Sucraloza este un indulcitor sigur, desi nu trebuie abuzat si nici nu este eficient pentru pierderea in greutate, deoarece poate modifica microbiota. Din acest motiv, utilizarea sa este recomandata cu prudenta.

Sucraloza, ca si restul indulcitorilor, sunt de obicei in centrul atentiei, deoarece se pune la indoiala daca sunt sanatosi sau nu pentru sanatate. Se gasesc tot mai multe produse care au sucraloza in loc de zahar si credem ca acest aliment va fi mai sanatos; Dar este cu adevarat asa?

Indulcitorii artificiali s-au ingrasat in ultimii ani. Cu toate acestea, trebuie luate anumite precautii in ceea ce priveste consumul acestuia, deoarece uneori efectele pe termen lung pe care le provoaca nu sunt clare.

Ce este sucraloza?

Sucraloza (E955) este un indulcitor artificial nenutritiv, de 600 de ori mai dulce decat zaharoza sau zaharul alb. A fost aprobat de FDA in 1999 pentru utilizare in alimente, bauturi, produse farmaceutice, produse dietetice si suplimente de vitamine.

A fost descoperit intamplator in 1976 de un student la chimie la o universitate din Londra. I-a trecut prin cap sa incerce un compus obtinut prin inlocuirea a trei grupari hidrogen-oxigen din molecula de zaharoza cu trei atomi de clor.

Principalul avantaj al sucralozei este ca sunt necesare doze foarte mici pentru a obtine efectul dulce. In plus, practic nu furnizeaza calorii, deoarece cea mai mare parte nu este metabolizata, ci este expulzata prin fecale. Doar o mica parte este absorbita prin intestin, dar este excretata prin urina, cu exceptia a 20-30%, care este metabolizata.

Nu este cancerigen

Au fost publicate mai multe studii care afirma ca sucraloza, atunci cand este incalzita la temperaturi ridicate, poate produce efecte toxice. S-a sustinut ca atunci cand este incalzita peste 120 °C, sucraloza se descompune si interactioneaza cu compusii grasi, generand agenti nocivi numiti cloropropanoli, care cresc riscul de cancer.

Cu toate acestea, studii recente au confirmat ca acest lucru este fals si ca sucraloza nu are efecte cancerigene si este sigura pentru consum. FDA a stabilit o doza sigura de 500 mg/kg greutate corporala/zi.

Sucraloza te ingrasa?

Dupa cum am spus, este un indulcitor necaloric, care practic este eliminat din organism in intregime. Cu toate acestea, nu este asociat cu pierderea in greutate, de ce este aceasta?

Un studiu publicat in Obesity a descoperit o relatie intre consumul de indulcitori artificiali si o crestere a greutatii corporale. Acest lucru se poate datora diferitelor cauze:

  • Un indulcitor nu satura. Intr-un studiu in care au fost luate 12 femei sanatoase, acestea au avut scanari RMN in timp ce au fost testate cu doze mici de zaharoza si sucraloza. Ei au descoperit ca, in timp ce zaharoza stimuleaza locurile de activitate dopaminergica, sucraloza nu.

Desi mintea constienta nu face distinctie intre un zahar natural si un indulcitor, creierul nostru activeaza neurotransmitatorii placerii doar atunci cand detecteaza zahar, ignorand existenta sucralozei.

  • Raspunsul neuronal-hormonal care genereaza gustul dulce poate fi modificat. Prin urmare, pancreasul secreta mai multa insulina, ceea ce ar putea duce la dezechilibre fiziologice.

Altereaza microbiota intestinala?

In ultimii ani, efectul indulcitorilor asupra microbiotei intestinale a fost studiat in profunzime, deoarece acestia ar putea modifica bacteriile benefice pentru bacterii mai daunatoare.

Intr-un studiu publicat in Journal of Toxicology and Environmental Health,  in care au experimentat cu soareci, s-a gasit o relatie intre consumul de sucraloza si o reducere a bifidobacteriilor, microorganisme care sunt cheia stabilitatii bacteriene intestinale.

Intre timp, s-a observat ca sucraloza declanseaza intoleranta la glucoza, un simptom tipic al persoanelor prediabetice.

Retineti ca aceste studii sunt facute pe soareci. La om, nu este demonstrat clar ca indulcitorii afecteaza microbiota, dar se stie ca flora intestinala a persoanelor obeze este diferita de cea a persoanelor cu o greutate sanatoasa. In orice caz, ultimele articole sugereaza ca ar putea exista o relatie intre reducerea biodiversitatii microbiotei si aportul regulat de indulcitori.

Sucraloza, un indulcitor controversat

Sucraloza este un indulcitor sigur, desi au fost ridicate multe intrebari in legatura cu aceasta. Chiar si asa, este convenabil sa nu abuzam de sucraloza sau de orice alt indulcitor, deoarece efectele pe care le pot produce asupra sanatatii noastre pe termen lung nu sunt clare.

Mai presus de toate, trebuie sa fie clar ca nu este o alternativa buna pentru a pierde in greutate. Cea mai buna optiune de indulcire a alimentelor este cu indulcitori naturali, precum fructele, fructele uscate sau condimentele precum scortisoara.

De asemenea, amintiti-va ca reducerea consumului de zahar simplu este esentiala pentru imbunatatirea sanatatii. Acest ingredient este capabil sa creasca rezistenta la insulina si sa promoveze aparitia patologiilor metabolice care pot conditiona stilul de viata al celor care sufera de acestea.