Bucataria este unul dintre cele mai iubite spatii ale casei, deoarece aici se tes povestile cu iz de cafea si se prepara cele mai iubite mancaruri. O bucatarie ingusta nu ar trebui sa limiteze aceste activitati, asa ca iti prezentam cateva secrete de amenajare care sa te ajute sa te bucuri de o bucatarie exact asa cum iti doresti.

Monteaza mobilierul pe o singura parte a bucatariei

Daca vrei sa obtii impresia unui spatiu mai amplu ar trebui sa ai in vedere montajul corpurilor de mobilier pe o singura parte. Alege corpurile suspendate si corpurile de baza, arunca o privire si pe noile modele de blaturi de bucatarie si creeaza astfel un culoar de trecere eficient, care sa contribuie la amenajarea corecta a bucatariei. 

Incorporeaza electrocasnicele

O metoda foarte buna pentru a eficientiza spatiu este incorporarea electrocasnielor. Poti alege un frigider sau o masina de spalat vase slim, o plita sau un aragaz, iar toate acestea pot face parte din amenajarea laterala a mobilierului, astfel incat sa nu fii nevoit sa sacrifici foarte mult din spatiul bucatariei tale.

Evita sa aglomerezi bucataria inutil

Desi ne place sa credem ca aveam nevoie de foarte multe lucruri in bucatarie, in realitate este nevoie sa ai la dispozitie lucrurile de baza, iar pe cele pe care le folosesti mai rar le poti depozita in camara sau in dulapuri separate.

Este recomandat ca in cazul bucatariilor mici sau inguste sa se foloseasca idei preluate din stilul minimalist, deoarece acesta impune cumva folosirea a cat mai putine obiecte. Alege asadar sa pastrezi in bucatarie acele articole necesare, in functie de cat gatesti sau de ce tabieturi ai, astfel incat sa nu incarci bucataria inutil

Organizarea este secretul unei bucatarii mai ample

Daca lucrurile sunt organizate si au un loc al lor, este foarte usor sa castigi loc in bucataria ta. Practic, o data ce totul este pus la loc si organizat in containere speciale, iti va fi cu mult mai usor sa amenajezi bucataria, astfel incat aceasta sa para mai mare. Nu uita ca ordinea ofera o senzatie de curatenie si de amplitudine, in vreme ce dezordinea face ca spatiul sa para si mai mic si mai inghesuit decat in realitate. 

Amenajeaza bucataria folosind culori deschise

Daca vrei ca bucataria ta sa para mai mare, atunci foloseste culorile in avantajul tau. Opteaza pentru nuante deschise, indiferent daca alegi finisaje pe baza de vopsea lavabila, travertin, marmura, granit sau faianta. Este important sa folosesti culori deschise, poate chiar pastelate, fara a insera modele colorate sau diferite imprimeuri. Acestea vor avea ca efect impresia restrangerii spatiului, tocmai pentru ca atrag atentia asupra lor. 

Foloseste pardoseli din placi lucioase

Pentru a crea impresia unui spatiu cat mai amplu, mai poti apela si la trucuri de amenajare pe baza de placaje ceramice. La fel ca si in cazul placarii peretilor, pardoselile din placaje ceramice vor avea proprietatea de a reflecta lumina, facand astfel ca spatiul sa devina mai luminos. Fiind mai luminoasa, bucataria ta va parea in mod automat mai mare, mai ales daca lumina este aleasa in mod corect.

Ilumineaza spatiul eficient

O bucatarie ingusta ar trebui sa fie foarte bine luminata, atat in zona in care este amenajat mobilierul cat si in zona de trafic. Vei vedea ca lumina va transforma bucataria ta intr-un spatiu foarte primitor, dar si mai amplu si mai estetic.

O bucatarie ingusta nu inseamna sa nu te mai bucuri de micile momente care iti inveselesc viata. Din contra, primeste invitati, savureaza-ti cafeaua dimineata, serveste un ceai la pranz si bucura-te de o amenajare calitativa, cu adevarat estetica.