Incendiul din 15 aprilie 2019 a afectat grav structura monumentului. Profesorul de istorie medievala si scriitorul Jose Luis Corral calculeaza ca vor fi 20 de ani, optimist fiind, pana ne intoarcem sa contemplam catedrala din Paris asa cum era.

A trecut un an de cand cel mai vizitat monument din lume, cu 13 milioane de vizitatori anuali, a ars in fata ochilor nostri pe 15 aprilie 2019. Catedrala Notre Dame de Paris este o icoana a artei, a orasului Paris, a culturii occidentale, care a fost declarat Patrimoniu Mondial in 1991.

Probabil, valoarea unei lucrari de arhitectura gotica ca aceasta este incalculabila. Cu toate acestea, va dura luni pentru a evalua amploarea pierderilor si valoarea acestora, precum si un proces de restaurare care poate dura pana la 20 de ani. Aceasta este opinia profesionala a profesorului de istorie medievala si scriitorului Jose Luis Corral: „Se poate ca pentru alte doua decenii sa nu o mai vedem pe Maica Domnului din Paris asa cum o cunosteam inainte de incident”, explica el intr-o conversatie cu Foarte interesant.

Desi structura catedralei este intacta, pagubele sunt masive. In primul rand, turla navei centrale, construita intre 1856 si 1859, s-a prabusit complet; in plus, tavanul din lemn, situat deasupra boltilor si sub acoperis, s-a prabusit. Pentru Corral, mai multe circumstante au dus la extinderea flacarilor.

In primul rand, dupa cum este evident, lemnul este un material care ia foc foarte usor.

In plus, exista un detaliu care poate trece neobservat si pe care ni-l dezvaluie Jose Luis: „Structura boltita a creat un fel de „horn”, deoarece aerul circula foarte bine intre bolti. Toate acestea au facut ca aceasta catedrala, si in general, prototipul catedralei gotice, arde foarte bine”.

Dar cauzele?

In ceea ce priveste cauzele, totul indica o bresa de securitate derivata din lucrarile de intretinere care se desfasurau in catedrala.

Jose Luis Corral considera urmatoarele: „La momentul izbucnirii incendiului, nu lucrau niciun muncitor. Erau schele acolo, lifturi, macarale. Imi da impresia ca oricare dintre motoare ar fi putut declansa o scanteie care, combinata cu caracteristicile pe care le-am mentionat (lemn, structura boltita), ar putea facilita o flacara si raspandirea ei rapida”.

Galeriile din metal, mai degraba decat din lemn, ar fi putut minimiza daunele

Astazi, multe catedrale exista inca cu o parte din structura lor facuta din lemn. Cu toate acestea, Jose Luis Corral subliniaza ca daca acoperisul ar fi fost din metal, tragedia ar fi putut fi redusa la minimum.

„Imi propun ca, in timpul restaurarii, sa fie folosit metal, asa cum s-a facut si in alte catedrale. De exemplu, structura Catedralei Leon a ars in 1966, iar grinzile din lemn au fost inlocuite cu grinzi de fier. Materialele moderne din secolul 21, cum ar fi aliajele metalice, ar putea oferi o structura mult mai grea, dar totusi solida.”

Indiferent daca se introduce sau nu restructurarea metalica, restaurarea Notre Dame va dura timp. Dupa cum am mentionat, Jose Luis Corral estimeaza aproximativ 20 de ani pentru restaurarea integrala a catedralei: „Aproximativ 20 de ani, fiind optimist. Depinde si de banii investiti. In alte momente ale istoriei, crizele economice au paralizat restaurarea operelor de arta”, subliniaza el.

In plus, in opinia profesorului, ne este foarte greu sa vedem Notre Dame exact asa cum a fost: Daca vrem sa facem bine restaurarea, ar trebui sa folosim multe tehnici manual. Este foarte greu ca o catedrala care a fost construita piatra cu piatra, pas cu pas, mai bine de o suta de ani sa ramana asa cum era”.

Problemele stingerii incendiului cu apa

Pe de alta parte, lucrarile de stingere a incendiului au dus la alte probleme, care ar putea intarzia si mai mult inceperea lucrarilor de restaurare. Structura catedralei din Paris este din calcar, care este foarte poros si maleabil, dar care absoarbe multa apa. „Va trebui sa asteptam multe saptamani, chiar luni, pentru ca piatra sa-si recapete consistenta si sa evapore elementul lichid”.

Estimarea pierderilor

UNESCO are un protocol foarte strict cu privire la conservarea Patrimoniului Mondial. Aveti si asigurare, de exemplu, pentru vizitatorii care pot suferi accidente. Din toate aceste motive, Corral se bazeaza pe expertii trimisi la catedrala pentru a estima valoarea pierduta. „Este imposibil de estimat o valoare economica a pierderilor cauzate, dar cu siguranta vorbim de milioane de euro”.

Catedrala Notre Dame nu este valoroasa doar ca opera de arhitectura. In interior se pastreaza zeci de lucrari picturale din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, al caror statut este necunoscut pentru moment. „Vor fi picturi care par a fi nedeteriorate, dar care au fost supuse la temperaturi foarte ridicate, iar atunci cand sunt atinse sunt distruse. La fel vor fi si alte tablouri care au straturi negricioase de praf, dar care pot fi indepartate si readuse in stare perfecta”, explica profesorul.

Jose Luis Corral emite o reflectie dura pentru societatea si cultura occidentala. „Ne rupem hainele cand apare o tragedie ca aceasta, care este; dar in patrimoniul mondial este distrus in fiecare zi, iar acest lucru trece neobservat”, spune el. „In Spania, fara a merge mai departe, exista castele medievale care se prabusesc, precum Castillo de Vozmediana din Soria, un oras semipopulat, unde o panza nepretuita a fost distrusa recent; situl Millares de Almeria; castelele oraselor din marile provincii monumentale, precum Granada si Cordoba… Lista este extraordinara”.

Nu este prima data cand arde o catedrala. Celebra catedrala St Paul din Londra, care era cu cativa metri mai mare decat Notre Dame, a fost consumata complet in 1666 si nimic din ea nu mai ramane astazi. Ca acesta, alte monumente de neinlocuit au suferit incendii grave care le-au distrus total sau partial structurile.

Insasi Notre Dame a experimentat un incendiu care ar putea avea consecinte la fel de grave precum cele ale acelei fatidice 15 aprilie. In 1871, din cauza unei revolte cunoscuta sub numele de a Doua Revolutie (una dintre comunele Parisului), un grup de oponenti ai puterii clericale s-a razvratit impotriva Bisericii provocand un foc puternic alimentat de mobilierul catedralei.

In orice caz, nimeni nu se indoieste de dimensiunile pierderilor. Dincolo de mostenirea materiala extrem de valoroasa, Notre Dame este o icoana spirituala a Frantei si, desigur, a Bisericii insasi. Dar este si un simbol al culturii occidentale, fiind cel mai vizitat monument din lume, cu intre 13 si 14 milioane de vizitatori anuali. De la construirea sa, se estimeaza ca o sesime din umanitate a vizitat Notre Dame. Elementul iconic este contribuit de legendele care inconjoara aceasta catedrala, romanul Maica Domnului de la Paris de Victor Hugo…

„Eu insumi stau acasa chiar acum si ma uit la o fotografie cu sotia mea stand langa Sena, cu catedrala in fundal. Toata lumea se recunoaste la Notre Dame”, incheie Jose Luis Corral.