In inchisorile si centrele de detentie din Belarus sunt retinute sute de oameni descrisi drept prizonieri politici, indiferent daca sunt adversari politici, jurnalisti independenti sau protestatari.
Aproximativ 7.000 de bielorusi au fost adunati si aruncati in inchisorile aglomerate in cateva zile, cand au iesit in strada in august 2020 pentru a denunta alegerile prezidentiale ca fiind trucate. Rapoartele sugereaza ca bataile si torturile erau abundente.
Arestarile au continuat si pedepse cu inchisoarea. Aceasta este situatia cu care se confrunta bloggerul capturat Roman Protasevici si iubita sa de student. Dl Protasevich a spus inainte de a fi retinut ca se teme de pedeapsa cu moartea, pe care o are inca Belarusul, pentru ca isi vazuse numele pe o lista de terorism.
Un videoclip oficial socant, presupus a fi un activist politic care a murit saptamana trecuta, arata un barbat care se prabuseste inconstient in celula sa. Cel mai mare site de stiri independente din Belarus Tut.by a fost perchezitionat, iar editorii sai de varf au fost pusi in inchisoare.
Multe dintre miile arestate in capitala Minsk in august anul trecut au ajuns la celebrul centru de detentie al politiei de pe strada Okrestina.
Tot acolo a fost dusa studentul Sofia Sapega, potrivit mamei sale. Ea si Roman Protasevich au fost arestati dupa ce zborul lor Ryanair a fost fortat sa se indrepte spre aeroportul din Minsk. Se spune ca se afla intr-o alta inchisoare din Minsk, identificata ca fiind inchisoarea preventiva numarul unu.
Ambele au facut marturisiri video, presupuse pe larg ca au fost facute sub constrangere. In scurtul videoclip al domnului Protasevici a fost aratat cu urme intunecate pe frunte.
Liderul opozitiei in exil, Svetlana Tikhanovksaya, a declarat: “Este clar batut si sub presiune; nu exista nicio indoiala ca a fost torturat. A fost luat ostatic”.
Liderul Belarusului de 26 de ani, Alexander Lukashenko, a declarat parlamentului ca cei care doresc rau, din tara si din strainatate, au ,,depasit multe linii rosii si au trecut granitele bunului simt si moralitatii umane”.
Marturisiri semnate
Alina, in varsta de 20 de ani, si-a descris tratamentul la Okrestina in august anul trecut, dupa ce a fost apucat de fortele speciale din Belarus. ,,La intrare statea un barbat care striga:,, Mai repede, catelelor! ” Am spus: ,,De ce ne vorbesti asa?” El m-a apucat de gat si m-a lovit cu piciorul de perete.Familia disidentului din Belarus se tem de tortura dupa arestare.
De ce poarta sosete gresite este riscant in Belarus
Amenintata de violenta, ea a semnat o declaratie fara sa stie ce contine. ,,Continuati si semnati-o, altfel va [violez] si va voi lasa deoparte pentru inca 20 de zile”, descrie ea.
Un alt detinut numit Serghei a descris ca a fost fortat sa se tarasca in timp ce era batut in mod repetat. Amnesty International a declarat ca unii fosti detinuti au descris ca centrele de detentie devin camere de tortura.
La acea vreme, guvernul lui Alexander Lukashenko a negat acuzatiile pe scara larga de abuz.
Condamnarea continua
Arestarile au continuat si, potrivit grupului pentru drepturile omului Viasna, exista 421 de prizonieri politici, de la bloggeri la oameni de afaceri, protestatari pasnici si candidati la alegerile prezidentiale.
Printre candidatii la inchisoare de anul trecut se numara Viktor Babaryko si Serghei Tihanovski, a carui sotie Svetlana a preluat postul de candidat si ulterior a obtinut victoria in vot. Cea mai apropiata asistenta a lui Babaryko, Maria Kolesnikova, a devenit lider de protest si a fost retinuta in septembrie. Ea se confrunta cu acuzatii, inclusiv ,,conspiratie pentru preluarea puterii prin mijloace neconstitutionale”.
Disidentii politici sunt inca condamnati. Militantul opozitiei de rang inalt Pavel Severinets a primit sapte ani de inchisoare saptamana aceasta pentru participarea la ,,tulburari in masa”, in timp ce alti sase au primit pedepse cu inchisoare de la patru la sapte ani.
Jurnalistii au fost vizati si ei. In februarie, Katerina Andreyeva si Daria Chultsova de la Belsat TV, cu sediul in Polonia, au fost inchisi pentru filmarea unui protest neautorizat. Luna aceasta, cel mai mare site independent din Belarus Tut.by a fost perchezitionat si multi dintre jurnalistii sai arestati. Doisprezece sunt inca in inchisoare.
Conditii in inchisoare
Marturia batailor si torturii din partea protestatarilor eliberati a evidentiat riscul abuzurilor in inchisorile din Belarus.
Moartea lui Vitold Ashurok la o colonie penala din orasul Shklou din estul saptamanii trecute, in varsta de 50 de ani, a ridicat alte intrebari, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.
Un videoclip lansat de autoritatile din Belarus arata un barbat, despre care se spune ca este Ashurok, clatinandu-se in jurul celulei sale si lovind capul pe o chiuveta si prabusindu-se. Filmarile editate arata ca i se administreaza o injectie inainte de a se prabusi din nou.
Autoritatile din Belarus au declarat ca a murit brusc dupa un stop cardiac, desi vaduva sa este ferma, inima sa era sanatoasa cand a intrat in inchisoare.
Nu trebuie sa fii un disident de inalta calitate pentru a fi urmarit penal in climatul actual.
Pe masura ce protestele de pe strada au devenit din ce in ce mai riscante, gesturile simbolice au preluat, desi chiar si ele pot fi vizate de autoritati.
Un barbat a fost arestat la Minsk pentru ca ar fi sustinut protestatarii cu un ,,banner de hartie” rosu-alb pe balconul sau – culorile steagului opozitiei. O femeie care purta sosete rosii si albe a fost amendata cu 2.320 de ruble din Belarus (650 de lire sterline; 906 de dolari) in conformitate cu legile protestelor neautorizate.