Sursa foto: Shutterstock.com

Chiar daca la prima vedere exercitiile fizice si recapatarea energiei par a fi doua elemente total opuse, adevarul este unul total diferit.

Prin efectuarea unui anumit tip de exercitii, nu doar ca vei creste energia generala de-a lungul timpului, dar vei obtine si beneficii instante, care iti vor oferi posibilitatea de a realiza activitatile si planurile din ziua respectiva[1].

Daca ai avut o saptamana grea la locul de munca si nu mai ai energia necesara pentru planurile de weekend, citeste in continuare acest articol pentru a afla cateva metode prin care sa iti poti recapata energia.

4 exercitii pentru recapatarea energiei

Este adevarat ca exercitiile fizice de intensitate ridicata iti vor reduce semnificativ energia. Cu toate acestea, exista insa si exercitii care nu pun o asemenea presiune pe corp si muschi, numite si exercitii de intensitate mica [1].

De cele mai multe ori, acestea pot fi efectuate fara prea multa pregatire si nu necesita saptamani sau luni de antrenament pentru ajustare. Ca urmare, acestea pot fi efectuate si de catre persoanele sedentare [2].

Combina aceste exercitii cu o dieta sanatoasa sau cu remedii naturiste pentru energie si vitalitate si vei avea o sansa mai mare de a realiza toate planurile stabilite.

Mersul

Mersul este unul dintre cele mai populare tipuri de exercitii, deoarece nu necesita echipament special, nu necesita pregatire si poate fi efectuat oriunde.

Deoarece nu pune o presiune mare pe corp, mersul este considerat un exercitiu de intensitate mica, ceea ce inseamna ca poate fi realizat chiar si atunci cand ai putina energie.

Beneficiile acestui exercitiu includ:

  • imbunatatirea circulatiei sangvine;

  • cresterea nivelului de energie prin eliberarea anumitor hormoni, cum ar fi endorfinele;

  • stres mult mai redus asupra articulatiilor [3].

Incearca astfel sa mergi timp de 30 de minute intr-un ritm nu prea rapid, pentru a recapata o parte din energia pierduta si pentru a obtine si celelalte beneficii asociate cu acest exercitiu.

Inotul

Daca ai probleme articulare, care nu iti permit sa mergi timp de 30 de minute, atunci poti incerca inotul, deoarece activitatile in apa sunt mult mai usor de realizat [4].

Pe langa faptul ca acest exercitiu are numeroase beneficii pentru persoanele cu diabet si boli cardiovasculare, inotul poate imbunatati si sanatatea mintala [4].

Dupa o saptamana solicitanta, poti sa optezi pentru o sesiune de inot pentru a combina rexalarea cu exercitii fizice si recapatarea energiei.

Yoga

Yoga este folosita de cele mai multe ori, pentru starea mintala si pentru imbunatatirea calitatii somnului [5]. Cu toate acestea, anumite tipuri de yoga, pot fi practicate si pentru a creste inapoi nivelul de energie prin amplificarea ratei metabolice de repaus [6].

Daca nu ai practicat pana acum acest exercitiu, cauta pozitiile cele mai bune pentru incepatori si intra intr-o sesiune de cel putin 30 de minute, pentru a obtine beneficiile mentionate mai sus.

Aparat de vaslit

Intrucat acest aparat poate fi setat pentru rezistenta cat mai mica, vaslitul intr-o sala de fitness reprezinta un exercitiu de mica intensitate, care poate fi realizat chiar si atunci cand ai foarte putina energie [7].

La fel ca celelalte recomandari, incearca sa efectuezi o sesiune de 30 de minute de vaslit, chiar si atunci cand esti obosit, pentru a obtine acea eliberare de endorfine si alti hormoni pozitivi.

Toate aceste exercitii si multe altele pot fi efectuate atunci cand ai putina energie, pentru a recapata vitalitatea necesara pentru planurile de weekend.

Deoarece am vorbit si despre remedii naturiste ca o posibila optiune, trebuie mentionat ca nu exista pana in acest moment suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile acestora, motiv pentru care trebuie discutat in prealabil cu un medic specialist inainte de a le consuma.

Acestea fiind spuse, daca medicul este de acord, atunci ai la dispozitie o gama variata de remedii si produse, care ar putea potential sa iti ofere energia necesara, atunci cand ai nevoie.

Referinte:

  1. “How to Exercise to Increase Energy and Beat Fatigue.” ISSA, www.issaonline.com/blog/post/how-to-exercise-to-increase-energy-and-beat-fatigue. Data accesarii: 09.09.2022

  2. Jennifer Purdie, M.Ed. “The Best Exercises for When You Have Low Energy.” Verywell Fit, Verywell Fit, 29 Aug. 2021, www.verywellfit.com/the-best-exercises-for-when-you-have-low-energy-5196398. Data accesarii: 09.09.2022

  3. “Walking for Exercise.” The Nutrition Source, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/walking/. Data accesarii: 09.09.2022

  4. “Health Benefits of Swimming.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html. Data accesarii: 09.09.2022

  5. Woodyard, Catherine. “Exploring the Therapeutic Effects of Yoga and Its Ability to Increase Quality of Life.” International Journal of Yoga, Medknow Publications Pvt Ltd, 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/. Data accesarii: 09.09.2022

  6. Bhutkar, Milind V, et al. “How Effective Is Sun Salutation in Improving Muscle Strength, General Body Endurance and Body Composition?” Asian Journal of Sports Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Dec. 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289222/. Data accesarii: 09.09.2022

  7. Ian Gee, Thomas, et al. “Investigating the Effects of Typical Rowing Strength Training Practices on Strength and Power Development and 2,000 m Rowing Performance.” Journal of Human Kinetics, De Gruyter, 13 Apr. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5260651/. Data accesarii: 09.09.2022