Cand vine vorba de noile medii de comunicare online, majoritatea analistilor si ganditorilor pasionati de internet si high-tech se concentreaza, in dezbateri, pareri si eventuale predictii, pe un anumit trend de dezvoltare care in cele mai multe cazuri se bazeaza pe posibilitatile existente in prezent. 

Daca acesta nu este cazul, se vorbeste cel mult de eventualele imbunatariri, insa rar cineva risca sa isi fundamenteze o opinie pe ceva ce se va dezvolta in urmatorii cativa ani. TED.com, platforma ideilor indraznete propune insa o alta abordare, prin vocea lui Ray Kurzweil, creatorul teoriei despre evolutia exponentiala a tehnologiei.

Desi pare ca acest efort ar avea o relevanta minima, la o privire mai atenta, fiecare dintre cei mentionati ar trebui sa isi concentreze efortul de acum, pe un potential care se va implini atunci.

Intrebarile “pana unde se va extinde Google-ul?”, sau “care va fi cifra utilizatorilor Facebook in 2020?”, nu pot avea un raspuns definitiv si cu adevarat relevant. Cand acesta e cazul, solutia este, cel putin aparent, aceea de a astepta cuminti si curiosi ca viitorul sa devina prezent.

La o conferinta pentru comunitatea ideilor ce merita impartasite – ideas that worth spreading, TED.com, Ray Kurweil propune insa un model de analiza a viitorului tehnologic bazata pe un sistem matematic mai degraba simplu, acela al cresterii exponentiale.

Ideea de baza de la care se pleaca in evolutia exponentiala a tehnologiei este aceea ca orice descoperire, evolutie, imbunatatire a unui domeniu este, in realitate, conectata si chiar dependenta de starea celorlalte domenii. Invers decat ceea ce arata in mod curent tendinta fireasca, anume de a vedea evolutia oricarui aspect ca fiind lineara. Mai exact, descoperirile din stiinta, medicina, tehnologie aplicata, bio-mecanica si asa mai departe, vor avea un impact direct si semnificativ asupra tiparului de evolutie si raspandire a internetului cat si asupra capacitatilor si utilitatii acestuia. Desigur, si reciproca este valabila. In acest sens, desi nu se poate prezice evolutia unor parti specifice din online, ne putem face o idee foarte clara despre trendul fenomenului in ansambul, ajungand la o viziune de ansamblu realmente spectaculoasa si plina de posibilitati.

Propriu-zis, cresterea exponentiala a capacitatilor fiecarui domeniu in parte se face, si aici este partea interesanta, lin, progresia fiind aproximativ aceeasi, evident proeminenta pe parcursul ultimului secol. Evolutia si raspandirea telefonului, automobilelor, serviciilor de retail etc, toate traseaza grafic o evolutie similara. Asta cu toate ca realitatea din teren este mai degraba haotica, influentata de legile concurentei, de crize economice, de boom-uri demografice sau dezastre ecologice.

Un alt punct de vedere pe care il dezvolta Kurweil are in vedere o crestere spectaculoasa a potentialului pe care computerele (in sens foarte larg) si conexiunea dintre altele il au in imbunatatirea si chiar redefinirea unor activitati umane curente. Se aduce in discutie potentialitatea accesarii realitatii virtuale tridimensionala, identificarea cu tipare si sisteme care sa comunice direct cu creierul, fie prin implanturi bio-tehnologice, fei prin alte modalitati si asa mai departe.

In aceasta lumina, rezultata nu din speculatia plina de imaginatie a unui pasionat de tehnologie entuziast ci din cercetarea stiintifica a unui specialist, putem foarte usor sa extragem o concluzie extrem de relevanta pentru orice utilizator, inventator, spectator sau participant conex al fenomenului world-wide-web, anume aceea ca resursele pe care le aducem din exterior catre sistem contribuie la o dezvoltare care ne va rasplati in moduri pe care inca nu ni le putem imagina, putand constituti chiar un pas definitv catre rezolvarea a o serie de probleme care ne-au preocupat, ca umanitate, de pe la inceputuri.