Aceasta insula este un adevarat paradis fara drumuri sau complexe turistice. Este o insula virgina cu cateva sate, cateva plaje paradisiace, case, restaurante traditionale. Oamenii vin pe aceasta insula pentru a se odihni si a descoperi locuri autentice. Te asigur ca o sa-ti placa. 

Unde este insula La Graciosa?

La Graciosa este o insula care se afla in nordul orasului Lanzarote si apartine municipiului Teguise. Este mic, cu putin peste 700 de locuitori inregistrati si o suprafata de doar 29 km2. Ca sa va faceti o idee, de la un capat la altul al La Graciosa aveti o plimbare de doua ore.

Insula face parte din Arhipelagul Chinijo, impreuna cu insulele Alegranza, Montana Clara, Roque del Este si Roque del Oeste. Deoarece este o insula atat de mica, virgina, izolata si putin populata, nu exista aeroport. Are un singur heliport pentru situatii de urgenta. Prin urmare, singura modalitate de a ajunge la La Graciosa este cu feribotul din Lanzarote intr-o calatorie care dureaza aproximativ 30 de minute.

Cum sa mergi la La Graciosa din Lanzarote

A ajunge la La Graciosa din Lanzarote este destul de simplu. Feriboturile catre La Graciosa pleaca din Puerto de Orzola, cel mai nordic oras din Lanzarote. Ca sa va faceti o idee, puteti ajunge in acest oras cu autobuzul sau „guagua” din Arrecife in aproximativ o ora (linia 9). Daca aveti o masina de inchiriat, dureaza putin peste 35 de minute de la Arrecife. Daca stati in sud, de exemplu in Playa Blanca, calatoria cu masina pana la Orzola dureaza in jur de o ora.

In fiecare zi, cu o frecventa de aproximativ la fiecare 30 de minute, feriboturile pleaca din portul Orzola catre Caleta de Sebo, principalul oras al insulei La Graciosa. Calatoria este de 7 kilometri, iar durata calatoriei este de doar 30 de minute. Asta da, barca se misca care da placere. Trebuie sa ai in vedere ca in aceasta zona sunt curenti puternici si de obicei sunt vant si valuri. Pentru a compensa, privelistile care va insotesc in timpul calatoriei de-a lungul stancilor Mirador del Rio sunt pur si simplu spectaculoase.

Exista doua companii de feriboturi care fac ruta Lanzarote-La Graciosa: Lineas Romero si Biosfera Express. Ambele au acelasi pret, doar ca unul pleaca la ora exacta din Portul Orzola si celalalt la jumatate. Desi totul depinde de perioada anului in care mergi. Dar, in mod normal, la fiecare 30 de minute, ai un feribot de la Lanzarote la La Graciosa.

Pretul biletului de feribot catre La Graciosa direct la casa de bilete este de 30 de euro dus-intors. Dar am un truc pentru tine, daca cumperi biletul de feribot spre La Graciosa de pe internet (pagina 100% fiabila) costa 26 de euro dus-intors. Copiii platesc 13 euro dus-intors, iar copiii sub 3 ani calatoresc gratuit.

Primul feribot pleaca din Orzola la 7 dimineata vara, iarna la 8. Ultimul feribot de intoarcere de la La Graciosa la Lanzarote este la 20:30 de la 1 iulie pana la 30 octombrie, la 19:30 de la 1 aprilie pana la 30 octombrie, iar in restul anului ultimul este la 5:30. In orice caz, va recomand sa verificati orarele pe site-ul Ferryhopper.

Un punct foarte interesant despre care as vrea sa va spun este ca fiecare companie de feribot are o parcare rezervata clientilor. In port in sine sunt muncitori care va vor spune unde sa parcati masina la cateva minute de unde pleaca feriboturile spre La Graciosa.

Cum se ajunge la La Graciosa din Lanzarote cu catamaranul

Stiti deja ca nu va puteti traversa masina cu feribotul spre La Graciosa si odata ajuns in La Graciosa nu mai sunt drumuri sau masini. Este o insula foarte virgina in care te poti deplasa doar in SUV-urile 4×4 autorizate ale insulei cu sofer, poti inchiria o bicicleta sau pe jos.

In cazul meu, am o problema cu spatele si nu pot merge cu bicicleta. Aceasta optiune a fost exclusa de la inceput. Optiunea de a te plimba prin La Graciosa suna bine. Am incercat-o, dar nu este deloc umbra pe parcurs si cu soarele si caldura, credeti-ma, nu este atat de atragator pe cat pare. Pana la urma ajungem sa apelam la confortul 4×4-urilor care trec continuu prin drumurile neasfaltate ale insulei. Poti sa faci trasee specifice in SUV, sa ocolesti insula cu opriri, sa-i spui sa te duca la o plaja si apoi sa aranjezi sa te ia din nou etc. Optiunile se adapteaza nevoilor dumneavoastra. In plus, exista acoperire in toata insula asa ca ii poti apela fara nici o problema ca taxi.

Un lucru de care trebuie sa tineti cont daca calatoriti intr-un 4×4 sunt barcile. Imi pare rau ca sunt atat de detaliat, dar sufar mult din cauza asta pentru spatele meu. Daca esti pe scaunul din fata al 4×4-ului nu vei observa atat de mult, dar daca esti in spate, din moment ce este neasfaltat si oarecum neglijent (incercau sa le niveleze putin), nimeni nu ia barci departe de tine.

Prin urmare, as dori sa va spun despre o alta optiune de a ajunge la La Graciosa . Este o excursie organizata cu catamaranul in care va iau de la hotel, va duc la Portul Orzola si faceti un tur de sud al insulei in cel mai confortabil mod posibil. Catamaranul face opriri la Caleta de Sebo, orasul locuit de pe insula, si la Playa de la Francesa, una dintre cele mai bune plaje de pe La Graciosa. Aceasta plaja este locul unde Anabel Pantoja s-a casatorit. De asemenea, include mancare, bauturi si echipament de snorkeling. Fara indoiala, este cea mai confortabila optiune pentru a ajunge la La Graciosa.

Ce sa faci in La Graciosa

Odata ce stii cum sa mergi de la Lanzarote la La Graciosa, te asigur ca vei petrece cea mai buna zi a vacantei tale. Am vizitat La Graciosa ca o excursie de o zi din Lanzarote. Am ajuns la Caleta de Sebo, orasul in care locuiesc oamenii din La Graciosa si am mers pe jos pana la plajele din sudul insulei, Playa de la Francesa si Playa de Montana Amarilla. Din Caleta de Sebo dureaza in jur de 35 de minute, dar retineti ca pot dura o vesnicie in caldura. Daca aveti de gand sa va plimbati in jurul insulei, nu uitati sa aduceti o palarie si apa.

Dupa ce am inceput poteca pe jos si ne-am odihnit putin pe plaja, am decis ca varianta de a ne plimba prin La Graciosa nu era treaba noastra. Am optat sa ne intoarcem in Caleta de Sebo intr-un 4×4 aparut langa plaja. Calatoria a costat doar 5 euro. Dupa ce am luat masa la Dona Enriqueta, cel mai bun restaurant din La Graciosa, am decis sa rezervam un tur 4×4 care face inconjurul insulei cu 25 de euro de persoana si face opriri in cele mai importante locuri de pe insula. De asemenea, eram singuri in masina. Doamna care ne-a luat era locala si ne spunea curiozitati despre La Graciosa. De exemplu, cum a fost educatia aici? Exista o scoala in La Graciosa, dar cand copiii merg la liceu, locuiesc in Haria de luni pana vineri. Sau si cum a functionat sistemul medical in caz de urgenta. Curiozitati de a trai putin izolat, dar care mi s-au parut foarte interesante.

Cele mai importante locuri de vazut in La Graciosa sunt:

  • Caleta de Sebo , principalul oras de pe insula. Aici se afla biserica, restaurantele, farmacia, supermarketurile. Adica aici este mai multa viata pe insula.
  • Pedro Barba este celalalt oras din La Graciosa, dar in prezent nimeni nu locuieste aici. Casele sunt rezervate pentru inchiriere turistica. Acest orasel a fost prima asezare de pe insula datorita constructiei unei fabrici de sarare. Apropo, ce case are orasul! Sunt draguti.
  • Playa Lambra este una dintre cele mai linistite plaje din La Graciosa si mai protejata de vant.
  • Punctul de belvedere Baja de las Majapalomas este un loc foarte curios, aici s-a format un pod natural de stanci peste o stanca formata dintr-un tub vulcanic.
  • Playa de las Conchas este, fara indoiala, cea mai buna plaja din La Graciosa . O plaja paradisiaca, cu nisip fin auriu care ne ofera un peisaj spectaculos.
  • Playa la Francesa si Playa de Montana Amarilla sunt plajele care sunt mai la sud de insula si cele mai apropiate de Caleta de Sebo.
  • Daca va plac drumetiile, puteti urca si pana la Montana del Mojon, desi nu are nimic de-a face cu un reper pentru ca privelistea este spectaculoasa, sau pana la Montana Bermeja din Playa de las Conchas.
Am fost doar o zi in Lanzarote, dar adevarul este ca ne-a fost scurt. Am ramas cu dorinta de a petrece o noapte in La Graciosa si astfel sa fim mai linistiti in acest loc minunat. Desi nu exista hoteluri in La Graciosa, exista apartamente turistice administrate de persoane fizice. Daca calatoriti in familie sau daca sunteti mai multi, va recomand Evita Beach Apartments. Sunt apartamente uimitoare cu doua dormitoare si vedere la mare. O alta optiune foarte moderna este  La Pardela Experience. Acestea sunt apartamente renovate cu gust in Caleta de Sebo.