Consumul de alimente bogate in proteine ​​are multe beneficii pentru organismul nostru, acestea fiind satioase si au o densitate calorica scazuta. Pregateste aceste retete pentru a incepe ziua cu energie.

Clatitele proteice sunt usor de preparat si usor de combinat cu alte alimente pentru a face un mic dejun sau o gustare sanatos si echilibrat.

In plus, fiind o versiune mai usoara a clatitelor traditionale, sunt ideale pentru a le include in dieta zilnica a copiilor si adultilor, deoarece sunt foarte apetisante si atractive daca sunt alese ingredientele potrivite.

Beneficiul consumului de proteine

Consumul de proteine ​​de mare valoare biologica este esential pentru functionarea organismului in multiplele sale sisteme.

Proteinele sunt macromolecule formate din aminoacizi. Acest macronutrient constituie, alaturi de carbohidrati si grasimi, una dintre componentele principale ale organismului. Functia lor in corpul nostru este vitala, iar profilul lor biochimic ii face capabili sa ofere beneficii esentiale precum:

  • Functia imunitara: formeaza anticorpi care formeaza baza sistemului imunitar si ne protejeaza organismul impotriva diferitilor agenti patogeni la care este expus.
  • Impreuna cu fierul, ele constituie hemoglobina:  esentiala pentru distributia corecta a oxigenului in sange.
  • Ele alcatuiesc structura ADN-ului nostru.
  • Ele formeaza tesuturile pielii, organelor, muschilor, unghiilor, parului si oaselor.
  • Ele formeaza colagen, care ofera structura si sprijin tesuturilor.
  • Functia enzimatica: formeaza structura de baza a enzimelor, responsabile de catalizarea reactiilor biochimice care au loc in corpul nostru.
  • Majoritatea hormonilor sunt, de asemenea, formati din proteine. Acestea actioneaza ca mesageri chimici pe care celulele specializate ii secreta pentru a influenta functia altor celule.
  • Ele determina forma si structura celulelor si directioneaza aproape toate procesele vietii.

Un aport scazut de proteine ​​poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii noastre, deoarece de ele depind principalele functii ale corpului nostru. Cantitatea pe care trebuie sa o mancati pe zi depinde de varsta, greutatea, sexul, istoricul medical si activitatea sportiva.

Retete de clatite cu proteine

1. Clatite proteice cu ovaz si albusuri

Albusurile de ou vor oferi proteine ​​cu valoare biologica ridicata, in timp ce fulgii de ovaz sunt o sursa excelenta de fibre.

Aceasta reteta este potrivita in special pentru persoanele care practica sport, deoarece ovazul are o cantitate mare de carbohidrati complecsi, fibre, proteine ​​si grasimi nesaturate.

Pot fi consumate la micul dejun sau ca gustare insotite de suc natural de fructe, lapte, o bautura vegetala sau iaurt. Sunt, de asemenea, un aliment excelent inainte de antrenament.

Ingrediente

  • 100 de grame de albus pasteurizat
  • 35 de grame de fulgi de ovaz integral
  • ulei de masline extra virgin
  • scortisoara dupa gust)
  • Optional: branza batuta 0% grasime si miere

Modul de pregatire

  • In primul rand batem albusurile spuma pana capata o textura spumoasa si adaugam fulgii de ovaz facand miscari invaluitoare.
  • Incinge o tigaie antiaderenta la foc mediu cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.
  • Cand este suficient de fierbinte, adaugati o parte din amestec si gatiti cateva minute pana cand observati ca aluatul formeaza bule in centru. Rumeniti cealalta parte si rezervati.
  • Putem adauga toppingurile pe care le dorim: de la fructe taiate, pana la branza proaspata batuta cu miere. Daca sunt prea fade, putem adauga in aluat niste indulcitori natural, cum ar fi stevia sau o lingurita de scortisoara pudra.

2. Clatite proteice cu ovaz si spelta

Aceste clatite sunt ideale pentru a se combina cu fructe care dau o nota dulce preparatului.

Aceasta elaborare mareste si mai mult continutul de fibre si carbohidrati complecsi, astfel incat efectul satios si energetic al celui precedent este mai mare. In plus, o putem face cu lapte vegetal daca preferam.

Ingrediente

  • 200 ml de lapte degresat sau bautura de migdale vegetale
  • 70 de grame de faina integrala de spelta
  • 70 de grame de fulgi de ovaz integral
  • 1 ou intreg
  • ulei de masline extra virgin

Modul de pregatire

  • Mai intai, pune toate ingredientele intr-un bol si, cu ajutorul unui blender, amesteca-le pana se integreaza complet.
  • Ca si in reteta anterioara, se incalzeste o tigaie, se adauga amestecul si se rumeneste pe ambele parti.
  • Daca se foloseste lapte de ovaz, nu este necesar sa se adauge indulcitori. Le putem insoti cu fructe taiate, hummus, unt de arahide de casa sau pudra de sirop de cacao.

Aceste retete de clatite proteice vor oferi organismului dumneavoastra nutrientii necesari pentru a incepe ziua cu energie. Indiferent daca mergi la munca, la studii sau la antrenament sportiv, prepara aceste clatite usoare pentru intreaga familie.