Parafrazand un citat al lui Gandhi, potrivit caruia schimbarea pleaca in primul rand de la fiecare individ, m-am pus pe facut un ghid practic cu 5 pasi de inceput, pe care fiecare din noi ii poate face pentru a avea o Romanie mai buna, pentru noi, pentru copiii nostri, pentru ca generatiile viitoare sa nu se mai planga ca traiesc intr-o tara de toata jena.
De ceva vreme ma gandesc la subiectul asta, si la faptul ca este responsabilitatea fiecaruia din noi si sta in puterea noastra sa facem in jurul nostru o lume mai buna, o Romanie mai buna, o societate mai civilizata. Este simplu sa asteptam sa vina cineva si sa ne civilizeze, este simplu sa ne aratam cu degetul unul pe celalalt in timp ce ne plangem ca facem parte din lumea a 3-a, dar fara implicarea noastra, nimic nu se va schimba!
Asa ca m-am gandit sa incepem sa fim mai responsabili, si sa ne implicam mai mult in “civilizarea” Romaniei printr-un ghid de 5 pasi pe care fiecare din noi ar putea sa il respecte foarte simplu: nu sunt lucruri complicate, nu trebuie exercitiu fizic, nu trebuie efort – e suficient un pic de bunavointa si bunsimt :
1. Incercati ca, incepand de astazi, sa va puneti in masini o rola de saci de gunoi pe care sa ii folositi atunci cand aveti cutii de suc/energizant/bere etc de aruncat (sau alte gunoaie – servetele, hartii, ambalaje). Indiferent ce masina conduceti, faptul ca aruncati o cutie de tabla pe geam nu va face mai jmecheri /smecheri … doar mai nesimtiti! Si atunci vi se revoca dreptul de a va plange ca traiti intr-o tara de nesimtiti!
2. Atunci cand metroul opreste in statie, cu toata intarzierea sosirii, stati pe lateralele usii, astfel incat sa aiba loc sa iasa cei dinauntru. Este logic ca va fi mai mult loc inauntru odata ce a coborat din lume. Ca sa nu mai vorbim de codul bunelor maniere, respect si altele. Este un gest simplu! Foarte simplu, dar este un gest care denota civilizatie! Daca nu suntem in stare sa facem acest mic gest, ce pretentii sa avem de la altele mai complexe: cum ar fi un trafic civilizat?! Gestul e valabil si pentru mijloacele de transport de suprafata!
3. Cu toate traumele comunismului, haideti sa stam la o coada in mod civilizat! Desi numarul de cozi s-a mai redus, cei care mai au ceva treaba cu institutiile de stat, CEC-ul si bancile probabil ca traiesc frecvent aceasta experienta. Si pentru ca se apropie perioada sarbatorilor isteria shoppingului va da nastere la monstri de cozi pe la supermarketuri – nu e o placere pentru nimeni sa simta ca ii sufla cineva in ceafa sau sa fie la mai putin de cativa milimetri de un necunoscut. Nu ne place asteptatul la coada, nici inghesuiala si nici bagatul in fata! Totul tine de respect. Nu este cineva in stare sa il ofere, sa nu se planga de faptul ca Romania este o tara “necivilizata”. Romania este o tara asa cum o facem noi sa fie.
4. “Buna ziua” si “Multumesc” sunt cuvinte pe care trebuie sa le reintroducem in vocabularul de zi cu zi. Nu costa nimic, nu cer efort supraomenesc, utilizarea lor nu doare. Dar efectul lor este imens! Raspunsul la salut este iar un semn al civilizatiei pe care e bine sa ni-l reamintim! Si … un zambet este mereu binevenit!
5. Strangerea gunoiului propriu de pe la manifestari in aer liber este inclus tot la categoria bun simt si respect! Asa cum nu vine nimeni sa ne faca sa fim mai civilizati, sa ne faca o tara frumoasa si stralucitoare, tot asa nu vine nimeni sa ne stranga gunoiul lasat prin parcuri, poieni, munti etc in urma gratarelor si altor iesiri. Poate ca aceasta activitate necesita ceva mai mult efort, ce-i drept, dar este spre binele nostru si al tarii in care traim. Daca lasati o tona de gunoi, sau doar cateva hartiute, si apoi va plangeti de cat gunoi este si de cata lipsa de civilizatie este in Romania e acelasi lucru cu a va certa pe voi insiva in oglinda. Primul gest pleaca de la fiecare din noi, apoi de la cei apropiati…si tot asa! Nu putem avea pretentii de la altii atunci cand noi insine nu miscam un deget!
Ghidul de mai sus poate (si trebuie) sa fie completat! De fiecare dintre voi care va simtiti datori sa lasati ceva bun in urma, de cei care sunteti constienti ca vor veni alte generatii care merita sa traiasca mai bine.
Pasii propusi nu sunt o noutate – sunt lucruri normale, de bun-simt, cunoscute de multi, dar totusi ignorate de majoritatea, din pacate. Si atunci noi militam pentru implicare, pro-activitate, respect si actiune, si vrem ca acest ghid sa fie doar inceputul.