Cresterea cererii globale de ,,aparate si produse electronice” in timpul pandemiei a determinat o crestere a preturilor marfurilor, relateaza Emily Gosden si Gurpreet Narwan in The Times. Preturile cuprului si minereului de fier au atins cele mai mari valori din toate timpurile. Acesta din urma, folosit pentru producerea otelului, s-a dublat de la inceputul anului 2020, ajungand la 200 de dolari pe tona pentru prima data. Titeiul Brent a crescut cu peste 30% in acest an.
Un superciclu este o perioada prelungita de crestere a preturilor din cauza cererii structural mai mari. Ultima a inceput dupa aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului in 2001 si a durat pana la inceputul anilor 2010.
Cuprul pare cu siguranta ca se indreapta spre ,,o lunga piata taurina”, scrie Andrew Bary in Barron’s. Decarbonizarea inseamna ca lumea va avea nevoie de cantitati fara precedent de cabluri de cupru. Un vehicul electric contine de patru ori mai mult cupru decat un autoturism cu combustie interna.
Turbinele eoliene terestre necesita, de asemenea, ,,de patru ori mai mult cupru” pe megawatt generat in comparatie cu centralele traditionale. In ceea ce priveste oferta, ,,constrangerile din cupru sunt cele mai grave care au fost vreodata”, spune Chris LaFemina de la Jefferies. Se adauga relativ putina oferta noua si poate dura sase pana la opt ani pentru ca o noua mina sa functioneze.
Exista unele semne de exces care apar, spune Matt Egan pentru CNN Business. Preturile otelului din SUA s-au triplat anul acesta pentru a atinge un record: multe fabrici au incetat sa functioneze anul trecut, creand o ,,penurie uriasa”. Cu toate acestea, avand in vedere perspectivele cererii de otel neclare, unii analisti cred ca lucrurile se vor ,,termina in lacrimi”.
Nu toate metalele industriale sunt ,,stralucitoare de alb cald”, spune Andy Home pentru Reuters. Zincul a crescut cu 9% in acest an; plumb 10%. Acest lucru le face sa fie mai putin intarziate: cuprul s-a dublat de la minimele sale Covid-19 de anul trecut. Nici zincul, nici plumbul nu vor beneficia de pe urma apasarii de a deveni ecologice. Intr-adevar, expunerea plumbului pe piata automobilelor ar putea sa o piarda. Este probabil ca cele doua metale sa ramana in urma, la fel cum au fost in timpul ultimului superciclu.
Juriul inca nu stie daca umflarea marfurilor este inceputul unui supercicl sau doar normalizarea post-pandemica, spune Tom Stevenson in The Daily Telegraph. Superciclurile depline sunt rare: au fost doar patru in ultimii 150 de ani. Dar cand cineva incepe, poate ,,dura ani de zile”. ,,Metalele verzi” (cupru, nichel, aluminiu, platina) au cu siguranta o lovitura buna. Guvernele incurajeaza energia verde. O treime din ,,Planul de locuri de munca” al lui Joe Biden va fi cheltuit pe ,,infrastructura de transport” si vehicule electrice. Stocurile de materii prime tind sa plateasca dividende frumoase care se compun in timp. Un boom prelungit ar putea ,,imbogati o generatie de investitori”.