Una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, ceaiul verde este apreciat atât pentru gustul său dar mai ales pentru multele proprietăți benefice pe care le are. Originar din China, arborele de ceai, denumit științific Camelia Sinensis, este planta din care se recoltează frunzele pe care apoi le fermierii le procesează pentru a obține ceai verde sau ceai negru.
Calitatea ceaiului verde care ajunge în ceștile noastre depinde de foarte mulți factori: clima, condițiile meteorologice dintr-un an față de altul, tipul solului, altitudinea la care sunt cultivate plantele, perioada de recoltare, metoda de tratare a frunzelor de ceai după recoltarea lor, felul în care ceaiul obținut este ambalat și stocat, etc. Toți acești factori au un impact profund nu doar asupra gustului ci și asupra proprietăților pe care le are ceaiul pe care îl consumăm.
Ceai verde japonez – ce este și unde găsești ceai verde de calitate
Cel mai mare producător de ceai verdela nivel mondial, este China. Drept urmare te-ai aștepta ca cel mai bun Matcha să fie tot de origine chinezească. Dar nu este așa! Desigur, China este cea care a inventat ceaiul Matcha acum aproape 900 de ani, dar la scurt timp a și renunțat la producerea lui și a reînceput să îl producă abia acum 10-15 ani. În schimb, Japonia, cea care l-a preluat în anul 1100 este cea care l-a produs încontinuu – deci o tradiție de aproape un mileniu este garanția unui matcha perfecționat. De asemenea, doar în Japonia se folosește tehnica tradițională “kabusecha” ( acoperirea plantațiilor) care conferă atâtea beneficii ceaiului Matcha și culoarea aceea de un verde vibrant pe care nu o regasesti la ceaiul Matcha din China, inferior calitativ celui din Japonia.
Din punct de vedere al gustului există diferențe marcante care provin din metoda de procesare a frunzelor. Ceaiul verde chinezesc este un ceai obținut din frunze fermentate iar acest lucru se simte în gustul final. Ceaiul chinezesc poate avea un gust acru pe care mulți consumatori de ceai îl găsesc neplăcut. La polul opus, japonezii opăresc frunzele imediat după recoltare, lucru ce împiedică apariția fermentării, păstrarea antioxidanților, iar gustul ceaiul verde japonez este mai dulce.
De asemenea, ceaiul verde japonez nu conține impurități sau metale grele. Un studiu realizat în 2006 a arătat că concentrația de impurități din ceaiul verde produs în Japonia nu depășește limita admisă și asta pentru că rata poluării este mult mai mică în Japonia față de China.
Nu vei întâmpina nicio dificultate în a găsi ceai verde chinezesc (sau de altă origine) prin magazine, dar dacă vrei să încerci un ceai verde japonez autentic, nu va fi la fel de ușor de găsit – îl poți găsi aici.
Ceai verde japonez, beneficii pentru sănătate
Metodele de cultivare și procesare a ceaiului perfectate de japonezi pe parcursul a sute de ani, clima și solul transformă ceaiul verde într-o licoare potentă plină de antioxidanți, vitamine și minerale.
Studiile au arătat că ceaiul verde japonez conține de 100 de ori mai mult EGCG, un antioxidant care contribuie accelerează termogeneza și ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge. Că urmare, ceaiul verde Matcha japonez este benefic în curele de slăbire.
Pentru că tot am menționat antioxidanții este bine să știi că în ceaiul verde originar din Japonia se regăsesc cu 60% mai mulți antioxidanți decât în ceaiurile verzi din alte zone ale lumii. Un alt aminoacid asupra căruia merită să zăbovim este L-teanina. Aceasta se găsește din abundență în ceaiul verde Matcha japonez și contribuie la scăderea nivelului de stres din organism, reduce anxietatea și provoacă o stare de relaxare dar ajută și reducerea stresului oxidativ, fiind studiat pentru contribuția sa în prevenirea unor boli cum ar fi Alzheimer sau cancerul
Alt efect al consumului de ceai verde este și acela că previne respirația urât mirositoare și contribuie activ la menținerea igienei bucale pentru că are proprietăți antibacterene.
Totodată ceaiul verde acționează și la nivelul sistemului circulator, ajutând la reducerea presiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge. Ceaiul verde este recunoscut și pentru efectele benefice pe care le are asupra aspectului și sănătății tenului, asupra sistemului imunitar. În Asia ceaiul verde este folosit de sute de ani că remediu în indigestii, în răceli și gripe și s-a demonstrat că acționează și asupra virusului herpetic.
Cercetări care studiază actiunea ceaiului verde asupra pacienților cu diabet, sau efectul preventiv al consumului de ceai verde în apariția mai multor forme de cancer printre care cancerul mamar, sunt în continuare în desfășurare. Un lucru este sigur: în țări ca Japonia, unde consumul de ceai verde Matcha face parte din rutina zilnică, durata de viață este mult mai mare.
Toți nutrienții din ceaiul verde se regăsesc în matcha în cantități mult mai mari, motiv pentru care își recomandăm să îl încerci și tu. Comandă ceai verde japonez sau ceai matcha de pe site-ul MatchaBar un site specializat în distribuția de ceaiuri de calitate superioară, din culturi organice.
Sursa foto: pexels.com