Plajele din Chile continua sa fie una dintre primele optiuni pentru argentinienii din centrul-vestul tarii datorita apropierii lor de Pacific. In acest sfarsit de an se adauga atractivitatea zborurilor low cost din Mendoza si Cordoba, care va permit sa fiti in La Serena, principala statiune de pe litoral din nordul Chile, in 1.40 ore.

Chile se asteapta cu aproape 40% mai putini vizitatori argentinieni, iar goana de a atrage calatori straini se remarca in promotiile si ofertele de ultima ora in cazari pentru a nu pierde valul traditional de trans-andini pe care il primesc in fiecare vara. Magazinele promit, de asemenea, sa-si intareasca lichidarile, cu 2×1 de produse electronice si imbracaminte si o reducere in mall-uri exclusiviste pentru turistii argentinieni.

Din cei 2,1 milioane de vizitatori pe care ii primesc pe an, 1,9 milioane vin din Argentina si calculeaza ca, din cauza cresterii dolarului, vor merge cu 700 de mii mai putini.

Mendoza Paula Lopez Bustos va calatori pentru a petrece Anul Nou cu fiul ei si mama ei la La Serena cu un zbor direct: „Am cumparat biletele acum o luna si am primit 3.150 de dolari fiecare, dus-intors”.

Pentru aceeasi data, un autobuz catre La Serena l-a costat 4.400 de dolari dus-intors, cu o calatorie de 12 ore, plus asteptarea la Vama, care poate ajunge la 3 sau 4 ore. Pe 21 decembrie, compania chiliana Jetsmart incepe sa opereze zboruri catre La Serena direct din Mendoza si, pe 30 decembrie, din Cordoba. Costul variaza de la 150 la 190 de dolari dus-intors pentru a petrece sfarsitul anului in fata marii. „Din pacate, zborurile directe sunt doar pana in februarie, nici macar nu acopera vacanta de carnaval”, se plange Paula, care are cazare in familie in statiunea chiliana din regiunea Coquimbo.

Ianuarie sau februarie?

Majoritatea chilianilor pleaca de obicei in vacanta in februarie si argentinienii in ianuarie; De aceea promotiile vizeaza prima luna a anului. „Exista constientizarea in sectorul hotelier chilian cu privire la schimbarea nefavorabila pentru argentinieni, asa ca ei spera ca diferenta de valori dintre sezonul inalt si cel scazut se va reduce destul de mult”, a declarat directorul de turism Vina del Mar, Soledad Vera, pentru ziarul Los Andes. . Si, vizitand tot Mendoza, presedintele Camerei de Turism a Regiunii Coquimbo, Pablo Munizaga, a comentat ca valorile de inchiriere raman stabile, un apartament pe Avenida del Mar, pe prima linie de plaja, pentru patru persoane, este costa aproximativ 100 de dolari pe zi.

Bulevardul lung cu vedere la mare, care merge de la far la cazinou, este preferatul argentininilor. Mate si mingi de fotbal abunda in nisip: „Imi place sa inchiriez pe Avenida del Mar pentru ca nu trebuie sa iau masina pentru a merge la plaja si sunt foarte aproape de portul Coquimbo, unde am acces. la pestele proaspat si crustaceele pe care imi place sa le gatesc”, spune Mauricio Llaver din Mendoza. El subliniaza insa ca exista o alta caracteristica care atrage argentinienii care calatoresc in Pacific: „Chilenii sunt foarte respectuosi si adevarul este ca petrec vacante foarte calme”.

Serena

Apele Pacificului de Sud sunt reci. La Serena, in regiunea Coquimbo, la 470 de kilometri nord de Santiago de Chile si la 710 de kilometri de Mendoza, are ape ceva mai calde si mai putin turbulente decat cele din Vina del Mar. Aceasta zona turistica este cunoscuta pentru ca este traseul pisco, cea nationala. coniac; pentru sanctuarele sale care permit contactul direct cu speciile marine protejate si padurile antice, pentru astroturism si pentru mostenirea sa arhitecturala coloniala.

La Serena a fost fondata in 1544 si este al doilea cel mai vechi oras din Chile, dupa Santiago. Are hoteluri si restaurante, plaje largi, centre comerciale, tururi istorice si proximitate de Valea Elqui. La nu mai mult de 50 de kilometri, se afla orase de coasta pitoresti precum Tongoy, Guanaqueros si Morrillos, luxul in stil mediteranean Las Tacas – cu un aerodrom pentru avioane private – si impozantul oras-port Coquimbo, langa La Serena.

Calitatea fructelor de mare este o necesitate in a patra regiune chiliana. Nimeni nu ar trebui sa plece fara sa viziteze golful unui pescar si sa incerce o gustare cu fructe de mare sau o empanada de creveti si branza, insotita de un pisco, vin alb sau bere rece ca gheata.

Daca unui rezident i se cere o recomandare, lista mancarurilor tipice de descoperit este mai lunga: „Locos in los Vilos, stridii in Tongoy, peste si crustacee in Penuelas, machas (scoci) in Caleta San Pedro”. O farfurie cu peste, orez si piure in aceste localuri gastronomice din zona de pescuit costa 2.500 de pesos chilian (in jur de 150 de dolari).

Locuri de vizitat in La Serena:

Avenida del Mar. Fasia de coasta care uneste La Serena si Coquimbo, unul dintre cele mai atractive strazi din oras. De la Far la sud cu plaje largi care au echipe de salvamari si paramedici in sezonul estival. Infrastructura hoteliera si gastronomica excelenta, cu mancaruri preparate din produse marine tipice din zona. O pista de biciclete uneste tronsoanele El Faro-Playa La Barca si de la Playa Los Corsarios pana la limita cu Coquimbo, ideala pentru ciclism sau cu rolele.

La Recova.  Oprire obligatorie in centrul orasului La Serena. Are 143 de magazine cu gastronomie bazata pe retete populare si produse artizanale din regiune. Cladire in stil arhitectural neocolonial, cu doua terase centrale, doua etaje si o scara rulanta. Se pot achizitiona produse din zona, precum derivate de papaya si obiecte de artizanat cu figuri de piatra, bijuterii semipretioase din lapis lazuli; ceramica inspirata din cultura Diaguita si articole din lana de alpaca din Peru si Bolivia.

Astroturism in Valea Elqui. Observarea stelelor in Valea Elqui este o experienta unica in lume. Regiunea are peste 300 de nopti senine, iar cerul sau este considerat „cel mai curat de pe planeta” pentru observarea stelelor. Exista 15 complexe astronomice: Gemeni, El Tololo, La Silla, Mamalluca, Del Pangue, Colllowara si Cruz del Sur, printre altele.

In luna octombrie a acestui an, revista specializata de calatorie Lonely Planet a ales Valea Elqui drept „Best in Travel”, printre cele mai bune regiuni din lume de vizitat: „Langa marginea de sud a vastului desert Atacama, raurile muntilor fac drumul lor prin versanti acoperiti de vita de vie, varfuri sculptate si sate senine care dorm sub cerul instelat al noptii”, descrie postarea.

Coquimbo concentreaza 47% din turismul astronomic al Chile si a fost numita „Star Capital”. In timpul tururilor -care dureaza aproximativ trei ore, turistii pot observa stele, planete, constelatii, galaxii, nebuloase, soare si luna, prin telescoape moderne si puternice de ultima tehnologie. Regiunea va incepe sa fie mai vizitata, in special de „astroturisti” care sunt asteptati sa soseasca pe 2 iulie 2019, cand o eclipsa de soare trece direct deasupra capului.