Primarul Gheorghe Nichita este acuzat de catre deputatul PDL Nicusor Paduraru ca ar regiza criza de la CET si sistarea apei calde pentru aproximativ 100.000 de ieseni. Democrat-liberalul nu spune care ar putea fi “regia” in acest caz, insistind insa asupra faptului ca a cerut Prefecturii, Romgaz si Ministerului Economiei interventia in acest subiect.
“Am efectuat demersuri catre Institutia Prefectului judetului Iasi, catre Romgaz si catre Ministerul Economiei si Comertului, pentru a atrage atentia asupra riscurilor legate de sistarea apei calde in plina canicula. Toate aceste demersuri se pot finaliza cu gasirea unor solutii de scurta durata si sprijin pentru comunitatea ieseana, dar nu pot inlocui responsabilitatea directa a Primariei si CET Iasi”, anunta Nicusor Paduraru prin intermediul unui comunicat de presa.
Deputatul PDL nu specifica daca demersurile sale vor ajuta, pe termen scurt, cei aproximativ 100.000 de ieseni amenintati ca vor ramine fara apa calda de la 1 august. In schimb, Nicusor Paduraru cere Primariei sa-si asume responsabilitatea pentru esecul de la CET Iasi:
“Solicit autoritatilor locale iesene sa inteleaga faptul ca sint de fapt principalii responsabili care pot sa adopte masuri de urgenta si sa gaseasca solutii care sa evite sistarea furnizarii apei calde. Constat cu amaraciune ca primarul Nichita regizeaza in fiecare vara acest spectacol ieftin al sistarii apei calde si al lipsei solutiilor pentru CET, transformind disconfortul iesenilor in discursuri politice si nu in actiuni concrete, desi in fiecare zi inca se mai aseaza pe scaunul celui care este responsabil de confortul iesenilor: scaunul de primar”.
Iasul ramine fara apa calda de la 1 august
Orasul ramine fara apa calda de luni, 1 august, pe termen nelimitat. CET Iasi nu mai primeste combustibil de la Romgaz Medias, din cauza datoriilor pe care nu reuseste sa le achite. Peste 50.000 de apartamente ramin fara apa calda. Datoriile populatiei catre CET se ridica la 95,2 milioane lei. Detalii aici
In urma cu un an, la Iasi se intimpla acelasi lucru ca si in prezent: CET nu a mai primit gaz pentru a furniza apa calda. Iasul a ramas fara apa calda in luna iunie 2010, cind Romgaz a sistat gazul catre CET, din cauza datoriilor. In urma interventiilor politice, cei de la Romgaz au acceptat o re-esalonare a datoriilor. Cu o conditie: CET Iasi sa respecte graficul de rambursare. La acea vreme, atit parlamentarii PDL Iasi, cit si reprezentantii PSD asigurau iesenii ca vor gasi o solutie pe termen lung pentru CET Iasi.