Dezastrele naturale se produc intr-o lume cazuta, care poate duce la mii de vieti sau la distrugerea sau deteriorarea a milioane de case. Si, de asemenea, nu putem face nimic pentru a le evita, totusi putem minimiza efectele lor.

Desi unii dintre noi inca cantam cantecele durerii si pierderii, altii au incercat sa gaseasca un refugiu linistit, construit pe amintirile din acea zi tragica.

1. Rugaciunile pot fi mangaietoare – chiar si pentru necredinciosi

Este atat de usor sa nu crezi intr-un DUMNEZEU pana cand credinta nu devine singura ta speranta. Cu totii suntem doar oameni si cautarea divinului a fost una dintre caile care ne pot oferi puterea de a continua si de a supravietui celor mai puternice furtuni.

Credincios sau necredincios, cu totii avem nevoie de acea lumina in intuneric, sub forma unei rugaciuni sincere, pentru a face sa dispara toate temerile. Cu totii meritam acea sclipire de speranta care vine doar cand devenim umili si recunoastem ca nu putem fi intotdeauna in control.

2. Uneori, nu exista raspunsuri reale

“De ce?” Aceasta este cea mai mare intrebare care a ramas fara raspuns in urma unui dezastru. Toata lumea a pierdut ceva si pe cineva si au continuat sa intrebe ce au facut pentru a merita aceasta soarta cruda. Unii oameni chiar petrec ani intregi incercand sa caute raspunsuri doar pentru a se gasi intr-un punct mort.

Este in regula sa tineti aceste intrebari, dar nu le lasati sa va prinda intr-un ciclu nesfarsit de suferinta. Indiferent cat de greu si dureros este sa faci primul pas, este important sa te misti, sa respiri si sa traiesti. Iti vei gasi drumul candva.

3. Chiar si strainii va pot invata bunatatea

Unii filozofi cred ca fiintele umane sunt in mod natural egoiste, cu o tendinta instinctiva de a-si acorda prioritate propriului confort si siguranta – chiar daca aceasta inseamna ranirea si lipsirea altora de drepturile lor ca persoana.

S-ar putea sa existe milioane de oameni ca cei din lume, dar nu este un motiv pentru a pierde speranta in umanitate. Exista inca bunatate acolo, care asteapta sa fie descoperita. Le veti gasi peste tot, in cele mai neasteptate locuri – chiar si in pustiile parasite de dezastru.

4. Familia este totul

Viata poate fi uneori nedreapta, dar totul este suportabil, atata timp cat esti cu cei care te-au iubit cu adevarat pentru cine esti din ziua in care te-ai nascut.

Cu toate acestea, uneori uitam sa ii iubim pe acesti oameni cu totul speciali, familia noastra, doar pentru ca suntem prea ocupati cu propria noastra viata. Uneori, le luam de la sine pentru ca credem ca vor fi mereu acolo, asteptand sa gasim in sfarsit timpul – pana ajungem la o casa goala, un loc abandonat si uitat pe care l-ai numit candva ,,acasa”.

5. Banii tai nu vor conta in cele din urma

Majoritatea oamenilor se inchina banilor datorita confortului si avantajelor pe care le poate oferi purtatorului sau. Desi este un instrument esential pentru a supravietui acestei lumi materiale, nu te va putea si nu te poate salva de la moarte.

La sfarsitul zilei, ceea ce va conta este cat de mult ai iubit, cum ai trait si cum ai contribuit la transformarea lumii intr-un loc mai amabil pentru ceilalti.

6. Moartea este un memento pentru a aprecia viata

Nu trebuie sa va temeti de moarte daca stiti ca va traiti viata la maximum, o viata conform propriilor vise si aspiratii; o viata de fericire si multumire impartasita cu oamenii pe care ii iubesti.

Moartea poate pune capat existentei tale fizice, dar amintirile faptelor tale, dragostea si pasiunea ta vor fi amintite pentru totdeauna.

7. Mai intai trebuie sa te ajuti inainte sa ii poti ajuta pe ceilalti

Nu poti salva viata cuiva fara sa-ti dai aceeasi bunatate. Nu este egoist sa cauti o viata mai buna si sa devii mai intai o persoana mai buna inainte sa poti incepe sa-i ajuti pe ceilalti sa faca acelasi lucru. Nu puteti turna apa in ceasca altcuiva daca a dvs. este inca goala.

Daca doriti sa ajutati la schimbarea vietii, lucrati din greu pentru o pasiune, un vis sau o ambitie suficienta pentru a-i ridica pe ceilalti. Inspirati-i sa va urmeze calea si amintiti-le sa dea inapoi. Raspanditi aceasta dragoste si faceti din aceasta lume un loc mai bun.

8. Fiecare zi din viata ta ar trebui sa o petreci iubind si traind

Nu-ti pierde viata simtindu-te rau la fiecare decizie gresita pe care ai luat-o; nu te supara pe lume pentru ca te-a lasat sa duci o viata insuportabila de frangeri de inima si frustrari si nu blestema cerurile pentru ca nu ti-a dat ceea ce vrei.