Acum avem la dispozitie peste 10 metode diferite de contraceptie pe care le putem folosi dupa bunul nostru plac. Insa nu te-ai gandit niciodata cum era lumea inainte de inventarea prezervativelor, a anticonceptionalelor sau steriletelor? Bineinteles ca si acei oameni aveau nevoie de o protectie macar impotriva unei sarcini nedorite, daca nu si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, unde singura metoda de protectie este prezervativul. Sa vedem insa ce idei au avut stramosii nostri.

Morcovul salbatic. Vorbim de fapt de o planta care mai poarta si denumirea de Dantela Reginei Ana si care era folosita in antichitate ca un spermicid sau “pastila de dupa”, dupa contactul sexual. Hipocrate descria aceasta metoda cu mai bine de 2000 de ani in urma. Planta nu avea niciun efect secundar asupra sanatatii femeii.

Intestine. Sau pe romaneste mate de animale. Acestea se curatau, se spalau bine, se controlau de rupturi, apoi daca totul era in regula se puneau pe penis, asemenea unui prezervativ, inaintea actului sexual. Aceasta metoda a fost foarte mult timp folosita.

Bumbac. Femeile din trecut foloseau urmatoarea metoda de contraceptie care actiona precum buretele contraceptiv. Se pisau cateva curmale, coaja de la copacul Acacia si se amestecau cu putina miere. Preparatul astfel rezultat se aplica pe un ghem de bumbac, care era introdus in vaginul femeii. Acacia era recunoscut pentru proprietatile sale spermicide, in timp ce bumbacul actiona ca o bariera intre uter si sperma.

Papaya. Semintele de papaya erau ca niste anticonceptionale pentru barbati. Cei care mancau seminte de papaya necopt (cu cat fructul era mai copt cu atat eficienta era mai scazuta) ajungeau sa nu mai aiba spermatozoizi si astfel, erau incapabili sa se reproduca. Barbatii trebuiau sa manance zilnic seminte de papaya, timp de mai multe luni pana sa ajunga la eliminarea spermatozoizilor din lichidul seminal. O data ce intrerupeau “cura” cu seminte, deveneau din nou fertili.

Mercur. Grecii si egiptienii antici erau fascinati de mercur si credeau ca este un elixir magic ce poate vindeca aproape orice boala (timp de sute de ani mercurul se folosea la tratarea sifilisului sau a altor boli, fara prea mari rezultate). Femeile care nu doreau sa ramana insarcinate trebuiau sa bea mercur fierbinte. Aceasta metoda inducea avortul spontan, deoarece organismul se simtea intoxicat cu atat de mult mercur.

Lamaie. Proprietatile sale acide faceau din lamaie produsul perfect impotriva spermei. Femeile inmuiau bureti in sucul proaspat de lamaie si apoi introduceau buretii in vagin, cat mai adanc, inainte de actul sexual. Si aceasta metoda actiona ca una de bariera si spermicida, deoarece acidul citric omora spermatozoizii in mod natural (sau cel putin asa credeau).