Te porti ca un batran de 60 de ani, dar ai doar 40 de ani? Te-ai intrebat vreodata ce este varsta metabolica? Este timpul sa aflati mai multe despre asta.

Varsta metabolica reprezinta starea de sanatate pe care corpul nostru o are cu adevarat. Aceasta poate diferi considerabil de varsta biologica. De fapt, nu trebuie sa fie la fel.

Uneori, ne uitam in oglinda si ne gandim la lucruri precum: „Arat mult mai in varsta decat sunt”. Cu toate acestea, facem putin in privinta asta. Sau poate credem ca am facut deja totul, cand, in realitate, exista inca strategii foarte simple de pus in practica si de imbunatatire a varstei noastre metabolice.

Un alt exemplu ar putea fi, atunci cand asistam la o adunare sociala si observam ca cea care ne-a fost colega de scoala inca mai are acelasi spirit jovial ca intotdeauna si o percepem si mai proaspata.

Asa ca ne intrebam: „Cum este posibil ca pentru unii anii sa nu treaca?”. Ei bine, vom gasi toate raspunsurile in cadrul conceptului de varsta metabolica.

Cum se calculeaza varsta metabolica?

Pentru a-ti afla adevarata varsta metabolica, iti recomandam sa mergi la medic, in loc sa fii ghidat de antrenori de sala (care ofera si calculul varstei metabolice in cadrul serviciilor lor).

Cu toate acestea, puteti face singur acest calcul, aproximativ, daca aveti urmatoarele date:

  • Varsta.
  • Inaltime.
  • Diametrul taliei.
  • Greutatea si indicele de masa musculara.

Odata ce aveti toate aceste date, puteti utiliza calculatoarele de varsta metabolica disponibile online. Totusi, retineti ca datele furnizate de aceste calculatoare sunt aproximative. Doar medicul dumneavoastra va poate oferi un raspuns sigur.

Acum, ceea ce face calculatorul este o comparatie a metabolismului bazal al unei persoane cu o medie de persoane din aceeasi grupa de varsta si conditii fizice similare.

„Indicele de masa musculara” este folosit pentru a estima cantitatea de grasime corporala pe care o are o persoana si pentru a determina daca greutatea este in limitele normale sau, dimpotriva, sufera de supraponderalitate sau extrem de slaba. Pentru a face acest lucru, inaltimea si greutatea curenta ale persoanei sunt legate.

Care este metabolismul bazal?

Este indicatorul energiei pe care corpul nostru o cheltuie in timp ce este in repaus. Este direct legata de caloriile pe care trebuie sa le consumam pentru a face fata acestei cheltuieli energetice.

„Mancam exact la fel, dar ma ingras pentru amandoi”. Multi oameni fac adesea acest comentariu si nu este o senzatie. Acest lucru se intampla deoarece oamenii pot avea un metabolism bazal diferit.

De exemplu, exista oameni care digera mai repede decat altii, iar cheltuiala lor energetica este mai mare. Pe de alta parte, cei care au un indice de masa musculara mai mare cheltuiesc mai multa energie, iar acest lucru le creste metabolismul bazal.

Ce factori influenteaza varsta metabolica?

In cadrul grupului de factori care ne pot influenta varsta metabolica avem urmatoarele aspecte:

  • Varsta.
  • Hormoni
  • Sex. Acest studiu realizat de Universitatea Federala din Vicosa (Brazilia) sugereaza acest lucru.
  • Musculatura.
  • Mostenirea familiei.
  • Alimentatia si metabolismul.
  • Boli legate de tiroida.
  • Frecventa cu care se desfasoara activitatile fizice.

Desi toti acesti factori ne pot afecta si determina varsta metabolica, adevarul este ca  ei nu reprezinta o scuza pentru ca noi sa incetam sa ne imbunatatim daca este nevoie. Ei bine, o persoana isi poate modifica metabolismul bazal intr-o oarecare masura in mai multe moduri diferite.

Cum ne ajuta cunoasterea varstei noastre metabolice?

Faptul de a fi constienti de varsta metabolica ne va ajuta sa avem controlul asupra sanatatii noastre. Ar trebui sa incercam intotdeauna sa o facem egala sau mai mica decat varsta noastra cronologica.

In acest sens, a sti in ce stare se afla corpul nostru ne va permite:

  • Ne imbunatatim starea si aspectul fizic.
  • Planificati actiunile viitoare pentru imbunatatirea metabolismului.
  • Cunoasteti caloriile zilnice pe care trebuie sa le consumam pentru a fi sanatosi.
  • Preluati controlul asupra vietii noastre daca vrem sa fim sanatosi mult mai mult timp.
  • Preveniti bolile viitoare cauzate de excesul de grasime sau pierderea muschilor.

Putem reduce varsta metabolica?

Dupa cum am mentionat mai devreme, ne putem modifica intr-adevar varsta metabolica.  Primul pas este sa luam decizia, pentru ca, pentru a incepe sa obtinem imbunatatiri ale sanatatii organismului nostru, trebuie sa schimbam unele obiceiuri de viata.

Vointa va fi un factor cheie in acest demers. 

Asadar, planul de intinerire a organismului nostru include trei aspecte fundamentale care sunt foarte usor de imbunatatit intr-un timp scurt.

Activitate fizica

Efectuarea activitatii fizice timp de cel putin 30 de minute pe zi ajuta la reducerea varstei metabolice si la un aspect mai proaspat. In plus, ne ajuta sa ardem mai multe calorii si sa ne mentinem in forma. Grozav, nu-i asa?

Este important sa includem in rutina plimbarile, exercitiile aerobice si ridicarea de greutati pentru a ne putea bucura de toate beneficiile pe care activitatea fizica le aduce bunastarii noastre. Acest lucru este confirmat de acest studiu realizat de Universitatea din Granada (Spania).

Dieta alimentara sanatoasa

Este esential sa uitam de prajeli si junk food si sa ne concentram pe mentinerea unei alimentatii echilibrate, in care predomina legumele, cerealele, carnea slaba si, in general, proteinele. De asemenea, este recomandat sa bei suficienta apa pe parcursul zilei.

In plus, este important sa mentii orele zilnice de masa, sa nu sari peste niciuna si, mai presus de toate, sa nu faci schimbari drastice fara a discuta mai intai atent cu medicul. De asemenea, dietele miraculoase trebuie evitate cu orice pret.

Somn usor

Organismul trebuie sa aiba ore de odihna pentru a functiona corect. In acelasi mod, acest studiu realizat de Universitatea Nationala Autonoma din Mexic a aratat ca calitatea somnului ar putea fi legata de probleme de sanatate precum supraponderalitatea si obezitatea.

Cateva masuri pe care le puteti aplica pentru a va odihni mai bine si a avea un somn de calitate sunt:

  1. Faceti o baie sau un dus fierbinte.
  2. Luati o infuzie fierbinte inainte de culcare.
  3. Limpeziti-ne mintea prin lectura, meditatie sau, de preferinta, orice alta activitate relaxanta.
  4. Efectuati anumite posturi de yoga care induc relaxare si, prin urmare, somn.

Daca aceste trei aspecte vor fi indeplinite, schimbarile vor incepe sa fie observate foarte curand. Corpul nostru va incepe sa arate mai tanar, ne vom simti mai energici si sanatatea noastra se poate imbunatati semnificativ.