Comisia Europeana a lansat miercuri noi actiuni de sprijinire a sectoarelor culturale si creative din Europa si din afara acesteia, in urma adoptarii programului de lucru pentru primul an al programului Europa Creativa 2021-2027, in toata Uniunea Europeana.
In 2021, programul Europa Creativa va aloca un buget fara precedent de aproximativ 300 de milioane EUR pentru a ajuta profesionistii si artistii din toate sectoarele culturale sa colaboreze la nivel interdisciplinar si transfrontalier, pentru a gasi mai multe oportunitati si a ajunge la noi categorii de public – a informat CE, intr-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Adoptarea de miercuri pune bazele primelor cereri de propuneri din cadrul noului program. Aceste cereri vor fi deschise tuturor organizatiilor active in sectoarele culturale si creative relevante.
Bugetul total al programului, de 2,4 miliarde EUR pe o perioada de sapte ani, a crescut cu 63 % in comparatie cu bugetul precedent. Programul Europa creativa vizeaza, de asemenea, cresterea competitivitatii sectoarelor culturale, sprijinind totodata eforturile acestora de a deveni mai ecologice, mai digitale si mai favorabile incluziunii. Se acorda o atentie deosebita consolidarii rezilientei si redresarii sectoarelor culturale si creative in contextul pandemiei de COVID-19.
Programul Europa creativa din 2021 stabileste obiective comune pentru sectoarele culturale si creative. Acesta pune un accent mai puternic pe creatia transnationala, circulatia si promovarea la nivel mondial a operelor europene, inovarea in toate sectoarele si facilitarea accesului la finantare prin rate mai ridicate de cofinantare din partea UE. Toate actiunile si proiectele finantate ar trebui sa respecte egalitatea de gen si angajamentele UE in materie de mediu cu privire la conceperea si punerea in aplicare a activitatilor lor.
In cadrul programului Europa creativa, subprogramul MEDIA sprijina dezvoltarea si distributia de filme si opere audiovizuale cu atractivitate internationala, in Europa si in afara acesteia. Aceasta contribuie la cultivarea talentelor si gestioneaza actiuni specifice de consolidare a alfabetizarii mediatice, a pluralismului si a libertatii. Programul va continua sa promoveze diversitatea culturala si lingvistica europeana.
Printre actiunile acoperite de programul Europa creativa se numara:
Un sistem de sprijinire a traducerii operelor literare si a dezvoltarii parteneriatelor in domeniul editorial;
Premiile UE in domeniile literaturii, muzicii, arhitecturii si patrimoniului cultural, precum si initiativele ,,Capitalele europene ale culturii” si ,,Marca patrimoniului european”;
Consolidarea accesibilitatii si vizibilitatii operelor audiovizuale europene dincolo de platforme si frontiere;
Laboratorul pentru inovare creativa — incurajarea abordarilor inovatoare in ceea ce priveste crearea, distributia si promovarea continutului in diferite sectoare;
Promovarea alfabetizarii mediatice, a pluralismului si a libertatii ca valori europene.
Ce este programul Europa Creativa
In 2014, sprijinul UE pentru sectoarele culturale si creative a fost consolidat intr-un program de finantare de sine statator — programul Europa Creativa. De la inceput, programul a fost alcatuit din trei componente:
Aproximativ 41 de tari au participat la programul Europa creativa 2014-2020, care a oferit peste 13 000 de granturi, fiecare dintre acestea fiind in beneficiul mai multor organizatii. Acesta a cofinantat 647 de proiecte de cooperare culturala intre 3 760 de organizatii din intreaga Europa, formarea a peste 16 000 de profesionisti, dezvoltarea si/sau distribuirea a peste 5 000 de filme, exploatarea a 1 144 de cinematografe si traducerea a 3 500 de carti in intreaga Europa.