In ciuda faptului ca investitia in startup-uri trece printr-un moment de incertitudine din cauza crizei coronavirusului, pe parcursul anului 2021 a doborat recorduri. Spania a reusit sa depaseasca 3.000 de milioane de investitii in startup-uri in acest an. Aceasta inseamna triplarea celei mai bune cifre de investitie, care a fost obtinuta in 2018, si inscrierea in istorie impotriva tuturor pronosticului.
Dincolo de date, stirea care acaparat toate titlurile in aceste zile este cea cunoscuta sub numele de Legea Startup-urilor, un proiect pe care Guvernul l-a prezentat cu ani in urma pentru a incuraja crearea de companii dar care pana acum fusese oprit, cu accent deosebit in cele tehnologice. Vrei sa stii ce este Legea Startup-urilor si cum se aplica ea afacerii tale? Ei bine, citeste mai departe!
Ce este Legea startup-urilor?
Au trecut doi ani de cand Guvernul a anuntat crearea asa-numitei „Legi a startup-urilor”. Un proiect care s-a aflat de luni de zile in faza de consultare publica, dar nu s-a mai cunoscut niciun progres pana in urma cu cateva saptamani, in ciuda faptului ca au anuntat demararea procesului sau legislativ pentru aprobare inainte de luna decembrie a anului trecut.
Dezavantajele acestei noi legislatii dupa atat de mult timp au fost acum dezvaluite. Aceasta lege isi propune sa promoveze ecosistemul antreprenorial si sa recunoasca o natura juridica pentru aceste companii, alcatuita dintr-o serie de singularitati, printre care se remarca potentialul modelelor lor de afaceri, vocatia inovatoare si specificul nevoilor lor de finantare.
Dupa cinci ani de proteste, ecosistemul startup-urilor vede in sfarsit lumina la capatul tunelului datorita revitalizarii sectorului prin aceasta lege. Legea Startup-urilor face parte din planul Spaniei Natiunea Antreprenoriala, o serie de masuri pe care Guvernul intentioneaza sa le promoveze pentru dezvoltarea digitala in tara noastra si dintre care 50 dintre ele vizeaza startup-uri si ecosistemul acestora.
Obiectivul nu este altul decat accelerarea cresterii investitiilor si plasarea Spaniei la nivelul tarilor lider in sector, precum Germania sau Franta. Speram ca aceasta lege este intr-adevar capabila sa raspunda nevoilor specifice ale retelei antreprenoriale spaniole si sa-si indeplineasca misiunea atunci cand vine vorba de promovarea acesteia.
Ce noutati aduce Legea Startup-urilor fata de legislatia anterioara?
Am putea rezuma Legea Startup-urilor in mai putine taxe si birocratie. In prezent, activitatea startup-urilor este supusa unor legi comerciale sau fiscale care nu tin cont de particularitatile acestor noi modele de afaceri si impun cerinte excesiv de impovaratoare pentru aceste initiative inovatoare.
Prin aceasta noua propunere, Guvernul intentioneaza sa reglementeze si sa flexibilizeze toate activitatile pe care companiile emergente trebuie sa le desfasoare cu Administratia pe tot parcursul ciclului lor de viata. Mai ales in stadiile incipiente. Acest lucru se datoreaza numarului de proceduri implicate in dezvoltarea unei companii inovatoare recent create si care o penalizeaza fata de alte IMM-uri in aspecte precum taxarea sau procedurile de viza a caror reglementare este prevazuta de Legea Startup-urilor.
Potrivit Guvernului, „se urmareste sa stimuleze investitiile si sa atraga talente, sa favorizeze colaborarea intre IMM-uri, companii mari si companii emergente, sa promoveze cercetarea, dezvoltare si inovarea, inclusiv in Administratie prin achizitii publice inovatoare, si sa incurajeze colaborarea intre companiile emergente si antreprenorii cu universitati si cercetare. centre.»
Pentru a va face o idee despre nivelul investitiilor, luna septembrie s-a incheiat cu 316 milioane de euro investiti in startup-uri, ceea ce face ca cifra anuala acumulata sa fie de 3.002 milioane de euro. Aceasta cifra tripleaza cifra acumulata realizata in 2020 si 2019, care au incheiat anul cu 985,75 milioane si 999,08 milioane euro investiti in companiile de tehnologie spaniole.
Legea startupului: Noua impozitare
Unul dintre cele mai importante obiective ale Legii Startup -urilor este evitarea pe cat posibil exodul creierelor si atragerea de talente si investitii. In acest scop, in acest proiect de lege au fost incorporate masuri fiscale si fiscale noi, mai atractive. Cum ar fi reducerea impozitului pe venit al nerezidentilor de la 25% la 15% in prima perioada in care baza de impozitare este pozitiva si in urmatoarele trei perioade atata timp cat se mentine calificarea unei companii emergente.
Optiunile pe actiuni vor fi, de asemenea, favorizate ca forma de compensare. Cuantumul scutirii a fost majorat de la 12.000 la 50.000 de euro pe an in cazul livrarii unor startup-uri de actiuni. In plus, impozitarea acestora va fi amanata in momentul in care devin lichide. Aceasta include atat in cazul vanzarii de actiuni sau IPO a acestora.
In materie fiscala, primii 100.000 de euro de investitie intr-un startup vor fi scutiti de taxe (chiar si pentru antreprenorul insusi).
Aceasta lege creste si deducerea maxima pentru investitiile in companii noi sau recent create de la 60.000 la 100.000 de euro pe an. Acest stimulent fiscal nu va fi disponibil doar investitorilor, ci si antreprenorilor insisi. Deducerea va fi de la 30% la 50% iar perioada de revizuire in care este considerata startup a fost prelungita. Mai exact, acesta va creste in general de la trei la cinci ani sau sapte pentru companiile din anumite sectoare. De exemplu, sectoarele de:
- Biotehnologie
- Energie
- Industria
- Sectoarele strategice sau cele care si-au dezvoltat propria tehnologie conceputa in intregime in Spania.
Mai putina birocratie
De asemenea, startup-urile vor putea solicita amanarea impozitului pe profit sau a datoriei impozitului pe venitul nerezidentului pentru 6 pana la 12 luni. De asemenea, va fi eliminata obligatia de a efectua plati in rate a impozitului pe profit si a impozitului pe venitul nerezidentului in cei doi ani dupa anul in care baza de impozitare este pozitiva.
Pe de alta parte, se elimina si faptul de a avea NIE pentru investitorii nerezidenti si doar impunand ca atat ei, cat si reprezentantii acestora sa obtina numere de identificare fiscala. Tinand cont de faptul ca esecul unui startup trebuie acceptat ca un fapt normal, vor fi eficientizate si procedurile de incetare a activitatii, care se pot face online.
Birocratia ramane una dintre cele mai mari probleme pentru startup-uri. Din acest motiv, de acum se vor putea inregistra digital si cu anumite tipuri de statut.
Guvernul cauta sa atraga investitii straine si talente. Prin urmare, procedurile necesare pentru obtinerea vizelor vor fi eficientizate. Mai exact, se vor concentra pe cei care vin la un startup spaniol sau la freelanceri digitali. Acestia din urma vor putea accesa vize care vor include o cota de impozitare mai mica.
In cele din urma, se face o reglementare generala si de baza privind mediile de testare reglementate bazate pe experienta sandbox-ului sectorului financiar. In acest fel, se urmareste promovarea crearii unor medii controlate, pe perioade limitate de timp, pentru a evalua utilitatea, viabilitatea si impactul inovatiilor tehnologice in diferitele sectoare de activitate productiva.
Legea Startup: Avantaje pentru antreprenori
Potrivit Spain Startup Entrepreneurship Map, principala provocare cu care continua sa se confrunte startup-urile spaniole este nevoia de profesionalizare a mecanismelor de finantare pe care le folosesc antreprenorii. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea continua sa se bazeze pe fonduri proprii sau pe ajutorul companiilor si/sau membrilor familiei pentru a-si lansa proiectele. Acelasi raport mai arata ca accesul la mai multe canale de finantare ar putea avea un impact semnificativ asupra imbunatatirii veniturilor acestor companii. Chiar si asa, organizatia evidentiaza ca 12% dintre startup-urile spaniole au un EBITDA pozitiv, o cifra mai mare decat cea a restului Europei, care este in jur de 10%.
Fara indoiala, ecosistemul antreprenorial spaniol s-a impus in ultimii ani. Este o activitate economica formata din companii noi care acopera nevoile sociale si economice si care contribuie la internationalizarea economiei, pe langa faptul ca atrage o cantitate semnificativa de investitii financiare si talent strain si ofera o oportunitate profesionala tinerilor.
Dar sectorul startup-urilor mai are un drum lung de parcurs in Spania daca il comparam cu alte tari din jurul nostru. Mediul de reglementare in care opereaza acest tip de companie de tehnologie nu este adaptat modelului sau de afaceri inovator si riscant care necesita conditii speciale.
Inainte de aceasta lege, activitatea lor era supusa unor legi care impuneau cerinte excesiv de oneroase pentru aceste initiative si acest lucru, in multe cazuri, le impiedica sa aiba succes. Din acest motiv, si pentru a nu ramane in urma, tinand cont de puternica concurenta internationala care exista pentru a favoriza crearea de startup-uri, tara noastra a avut nevoie sa implementeze diverse reforme. Obiectivul? Transforma Spania in avangarda europeana a antreprenoriatului, a crearii de locuri de munca si a cresterii economice.
Noua taxare pentru Business Angels
In ceea ce priveste Business Angels si investitorii privati in general, acestia vor beneficia de legislatie specifica mediului de startup. Dintre diferitele masuri, deductibilitatea maxima pentru investitiile in companii noi sau cele care au fost create recent merge de la 60.000 la 100.000 de euro pe an. In plus, rata deducerii creste de la 30% la 50%.
In cazul in care investitorul doreste sa-si vanda participatia in companie, va putea accesa noi beneficii fiscale, intrucat nu va trebui sa plateasca impozite pe castigul de capital pe care l-a generat daca decide sa reinvesteasca acesti bani. intr-un alt startup.
Printre cerintele pentru a putea accesa aceste modificari, fondurile nu pot depasi 400.000 de euro la inceputul anului in care sunt investite. In plus, trebuie sa fie nou sau recent creat cu maximum trei exercitii financiare, iar actiunile trebuie sa ramana in capitalul propriu intre 3 si 12 ani.
Participatia dobandita de Business Angel nu poate depasi 40% din capitalul social si nu se va accepta ca aportul sa fie facut dintr-un vehicul de tipul companiei.