si doresti sa o transformi in specializarea ta. Daca inovatia, comportamentul uman si gandirea critica sunt unele dintre interesele tale, probabil ca ti-ai gasit locul.

Si daca va intrebati cum sa incepeti programarea, nu strica sa aflati despre instrumentele cu care veti lucra zilnic, cum ar fi Sublime Text, console de dezvoltare si CMS, sau sa intrati in contact cu retele profesionale precum LinkedIn. programatori sau persoane care se antreneaza in acest domeniu pentru a afla din prima mana despre marturiile, abilitatile si experienta lor.

2# Alegeti o specializare

Retineti ca dezvoltarea web, care isi concentreaza activitatea pe crearea sau aplicarea de software in tot felul de produse digitale, nu este acelasi lucru cu programarea web, care se concentreaza pe programarea codului folosind limbaje de programare. Alegand aceasta a doua optiune te vei specializa in codarea unei pagini web, desi pariand pe dezvoltarea de software ca atare te va pune in fata unor oportunitati legate de aplicatii web, software de management , stiinta datelor.

3# Instruiti-va in limbaje de programare

Vrei sa incepi sa programezi acest 2022? Descoperirea limbajelor de programare care vorbesc cel mai mult in ultimele luni si specializarea intr-unul dintre ele in functie de tipul de software care te intereseaza cel mai mult este cheia. Trebuie sa tii cont de faptul ca, indiferent de limbajul sau limbajele de programare pe care le stapanesti, tehnicile sunt similare, iar diferenta cheie consta in ce platforma te vei muta sau in ce domeniu vrei sa te specializezi. Va intrebati care sunt aceste limbaje de programare si cu care sa ramaneti? Continuati lectura!

Ce este un limbaj de programare?

Cand vorbim despre limbaj de programare ne referim la un limbaj de calculator pe care programatorii il folosesc pentru a comunica si dezvolta programe software , aplicatii, pagini web si alte servicii executate de computere. Este important sa stiti ca fiecare limba are setul sau de cuvinte cheie si sintaxa specifica cu care sa efectuati fiecare actiune a programului de programare specific.

Fiecare limbaj de programare este folosit cu secvente sub forma unor algoritmi al caror obiectiv nu este altul decat controlul comportamentului calculatorului, care realizeaza o serie de sarcini in functie de comenzile pe care le primeste. Profesionist responsabil cu darea acestor comenzi este programatorul, care dezvolta nenumarate software -uri , aplicatii sau site-uri web prin aceste limbaje. Dar ce limba ar trebui sa alegeti cand va intrebati cum sa incepeti programarea?

Ce limbaj de programare sa inveti?

Cel mai important este ca, daca nu ai mai programat pana acum, optezi pentru un limbaj potrivit, usor de inteles, care sa fie aplicabil mediului profesional actual si care, de altfel, te ajuta sa obtii cunostintele de baza ale limbajelor de programare, in special in ceea ce priveste ceea ce are de-a face cu structurarea datelor, programarea functiilor si orientarea obiectivelor. Vorbim despre sase limbaje de programare pe care veti fi sigur ca le veti intelege corect!

JAVA

Incepem cu unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume. Si este ca a opta pentru Java este o lovitura catre centrul tintei pentru a invata elementele de baza ale programarii orientate pe obiecte, pe care ulterior le vei putea vedea studiind alte limbaje precum Perl, Python sau PHP. Astfel, pariul pe Java este un succes care, in plus, iti va permite sa lucrezi cu nenumarate sabloane, tutoriale si medii, printre care se remarca dezvoltarea de aplicatii Android .

Rubin

Dezvoltat la mijlocul anilor 1990, este un limbaj de programare cu o sintaxa flexibila in care utilizarea parantezelor este optionala, facandu-l un limbaj foarte usor de citit, cu mare putere si cu posibilitatea de a crea propria metoda. . Mai complex decat restul despre care vrem sa va vorbim, ceea ce il compenseaza este ca va va permite sa va specializati in servere web si in industria jocurilor video, un sector de neoprit in care va puteti remarca cu usurinta. In plus, il poti folosi in cele mai populare sisteme de operare.

PITON

Bazat pe un cod compact, dar cu o sintaxa simpla, daca preferati sa faceti fara limbi cu nenumarate caractere care va distrag atentia de la ceea ce este cu adevarat important, aceasta este cea mai buna optiune. Si este ca in Python caracterele speciale sunt modificate prin indentari, ceea ce face munca mult mai usor de gestionat si mai dinamic. Cu un cod usor de citit, folosindu-l, te vei putea dezvolta ca programator fara a uita un personaj care iti arunca toata munca. Gratuit si utilizabil pe majoritatea sistemelor de operare, multe dintre proiectele Google (cum ar fi YouTube) functioneaza in mare masura cu acesta. Nu suna ca acreditari proaste, nu-i asa?

PHP

Cu un istoric important, PHP a fost un limbaj de cod care este utilizat constant in lumea dezvoltarii web din 1995. Compatibil cu codul HTML, acesta poate fi inserat in blocurile dvs., cu instructiuni pentru a incepe si a incheia procesele pentru a intra si a iesi din modul PHP, ceea ce il face eficient si simplu. Este unul dintre cele mai bune limbaje pentru a intra in lumea programarii, fiind una dintre principalele recomandari pentru incepatori, fara ca asta sa insemne ca domeniul sau sa nu adauge valoare pentru tine ca specialist atunci cand vine vorba de a obtine un loc de munca. Faima sa iti va permite sa intri in lumea muncii, cu oportunitati profesionale care se lanseaza zilnic legate de utilizarea lui.

RAPID

Pentru cei care se intreaba cum sa invete programarea si doresc sa se specializeze in dezvoltarea de aplicatii mobile, Swift este optiunea ideala pentru a intra cu brio in lumea programarii. Modern, rapid si cu o atentie deosebita la securitate, programatorilor le place sa lucreze cu acest limbaj datorita usurintei sale de scriere, ceea ce l-a transformat in limbajul lider in dezvoltarea de aplicatii pentru dispozitivele Apple. Desi este considerata o limba tanara, devine din ce in ce mai populara, curatenia codului sau fiind unul dintre punctele sale forte.

C++

Bazat pe C, unul dintre limbajele de programare istorice, C++ a devenit o alegere foarte populara, ratificata ca standard ISCO. Foarte usor de invatat, are aproximativ 60 de cuvinte cheie cu care se pot face o mare varietate de combinatii. Desi sintaxa sa poate fi mai dezordonata decat in ​​optiunile anterioare, pariul pe C++ inseamna sa o faci pentru unul dintre cele mai utilizate limbaje in programarea aplicatiilor si sistemelor. Orientat pe obiecte, cu el puteti crea browsere, diferite tipuri de grafica si chiar editori de text.

V-a atras atentia in special vreunul dintre aceste limbaje de programare? Amintiti-va ca nu exista o singura cale pentru a incepe in lumea programarii, dar cea care va atrage cel mai mult atentia datorita proprietatilor si aplicatiilor sale va fi cea mai potrivita pentru dvs. Iar daca dupa ce pariezi pe oricare dintre ele nu te simti confortabil sau vrei sa devii profesionist in mai mult de unul, fa-o fara ezitare si gandeste-te cum iti va multiplica asta abilitatile. Cunoasterea este putere!