Este important sa introduceti proteine la micul dejun pentru a controla pofta de mancare si pentru a furniza aminoacizi care joaca un rol decisiv in homeostazia organismului.
Este foarte obisnuit sa folositi o cana de lapte, niste fursecuri, un bol cu cereale ca hrana pentru micul dejun. Totusi, acesta este alimentul care ne ofera energia necesara pentru a incepe ziua, asa ca este foarte important sa cunoastem necesarul de proteine la micul dejun.
Comportamentul organismului dimineata
De remarcat ca in cursul diminetii predomina hormonii care transforma alimentele in energie si regenereaza masa musculara. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in acest moment al zilei, organismul este controlat de cortizol, care este substanta care este responsabila de transformarea proteinelor in energie.
Datorita acestui proces, proteinele ingerate in acest moment al zilei sufera modificarile pertinente care le transforma in masa musculara si energie. In plus, aceasta colaboreaza cu mentinerea constanta a nivelului de glucoza pe mai multe ore.
Acest efect este pozitiv pentru pastrarea masei musculare, cresterea concentrarii mentale – ceea ce este perfect pentru orele de munca sau studiu-, evitarea senzatiei de foame pentru multe ore si cresterea temperaturii corpului.
In plus, ele ne permit sa acceleram metabolismul mult mai mult decat atunci cand sunt ingerate noaptea. Acest lucru face mai usor pentru restul zilei, de asemenea, evitarea stocarii mai mari de grasimi.
Functia proteinelor
Datorita proteinelor pe care le consumam la micul dejun, mentinem nivelurile de glucoza din sange mai stabile. Acest lucru ne permite sa mentinem acea concentrare mentala adecvata.
In plus, ne crestem memoria si capacitatea de rationament. Avand o disponibilitate adecvata de glucoza, creierul nu va trebui sa activeze sisteme de urgenta pentru a o obtine dintr-o alta sursa si se poate dedica complet functiilor sale intelectuale.
Importanta proteinelor in micul dejun merge mai departe, deoarece acestea actioneaza direct asupra creierului, dezvoltand adrenalina si dopamina cerebrala. Acest lucru ne permite sa generam o imbunatatire a capacitatii noastre de rationament, precum si a abilitatilor de invatare. Retineti ca acesti nutrienti vor fi, de asemenea, esentiali pentru a asigura o buna recuperare musculara dupa efort, potrivit unui studiu publicat in Nutrients.
Un alt avantaj al consumului corect de mic dejun este ca inducerea metabolica a proteinelor ne face mai usor sa slabim. In acest fel, putem include in alimentatia noastra toate alimentele necesare pentru a avea energie si pentru a controla foamea.
In plus, vom obtine si nutrientii necesari pentru a creste serotonina si a controla dependenta de carbohidrati, ceea ce va fi impotriva unei alimentatii sanatoase si va favoriza cresterea in greutate. Accelerand metabolismul si controland foamea si dependenta, vom evita acea nevoie pe care o avem de obicei sa „gustam ceva” pe tot parcursul zilei.
De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca proteinele s-au dovedit a fi capabile sa induca satietate, asa ca sunt importante pentru a evita gustarea intre mese.
Exemple de mic dejun bogat in proteine
Ca exemplu, va aratam cateva micul dejun cu un continut ridicat de proteine. In acest fel poti beneficia de toate consecintele bune ale consumului acestor nutrienti la inceputul zilei.
Terci ca proteina la micul dejun
Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent pentru micul dejun din mai multe motive. In primul rand, sunt o sursa excelenta de carbohidrati complecsi si fibre solubile care nu numai ca faciliteaza digestia, ci si te mentin satul mai mult timp.
In plus, fibrele solubile vor ajuta, de asemenea, la controlul zaharului din sange si la scaderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat in PLoS Medicine. Acest mic dejun ne va oferi o cantitate buna de proteine si va fi o optiune perfecta pentru o dieta vegetariana.
Iaurt grecesc
Iaurtul este un produs lactat care va fi o sursa de proteine la micul dejun pentru a incepe ziua. In plus, ne va oferi o cantitate buna de calciu si vitamina D. Acest aliment este un produs din ce in ce mai consumat la micul dejun.
Omleta
Ouale sunt o optiune foarte gustoasa, bogata in proteine si fara carbohidrati. Sunt o sursa excelenta de proteine, care sunt adesea evitate datorita continutului de grasimi saturate si a nivelului de colesterol.
Cu toate acestea, acest colesterol este de fapt cunoscut drept „colesterol bun” si este benefic pentru sanatate. Daca nu mancati 10 oua pe zi, va fi dificil sa depasiti nivelurile recomandate de grasimi saturate. Prin urmare, ouale sunt una dintre cele mai bune optiuni de a include proteine in micul dejun. Acesta este ceea ce ii face protagonistii micului dejun in multe tari.
Deci, folosind aceste exemple, puteti incepe sa includeti proteine in micul dejun chiar acum si sa va bucurati de toate beneficiile acesteia. Vei vedea cum nu vei regreta!