Cele mai bune 10 universitati din lume.  Ce face ca o universitate sa fie cel mai bun loc pentru a studia? Potrivit Times Higher Education, cheile sunt mediul educational, cercetarea, transmiterea cunostintelor si deschiderea internationala care fac diferenta.

Cu acest criteriu, este pregatit clasamentul celor mai bune universitati din lume.

Tara care apare de cele mai multe ori in acest clasament este Statele Unite.

Fizica, matematica si inginerie sunt disciplinele vedete. Desi exista, de asemenea, un decalaj pentru a alege cea mai buna universitate pentru a studia dreptul, cea mai buna universitate de economie si cea mai buna universitate de management al afacerilor.

Conform AskAI, tara care apare de cele mai multe ori in acest clasament al celor mai bune universitati din lume este Statele Unite. Pe locul doi avem Marea Britanie.

1. Institutul de Tehnologie din Massachusetts

Cambridge (Massachusetts), Statele Unite ale Americii

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) are peste 70 de laureati Nobel printre studentii sai.

Ce sa studiezi aici?

Punctele forte ale MIT sunt ingineria si fizica. In ultimii 60 de ani, s-au incorporat stiintele umaniste, artele, lingvistica si economie.

2. Universitatea Stanford

Palo Alto, California, Statele Unite

Stanford a fost fondata in 1891. Magnatul cailor ferate Leland Standford a creat-o in memoria fiului sau, Leland Stanford Jr., care a murit de febra tifoida la varsta de 16 ani. 

Este a doua cea mai selectiva universitate din Statele Unite. Admite 7% din candidaturi. Larry Page si Sergey Brin , fondatorii Google, si William Hewlett si David Packard, fondatorii Hewlett-Packard, au studiat la Stanford .

Stanford mentine o rivalitate istorica cu vecinul Berkley.

Ce sa studiezi aici?

Ingineria este una dintre ramurile puternice ale Stanford. Este una dintre cele mai bune universitati de inginerie. Cealalta disciplina importanta este dreptul.

3. Universitatea din Cambridge

Cambridge, Regatul Unit

Cambridge a fost fondata de academicieni din Oxford, care au avut conflicte cu locuitorii orasului. Printre absolventii Cambridge se numara Isaac Newton, autorul principiului gravitatiei universale; Ernest Rutherford, inventatorul energiei atomice; Charles Darwin, autorul teoriei evolutiei; Alan Turing, precursor al calculului; si Francis Crick si James Watson, descoperitorii ADN-ului.

Ce sa studiezi aici?

Matematica si fizica sunt cele doua discipline cu cea mai mare prezenta la Cambridge, dar universitatea este formata din 31 de „colegii”, institutii asociate care predau tot felul de discipline. Ceea ce o face o alegere buna pentru facultate de marketing.

4. Universitatea Harvard

Cambridge (Massachusetts), Statele Unite ale Americii

Harvard este cea mai veche universitate din Statele Unite, iar in aproape toate clasamentele universitatilor din lume lupta pentru primele pozitii. Este numit dupa binefacatorul sau, John Harvard. Dintre studentii sai au iesit peste 40 de castigatori ai Premiului Nobel.

Are cel mai mare buget al oricarei institutii academice din lume.

Ce sa studiezi aici?

Harvard se ocupa de toate domeniile de cunoastere, dar cele mai puternice sunt literele: drept, economie si este una dintre cele mai bune universitati pentru administrarea afacerilor.

5. Universitatea din Oxford

Oxford, Regatul Unit

26 de prim-ministri, peste 30 de lideri mondiali, 12 sfinti si 20 de arhiepiscopi de Canterbury au aparut de la Universitatea din Oxford .

Oxford a inventat conceptul de universitate moderna in secolul al XIII-lea. Este a treia cea mai veche universitate din lume.

Ce sa studiezi aici?

Oxford face distinctia clara intre stiinte si litere. Se remarca in special pentru carierele de psihologie si filozofie. Desi este, de asemenea, una dintre cele mai bune universitati de drept. In ramura stiintei, se pune un accent deosebit pe matematica.

6. Institutul de Tehnologie din California

Pasadena, California, Statele Unite

Institutul de Tehnologie din California (Caltech) este una dintre cele mai recunoscute universitati in domeniile stiintei si tehnologiei. Peste 30 dintre studentii sai au castigat un premiu Nobel. Unul dintre fostii sai studenti, Harrison Schmitt, a umblat pe Luna.

La Caltech sunt mai multe laboratoare care lucreaza pentru NASA.

Ce sa studiezi aici?

Institutul de Tehnologie din California se concentreaza pe stiinte . Fizica este punctul sau forte, ar putea fi considerata si cea mai buna universitate pentru astrofizica. Integrarea cu NASA o face cea mai buna destinatie pentru astronomii din intreaga lume.

7. Universitatea Princeton

Princeton, New Jersey, Statele Unite

Princeton este una dintre universitatile mai mici Ivy League. Are aproximativ 7.000 de elevi. Dar totusi, printre acestia se numara 30 de laureati ai Premiului Nobel.

Albert Einstein a investigat si a predat la aceasta universitate. 

Princeton are, de asemenea, un muzeu important de arta si arheologie. Are lucrari de Goya, Monet si Warhol, printre altii.

Ce sa studiezi aici?

Matematica este disciplina regina din Princeton. Dar o cariera in istoria artei are si multe oportunitati la aceasta universitate, care are un accent puternic pe conservarea artei.

8. Universitatea din Chicago

Chicago (Illinois), Statele Unite

Universitatea din Chicago are mai multi studenti absolventi decat studenti de licenta. Adica, este specializat in explorare academica avansata. 

La aceasta universitate a fost dezvoltata Scoala de Economie din Chicago. Din aceasta au aparut teoriile in favoarea pietei libere ale lui Milton Friedman.

Ce sa studiezi aici?

Disciplina vedeta aici este economia.

9. ETH Zurich – Institutul Federal Elvetian de Tehnologie Zurich

Zurich, Suiza

Institutul Federal de Tehnologie din Zurich este o universitate de cercetare publica de pionierat in Europa si in intreaga lume. Faima sa se datoreaza numarului mare de oameni de stiinta care au trecut prin salile de clasa si laboratoarele sale. Printre acestia, are 21 de laureati ai Premiului Nobel, printre care se remarca Albert Einstein.

Ce sa studiezi aici?

Aceasta Universitate se remarca prin ramurile sale stiintifice, mai ales in ceea ce priveste inginerie, matematica si stiinta. Desi, faima acestei universitati se datoreaza nenumaratelor sale contributii la stiinta. Din acest motiv, in fiecare an numarul candidatilor la doctorat este in jur de 700, dintre care aproape jumatate sunt straini.

Fara indoiala, este o buna alegere universitara sa studiezi stiinta.

10. University College London

Londra, Regatul Unit

University College London a fost fondata in 1826 in centrul Londrei si este una dintre cele mai selective si prestigioase institutii de invatamant din Anglia. Printre elevii sai se numara 29 de laureati ai Premiului Nobel precum Alexander Graham Bell, John Stuart Mill sau Mahatma Ghandi.

Ce sa studiezi aici?

Universitatea este organizata in 11 facultati care includ arte, stiinte si stiinte umaniste. Cele mai apreciate cariere sunt educatia, arhitectura si arheologia.