Asasinatele la comanda, rapirile, extorcarile, traficul de droguri si prostitutia nu mai sunt cea mai banoasa parte a activitatii criminale a mafiei japoneze (temuta Yakuza), ci speculatiile la bursa. Participarea crimei organizate la circuitele economice legale din Japonia este “o boala care va zgudui fundatiile economiei”, se arata intr-un raport al Agentiei Nationale de Politie (NPA) din aceasta tara, citat de cotidianul The Times. Yakuza ar detine actiuni la mari companii nipone, care participa legal la circuitul economic, multe dintre ele fiind celebre marci “made in Japan”, cunoscute in toata lumea. Din acest motiv, NPA nu a comunicat numele companiilor, avertizand insa ca, adesea, nici majoritatea actionarilor cinstiti habar nu au ca firma la care sunt parte este detinuta si de mafioti.
Actiunile sunt manipulate prin intermediul a circa 200 de companii care au conexiuni cu lumea interlopa, care reprezinta cel mai mare investitor la bursa. Autoritatile de supraveghere ale activitatii bursiere au in vedere delistarea mai multor companii, dar si aceasta masura ar putea fi insuficienta, cata vreme penetrarea mafiei in firmele legale nu se poate verifica prea usor. Sumele detinute de Yakuza sunt fabuloase, astfel incat multe investitii, cu precadere in sectorul constructiilor, nu mai pot fi facute fara cooperarea, mai mult sau mai putin “benevola”, cu o firma a mafiei. In 2006, o estimare a Reuters vorbea de circa 41.500 de oameni pusi in slujba Yakuza, dar acestia erau infractori “traditionali”.
In 2008, o pondere tot mai mare in cadrul “capitalului uman” al retelelor mafiote o are o elita de specialisti – agenti de bursa care cumpara sau vand zi de zi actiuni de milioane de dolari. Mafiotii au si angajati proprii, dar si oameni infiltrati in firme perfect legale, care primesc si “stimulente” din partea retelelor criminale, pe langa veniturile legitime. Cu ajutorul unor fosti bancheri si experti contabili, Yakuza a reusit sa se specializeze in servicii de audit, ceea ce inseamna, practic, punerea lupului pazitor la oi. Firmele care angajeaza un auditor recomandat de mafioti scapa de orice durere de cap privind bilanturile contabile care sunt masluite sa apara drept “impecabile” in fata organelor fiscale.