Tocmai cand a aparut, la sfarsitul tunelului a aparut o lumina pentru criza Covid, India spulbera recordurile globale, oferind lumii o verificare dura a realitatii ca pandemia este departe de a fi terminata.

Cea de-a cincea cea mai mare economie mondiala a raportat un nou nivel global de 412.431 de cazuri la 5 mai, la doar cateva zile dupa ce a trecut peste etapa grea a peste 200.000 de decese si 20 de milioane de infectii.

Mai mult decat atat, a depasit recent Brazilia pentru a deveni a doua tara cea mai afectata in functie de numarul de cazuri si acum raporteaza periodic noi cazuri covide zilnice de peste 300.000.

A numi aceste numere grave este o subevaluare masiva. Dar chiar si aceste date ingrozitoare sunt considerate subestimate din cauza lipsei facilitatilor de raportare si testare. Expertii medicali se tem ca numarul efectiv al deceselor si cazurilor ar putea fi de pana la zece ori mai mare decat cel raportat in prezent.

Ar trebui investitorii sa fie ingrijorati de criza in curs de desfasurare a Indiei sau este aceasta doar o criza umanitara care nu va repercuta in strainatate?

Evolutiile din India sunt susceptibile sa-i tina pe observatorii pietei, pur si simplu din cauza rolului pe care tara il joaca atat ca un producator major de vaccinuri, cat si ca un consumator de top de marfuri.

India este cel mai mare producator de vaccinuri din lume, care, recent, in urma cu cateva luni, se numea ,,farmacia lumii”.

Si totusi, in ciuda rolului principal pe care tara il joaca in donarea si vanzarea de vaccinuri pe glob, India se lupta sa obtina suficiente vaccinuri pentru a-si inocula propria populatie.

O varianta indiana periculoasa numita B1.617 – dintre care cazuri au fost chiar detectate in Marea Britanie si in alte tari – provoaca infectii si decese in India. Acest lucru, combinat cu adunari religioase in masa, mitinguri electorale si ridicarea prematura a restrictiilor Covid, a coplesit asistenta medicala din India. Exista, de asemenea, o lipsa masiva de oxigen si alte infrastructuri vitale de asistenta medicala.

Al doilea val mortal din India a determinat tara sa interzica temporar exporturile de vaccin AstraZeneca – produs local de Institutul Serului din India sub numele Covishield. Al doilea vaccin major utilizat este Covaxinul din tara produs local de Bharat Biotech din India.

De ce conteaza asta?

India doneaza o mare parte din vaccinul Covishield prin intermediul sistemului international Covax al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a fost creat anul trecut pentru a imbunatati aprovizionarea cu vaccinuri a tarilor mai sarace care se confrunta cu dificultati de acces la acestea. India furnizeaza 86% din aprovizionarea catre Covax, relateaza The Economist, astfel incat necazurile vaccinului din India ar putea duce la probleme pentru tarile mai sarace, in special in Africa, unde o mare parte a continentului se bazeaza pe aprovizionarea din India.

La momentul scrierii acestui articol, India a administrat putin peste 160 de milioane de fotografii cu orice vaccin Covid, o picatura in ocean fata de populatia sa de 1,3 miliarde de oameni. Numarul de doze secundare este, de asemenea, scazut, la 30 de milioane.

“India se lupta impotriva cronometru pentru a-si vaccina populatia, dar pur si simplu nu are suficient pentru a satisface cererea crescanda, dupa ce a intarziat semnarea contractelor si pare lipsita grav de o parte din infrastructura necesara pentru administrarea lor”, Susannah Streeter, senior investitii si piete analist la Hargreaves Lansdown, spune MoneyWeek.

Dar Paul Dales, de la Capital Economics, subliniaza ca lipsa vaccinurilor din India nu va descuraja impulsul de vaccinare cu succes al Regatului Unit, deoarece oferta de vaccinuri din India reprezinta o proportie foarte mica din oferta agregata a Regatului Unit.

Cum ar putea criza Indiei sa afecteze pietele globale

Preocuparile Indiei au determinat deranjamente cu privire la pretul international al petrolului. In timp ce pretul titeiului international de referinta Brent a crescut cu peste 30% de la inceputul anului, alimentat de optimismul redresarii, preturile petrolului au scazut putin saptamana trecuta, din cauza temerilor ca criza Indiei ar putea duce la o scadere prelungita a activitatii economice. De ce?

India este al treilea cel mai mare importator de titei din lume. Pana in prezent, premierul Modi a rezistat apelurilor pentru blocarea nationala si a optat in schimb pentru cele locale / regionale. Dar esecul de a asigura suficient vaccinuri sau o raspandire incontrolabila a variantei indiene, poate lasa Modi putine optiuni si poate provoca un soc la cerere pentru combustibil.

Preturile aurului ar putea fi, de asemenea, sub presiune din cauza focarului violent al Indiei, deoarece India este un cumparator major de aur. Metalul pretios are o semnificatie culturala multa in tara, in special in nunti si in decoruri religioase, dar avand in vedere mai putine sarbatori, cererea ar putea avea un succes.

Giles Coghlan, analist sef valutar la brokerul HYCM, a declarat pentru MoneyWeek, desi cererea ar putea creste din punct de vedere tehnic in august – sezonul tipic al nuntilor din India – presiunea din cresterea ratelor dobanzilor americane ar putea mentine cererea de lingouri scazuta.

Riscul real vine de la rate mai mari ale dobanzii, nu de la criza Indiei

In prezent, pietele se concentreaza inca pe o redresare economica si reluarea normalitatii, astfel incat riscul real pentru piete in acest moment provine din spectrul cresterii ratelor dobanzilor din SUA.

“Preturile de cupru care ating doar 10.000 de dolari pe tona sub noapte arata ca accentul ferm este pe acea redresare globala si India nu va trage sau modifica aceasta perspectiva larga”, subliniaza Coghlan.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a surprins pietele in aceasta saptamana, cand a spus ca este posibil ca ratele dobanzilor sa creasca incet pentru a preveni supraincalzirea economiei. In timp ce fostul presedinte al Fed nu detine controlul asupra politicii monetare, pietele nu au luat cu usurinta comentariile ei.

Ultimele comentarii ale lui Yellen contrazic viziunea pe termen lung a presedintelui Fed Jay Powell si a propriei sale administratii, care au petrecut saptamani intregi incercand sa convinga pietele ca inflatia nu va fi o problema pentru moment, in ciuda semnarii unui stimul de 1,9 miliarde USD pachet in martie si in jur de 4 miliarde de dolari pachete de cheltuieli suplimentare anuntate de Biden.

Comentariile lui Yellen au declansat o vanzare brusca a stocurilor de tehnologie, ceea ce poate fi surprinzator, avand in vedere ca actiunile au beneficiat de o perioada de rate de dobanda extrem de scazute si aratau prea scumpe. Desi Yellen a spus mai tarziu ca nu vede inflatia ca pe o problema, ratele dobanzilor mai mari sunt acum mai mult o realitate decat erau inainte.