Comisia Europeana s-a aratat sceptica privind fezabilitatea taxei europene pe tranzactiile financiare, pe care o solicita Paisul si Berlinul, considerand ca aceasta masura este “nesigura”, potrivit unui document ce va reprezenta baza de discutii a statelor Uniunii Europene asupra acestui subiect.

“Data fiind complexitatea anumitor tranzactii financiare, impactul unei taxe asupra tranzactiilor si fezabilitatea unei asemenea taxe raman foarte nesigure in multe cazuri”, se arata in documentul Comisiei Europene, citat de AFP.

“Data fiind aceasta complexitate, ar putea exista efecte nedorite considerabile, iar posibilitatile de a contura taxa se inmultesc in functie de complexitatea operatiunii”, a precizat Comisia in acelasi document.

Ministrii de Finante francez si german i-au trimis o scrisoare, in luna iulie, omologului lor belgian, a carui tara prezideaza UE, in care ii solicitau sa pledeze pentru cauza acestei taxe, dupa de discutiile pe acest subiect au esuat in cadrul summitului G20 de la Toronto, de la sfarsitul lunii iunie.

In acest document, ce va fi discutat pe 7 septembrie de ministrii europeni de Finante, serviciile Comisiei Europene insarcinate cu fiscalitatea iau in calcul doua scenarii.

Potrivit primului scenariu, taxa va fi aplicata tranzactiilor cu actiuni, cu obligatiuni si cu produse derivate. In acest caz, taxa ar aduce venituri cuprinse intre 145 si 372 de miliarde de euri, daca rata sa ar fi de 0,1%.

In cel de-al doilea scenariu, produsele derivate, care sunt mai complexe, ar fi excluse, iar veniturile astfel obtinute ar scadea, urmand a fi cuprinse intre 18 si 64 de miliarde de euro.

Totusi, Comisia Europeana a tinut sa avertizeze ca, atat intr-un caz, cat si in celalalt, aceasta taxa ar putea avea efecte nedorite.

Astfel, taxa pe tranzactiile financiare ar putea majora “costul finantarii pentru intreprinderi si guverne” si “ar reduce numarul de tranzactii” de pe pietele financiare”, ceea ce ar duce la “o mai mare volatilitate a preturilor”.

De asemenea, nu vor exista garantii ca taxa ii va afecta exclusiv pe speculatori, executivul de la Bruxelles temandu-se ca aceasta va afecta si fondurile de pensie sau companiile de asigurari.

Comisia Europeana s-a aratat in schimb mai putin critica cu privire la o taxa pe “activitatile financiare”, pe care multe tari o aplica deja si care vizeaza profitul sau bilantul institutiilor financiare.

Comisia a tinut sa precizeze ca documentul este strict unul de lucru, care nu presupune si existenta orientarilor politice pe care le va adopta pe viitor.