Ucraina si Rusia au convenit asupra unei incetari temporare a focului precum si asupra instituirii unor coridoare umanitare, o masura de urgenta fortata de situatie dar care nu inseamna incheierea razboiului, care, pe de alta parte, s-ar putea intensifica, conform convorbirii telefonice pe care presedintele rus Vladimir Putin a avut-o cu colegul sau francez, Emmanuel Macron.
Coridoare umanitare
Consilierul prezidential ucrainean Mykhailo Podoliak a raportat pe canalul sau Telegram ca s-a ajuns la un acord cu partea rusa pentru o incetare temporara a focului, precum si pentru stabilirea coridoarelor umanitare.
„Partile au ajuns la o intelegere cu privire la crearea comuna a coridoarelor umanitare cu o incetare temporara a focului”, a declarat Podoliak pe canalul sau Telegram.
A doua runda de negocieri intre Rusia si Ucraina a inceput astazi in orasul Belovezhskaya Pushcha, din regiunea belarusa Brest, langa granita cu Polonia, a informat agentia belarusa BELTA.
Totusi, Podoliak a adaugat ca delegatia ucraineana de negociere „nu a obtinut rezultatele asteptate si va continua dialogul intr-o a treia runda de discutii”.
Seful delegatiei ruse, Vladimir Medinski, a spus ca „in general, a existat o intelegere la masa negocierilor”, dar pe anumite aspecte „partea ucraineana a avut timp pentru reflectie si consultare la Kiev”.
Macron afirma ca „ce e mai rau urmeaza sa vina”
Presedintele rus Vladimir Putin i-a spus astazi omologului sau francez, Emmanuel Macron, ca ofensiva sa asupra Ucrainei decurge „cum a fost planificat” si se va intensifica daca Kievul nu isi va accepta conditiile, inclusiv demilitarizarea, surse de la Elysee au indicat ca presedintele francez a extras din acea centrala telefonica. ca „cel mai rau urmeaza sa vina”.
Macron, potrivit surselor, i-a spus lui Putin ca face „o greseala grava”, ca cauta „scuze” si ca actiunile sale nu au fost conforme cu realitatea si nu-si pot justifica violenta si pretul pe care il duce tara sa. sa plateasca, care va ajunge „izolat, slabit si sub sanctiuni” pentru o perioada lunga de timp.
Un milion de refugiati
Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Filippo Grandi, a declarat astazi, la Bucuresti, ca numarul refugiatilor care au fugit din Ucraina a depasit deja un milion de persoane, iar sosirile vor continua sa creasca „daca actiunile militare” nu se opresc.
Din acei milioane de refugiati, jumatate sunt copii, potrivit UNICEF, care a indicat intr-un comunicat ca conflictul are un impact devastator asupra copiilor ucraineni, milioane dintre acestia fiind afectati de violenta, mai ales avand in vedere cresterea bombardamentelor in zonele urbane.
UE este de acord sa acorde protectie temporara refugiatilor din Ucraina
Tarile Uniunii Europene au incheiat astazi un acord politic de acordare a protectiei temporare refugiatilor sositi din Ucraina, care in aceasta dimineata au numarat aproape un milion, printr-o directiva din 2001 care va fi activata pentru prima data.
“Acord istoric cu ocazia reuniunii ministrilor de interne UE. Uniunea Europeana va acorda protectie temporara pentru cei care fug de razboiul din Ucraina“, a scris ministrul francez Gerald Darmanin, care detine presedintia, pe contul sau de Twitter.
In special, va oferi persoanelor care au fugit din Ucraina, indiferent de statul membru in care se afla, un permis de sedere, acces la piata muncii si locuinte si asistenta medicala si sociala.
Amenintarea nucleara ca resursa „tactica”.
Posibilitatea utilizarii armelor nucleare in scopuri „tactice” a aparut clar pentru prima data in razboiul din Ucraina, nu ca o simpla amenintare de propaganda, ci ca o presupunere concreta de detensionare a conflictului.
In acest sens, seful Delegatiei Uniunii Europene (UE) in Rusia, Markus Ederer, a afirmat astazi ca autoritatile ruse discuta despre posibilitatea utilizarii armelor nucleare in mod „tactic”, in scopul detensionarii conflictul provocat pentru invadarea Ucrainei.
„In cercurile corespunzatoare, exista o dezbatere despre utilizarea armelor nucleare tactice. Nu este vorba de „armageddon” nuclear, ci pentru a arata ca, daca inamicul isi continua avansurile, armele nucleare sunt o optiune”, a spus Ederer in timpul unei aparitii la Subcomisia pentru Drepturile Omului.a Parlamentului European.
SUA impun noi sanctiuni oligarhilor rusi
Statele Unite vor impune astazi sanctiuni mai multor oligarhi rusi si familiilor lor, ca parte a campaniei sale de a priva Kremlinul de resursele necesare pentru a duce razboiul in Ucraina.
O sursa familiarizata cu anuntul oficial a explicat pentru Efe ca sanctiunile vor fi in concordanta cu cele impuse pe 28 februarie de Uniunea Europeana (UE), desi a asigurat ca amploarea acestora va fi si mai mare pentru ca vor afecta si rudele celor oligarhi si le va interzice intrarea in SUA.