Daca este posibil, inainte de a pune piciorul in Moscova, Sankt Petersburg sau in oricare dintre marile orase rusesti, ar trebui sa calatoriti la Rostov Veliki, sau pur si simplu Rostov, care este numele sau oficial. In acest mic oras din provincia Yaroslavl, care are astazi putin peste 30.000 de locuitori, se pastreaza o buna parte din esenta istoriei Rusiei.
Situat pe malul lacului Nero, este unul dintre cele mai vechi orase din Rusia si, desigur, cel mai vechi din Inelul de Aur . Anul infiintarii este considerat a fi 862 deoarece la acea data apar primele sale referinte in Cronica Nestor, unde se spune ca ar fi apartinut lui Rurik si ai carui „primi colonisti” erau din tribul Meria finno-ugric.
In secolele urmatoare, populatia a facut parte din principatele de nord-est ale Rusiei. In secolul al XI-lea a fost unul dintre principalele orase ale Principatului Rostov-Suzdal, iar in secolul al XIII-lea a fost un regat independent, devenind unul dintre cele mai influente centre din regiune. In acei ani s-a dezvoltat comertul si orasul are un palat princiar, un palat episcopal, peste 15 temple si cateva manastiri. Cel pentru Boboteaza lui Avraam (Abraamiev) a fost deja acolo inca din secolul al XI-lea, ceea ce il face unul dintre cele mai vechi din Rusia.
O vizita la bogata istorie a Rostovului este sporita cu atat mai mult cand ajungem dupa mai bine de trei ore de calatorie de la Moscova si contemplam o atmosfera provinciala profunda, auzim sunetul melodic al clopotelor sau contemplam frumusetea discreta a manastirilor si bisericilor.
Kremlinul de la Rostov este unic prin faptul ca nu a fost conceput ca o structura defensiva, ci ca resedinta a Mitropolitului Ortodox. Constructia sa a inceput la initiativa lui Jonas Sysoevich la sfarsitul secolului al XVII-lea. Ideea lui a fost sa ne aminteasca de „cetatea cereasca, muntele Ierusalimului”. La inceputurile sale, intr-adevar, cetatea a servit drept resedinta pentru clerul superior, dar cand scaunul episcopal a fost mutat la Iaroslavl (azi capitala provinciei) la sfarsitul secolului al XVIII-lea, palatul a ramas gol si, fara a avea un utilizare specifica, s-a gandit sa-l demonteze sau sa-l vanda.
Datorita comerciantilor locali, care au luat o pozitie impotriva ei si au decis sa suporte costurile restaurarii ei in secolul al XIX-lea, putem continua sa o contemplam. In 1886 viitorul tar Nicolae al II-lea a luat-o sub protectia sa si ani mai tarziu intregul complex va primi statutul oficial de muzeu.
Jonas Sysoevich a vrut ca Kremlinul sa ne aminteasca de „orasul ceresc, muntele Ierusalimului”
Astazi, ansamblul Kremlinului din Rostovin cuprinde mai multe biserici: Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica Invierii , Biserica Ioan Apostolul , Biserica Sfanta Fecioara (Hodegetria), Biserica Mantuitorului de pe Seni si Biserica din Grigore de Nazianz. Iubitorii de istorie vor aprecia si bogata biblioteca, unde se pastreaza in prezent scrisori ale lui Alexios I, carti antice tiparite si documente care poarta semnatura acestui tar, tatal lui Petru cel Mare.
Piata centrala din Rostov Veliki se numeste Piata Catedralei si se afla in interiorul Kremlinului. In trecut, a servit drept loc de intalnire pentru adunarea oraseneasca, unde se decideau principalele probleme ale orasului, se facea justitie sau se facea comert. Incendiile si-au schimbat aspectul in timp, dar au continuat sa-si mentina importanta. Intre secolele al XVII-lea si al XVIII-lea a fost inconjurat de ziduri de piatra, unul dintre ele facand parte din Kremlin.
Daca cineva doreste sa schimbe mediul inconjurator, Lacul Nero este cea mai buna optiune. A fost intotdeauna un loc preferat de pescari. Acum, alaturi de acestea, va puteti bucura si de excursii placute cu barca.
O vizita intr-un oras precum Rostov poate fi nesfarsita, pentru ca poti oricand sa mergi mai adanc si sa vezi ceva care te impresioneaza. Dar inca trei lucruri ar trebui vizitate pentru a va face o idee despre importanta acestui oras antic.
Muzeul Emailului (Finift) reflecta importanta pe care acest material a avut-o la Rostov inca de la infiintare. Muzeul se afla in incinta fabricii Rostovskaya Finift si este singurul din Rusia, cu o colectie de 2.500 de miniaturi.
In fosta casa a negustorului Rikunin se afla Casa Mestesugurilor, care prezinta o expozitie cu lucrari ale mesterilor locali. Pe langa smalturi, exista confectii de dantela, papusi rituale si lucrari cu decoratiuni de majolica si altele din scoarta de mesteacan.
Spuneti la revedere orasului la Muzeul Negustorilor din Rostov, gazduit intr-o cladire din secolul al XIX-lea care a apartinut uneia dintre familiile de negustori ale vremii. Aici puteti evalua rolul pe care l-au avut afacerile in acest oras istoric.
Unde sa dormi
Practic toate hotelurile din oras sunt impregnate de greutatea sa istorica. Russkoye Podvorye si Hotelul Selivanov sunt alternative bune. Mai cuprinzatoare pare Manastirea Troitse-Sergiev Varnitskiy, langa lac. Si daca atmosfera istorica incepe sa fie coplesitoare, putem alege oricand modernul Moskovski Trakt pentru a reveni la realitate din cand in cand.
Unde sa mananci
Alyosha Popovich (Str. Karla Marksa, 1), Restaurantul Ivan Zarevich (Str. Lenynskaya, 19) sau Stolovaya Kharchevnya (Str. 50 Let Oktyabrya, 3) se joaca intr-un fel sau altul (si la diferitele lor niveluri economice) cu ideea Rusiei antice, a Rusiei pre-revolutionare si a povestilor traditionale rusesti sau a poemelor epice antice.