Primim zilnic intre 3.000 si 5.000 de impacturi publicitare, in special prin canalele digitale. Din acest motiv, astazi este mai greu ca niciodata sa iesi in evidenta si sa generezi clienti. In acest context, hiperpersonalizarea este din ce in ce mai relevanta si un factor cheie in recomandarea continutului valoros si generarea unei rate de conversie mai mare. Vrei sa stii cum sa o aplici pas cu pas?

Dincolo de personalizare

Personalizarea este mult mai mult decat un moft trecator. Tot mai multe companii isi adapteaza strategiile catre personalizare, lasand in urma vechile tactici generice ale marketingului traditional. Pentru a atinge acest nivel de personalizare prin date, folosim tehnici precum Machine Learning; o aplicatie de inteligenta artificiala (AI) in care diferite sisteme pot invata din date, identificand tipare si facand predictii cu interventie umana minima. 

Din ce in ce mai mult, clientii asteapta comunicari personalizate si produse adaptate preferintelor lor individuale. Desi determinarea nivelului si tipului de personalizare va fi marea provocare pentru companii. Nu are rost sa personalizezi pur si simplu numele unui e-mail, de exemplu. 

Este foarte dificil sa atingem un nivel relevant de satisfactie in ceea ce priveste personalizarea pe care o primesc utilizatorii, intrucat trebuie sa oferim valoare, sa obtinem o vanzare si sa nu parem invazivi, deoarece putem genera cu usurinta respingere. 

Hiperpersonalizarea isi propune sa ajute companiile sa imbunatateasca conexiunea care este generata cu utilizatorii lor, ducand personalizarea la un alt nivel.

Unul dintre conceptele cheie si care in acelasi timp trece printr-o transformare majora este cel al segmentarii . Datorita noilor tehnologii, putem colecta si analiza date la o scara mai mare care ne permit sa identificam si sa ne caracterizam utilizatorii in mod individual. Acest lucru este extrem de important deoarece putem lua in considerare datele comportamentale, mergand mult dincolo de datele sociodemografice. Daca cunoastem aceste comportamente putem anticipa diferitele actiuni pe care le poate avea utilizatorul si creste sansele de succes ale campaniilor si/sau actiunilor noastre.

Datorita optimizarii si cunostintelor utilizatorilor, companiile pot intra in contact direct cu un utilizator si ii pot oferi un produs/serviciu personalizat, printr-o experienta personalizata. In acest context, apare hiperpersonalizarea ale carei provocari sunt, pe de o parte, satisfacerea acestei nevoi de recunoastere individuala pe care o are utilizatorul si, pe de alta parte, provocarea companiilor de a-si orienta strategiile catre acest tip de comunicare cu utilizatorii. . 

Ce este hiperpersonalizarea

Hiperpersonalizarea combina datele despre comportamentul utilizatorilor in timp real, astfel incat sa poata recomanda, de exemplu, produse similare pe baza istoricului de navigare sau utilizare. De exemplu, un utilizator Netflix primeste recomandari pe baza serialelor si/sau a filmelor pe care le-a vazut deja sau si-a manifestat interesul sa le vada. 

Pentru a ajunge la acest nivel, este esential ca companiile sa aiba tehnologia si structurile necesare si, in acelasi timp, o cunoastere profunda a produselor si utilizatorilor lor pentru a putea proiecta aceste conexiuni.

Plecand de la cunostintele utilizatorilor si prin datele generate din interactiunile acestora, Machine Learning defineste modele care ne vor permite sa oferim o experienta de utilizator mai buna, deoarece aceasta va fi total personalizata.

Cum se aplica hiperpersonalizarea

Colectare de date

Pentru a personaliza produsele noastre este esential sa colectam datele corecte. Se spune adesea ca o personalizare este la fel de buna ca si datele pe care reusesti sa le colectezi. Pentru aceasta, este esential ca colectarea datelor sa fie orientata catre utilizator si astfel ne permite sa cream incredere cu utilizatorii nostri.

Trebuie sa explicam utilizatorului de ce vede anumite tipuri de continut. „Va aratam acest lucru pentru ca v-ati aratat interesat de acest lucru similar”. De asemenea, este foarte important sa oferim utilizatorului libertate si sa-i lasam sa ne spuna ce isi doreste, fie prin personalizarea profilului de utilizator, fie prin validarea interactiunilor, de exemplu. 

Puteti incepe cu personalizari simple, de exemplu segmentarea dupa sex sau varsta, afisand un tip de imagine sau mesaj pe baza acestor parametri.

Important in acest prim punct este sa poti masura impactul pe care il pot avea aceste mici schimbari si sa inveti pas cu pas; altfel nu vom sti niciodata motivul a ceea ce se intampla in produsul sau serviciul nostru deoarece vom avea prea multe variabile de luat in considerare si va fi imposibil sa le izolam. In continuare, se poate defini un al doilea nivel de personalizare, precum frecventa de achizitie, si vom avea o personalizare ceva mai avansata.

Este timpul sa masuram rezultatele primelor actiuni desfasurate. Pe baza acestor rezultate, vom putea sa ne repetam ​​straturile de personalizare, inclusiv date din alte surse, cum ar fi retelele sociale, e-mailul etc.

Pana ajungem sa incorporam datele de cumparare de exemplu: Cine cumpara ce produse, cand le cumpara etc… In acest moment vom sti sexul, varsta, canalul, obiceiurile de cumparare etc… Si recomandarile pe care le putem face la un profil ca acesta va fi mult mai personalizat decat simpla cunoastere a tarii dvs., de exemplu. 

Instrumente de automatizare

Efectuarea manuala a personalizarii este o sarcina practic imposibila, asa ca va trebui sa utilizati un fel de platforma pentru a putea automatiza acest tip de sarcina. La fel, un instrument de acest stil ne va ajuta foarte mult atunci cand vine vorba de analiza datelor si generarea de rapoarte utile. Cu acest tip de instrumente este mai usor sa personalizati in functie de contextul de utilizare, adica un mesaj se schimba in timp real; identificarea locului in care un utilizator interactioneaza cu produsul nostru, de exemplu pentru a modifica mesajul pe care il vede in functie de variabila pe care o decidem.  

Nu uita niciodata contextul

Personalizarea nu va fi completa fara context. In experienta utilizatorului, contextul este unul dintre elementele esentiale, deoarece influenteaza puternic ceea ce experimenteaza un utilizator. La fel se intampla si cu personalizarea, deoarece va depinde in totalitate de contextul de utilizare a unui produs daca un mesaj va fi bine primit sau nu.

Hiperpersonalizarea incearca sa adapteze un produs sau un serviciu la o experienta care are loc intr-un context specific; adica hiper-contextualizare. In realitate, utilizatorii nostri sunt in continua schimbare, nu au niciodata aceeasi stare de spirit sau aceleasi tipare de consum, variind foarte mult in functie de ora din zi, loc etc.

Cele 3 V ale BIG DATA

Este esential sa folositi o cantitate mare de date relevante, datorita Big Data, si de inalta calitate pentru a oferi o personalizare adecvata, iar in cazul hiperpersonalizarii chiar mai mult, necesitand un volum de date mai detaliat si divers. 

  • Volum: Avem nevoie de un volum mare de date, deoarece ne permite sa gasim mai multe corelatii statistice. 
  • Varietate: Avem nevoie de varietate si diversitate de date pentru a putea oferi cea mai profunda si mai adaptata personalizare posibila. 
  • Viteza: Trebuie sa colectati rapid datele, pentru a putea efectua analize in timp real si continuu. 

Limitarile hiperpersonalizarii

Exista doua limitari principale ale hiperpersonalizarii. Ceea ce ne poate face sa credem ca poate o utilizare mult mai raspandita a hiperpersonalizarii ar putea fi ceva greu de realizat:

  • Utilizarea datelor cu caracter personal: Exista legi foarte necesare care limiteaza utilizarea datelor cu caracter personal, fara aceste date, experienta personalizata ar putea sa nu fie completa.
  • Procesarea datelor: Capacitate limitata pe care trebuie sa o putem procesa si mai presus de toate sa intelegem atat de multe date si modele de date, ne poate face sa ne pierdem in atatea informatii.

Utilizatorii s-au schimbat

Utilizatorii nostri devin din ce in ce mai activi si cu mai multe fatete, obiceiurile lor comportamentale s-au schimbat total si nu mai sunt atat de previzibile. Din acest motiv, modelele de segmentare care au fost folosite in marketingul secolului trecut nu ne mai servesc. Exista o cerere din ce in ce mai mare pentru solutii si servicii personalizate si ca experientele sa fie unice si personalizate, aceasta va fi singura modalitate de a ajunge la emotiile utilizatorilor nostri; printr-un dialog intre produs si utilizator, in acest fel vom realiza o experienta memorabila.

UX & Hyper-personalizare: 

Trebuie sa implicam utilizatorul in momentul proiectarii produsului nostru. Tinand-o in minte in acest moment, ne va ajuta sa oferim propuneri de valoare concepute de la utilizatorii nostri, ceea ce ne va permite sa avem sanse mai mari de succes. Prin procese de co-creare si prin comunicare directa cu utilizatorii nostri; Intelegand cerintele dumneavoastra in avans si definindu-va „Calatoria” prin produsul nostru, vom defini cu adevarat punctul de plecare de baza pentru orice strategie viitoare de hiperpersonalizare. 

Odata ce utilizatorul nostru foloseste deja produsul nostru, trebuie sa: 

  • Oferiti o cale nepersonalizata, utilizatorul are dreptul de a-si alege propria cale.
  • Permiteti utilizatorilor sa stie cum, unde si de ce le folosim datele. 
  • Ajutati utilizatorii sa navigheze in cantitatea mare de informatii disponibile. 

Concluzie

Este clar ca utilizarea datelor are mult potential, dar in sine nu au nicio semnificatie sau valoare. Este esential sa directionam hiperpersonalizarea pentru a oferi o experienta adecvata utilizatorului, de la definirea produsului pana la modul de utilizare a datelor pentru a personaliza orice experienta, doar in acest fel vom fi aliniati la ceea ce se asteapta cu adevarat utilizatorul nostru, care este modul in care pentru a imbunatati rata de conversie.