Esti in Madrid si vrei sa faci o evadare pentru a vizita Toledo? Ni se pare un plan perfect. Nu-ti face griji, nu vei fi singurul. Iata tot ce trebuie sa vezi in Toledo intr-o singura zi, astfel incat sa poti merge la shot made si sa profiti de acea zi la maximum.

Toledo apare mereu in toate clasamentele pentru a fi unul dintre cele mai frumoase orase din Spania si va avertizam ca nu dezamageste deloc. Doamne, ce draguta este! Elegant, istoric si un oras foarte multicultural. Asta te asteapta in Toledo.

Apropo, cine spune o zi, spune doua. Daca aveti norocul sa puteti vizita Toledo in doua zile, mult mai bine. Astfel te poti bucura de oras mai calm. Si, mai presus de toate, iti vei recupera corpul din urcarea si coborarea dealurilor. Din fericire exista si scari rulante sau chiar un tren turistic pentru cei mai lenesi. 

Orasul vechi Toledo este mic si orasul poate fi explorat perfect pe jos intr-o zi bine petrecuta. Desi, dupa cum va puteti imagina, daca doriti sa intrati in toate bisericile, sinagogile si muzeele din oras veti avea nevoie de mai mult de o zi. Dintre toate locurile de vazut in Toledo, va vom spune pe cele care ne-au placut cel mai mult, iata topul nostru special 10.

Inainte de a vizita Toledo trebuie sa stii ca, dincolo de a fi un oras foarte fermecator, este un oras care a fost foarte important din punct de vedere istoric.

Pe vremea lui Carlos V Toledo era capitala imperiala. Si timp de cateva secole musulmani, crestini si evrei au coexistat pasnic in ea. De aceea este cunoscut si sub numele de „Orasul celor Trei Culturi”.

Din acest motiv, si din alte motive evidente, Toledo a fost declarat oras al Patrimoniului Mondial de catre UNESCO. Orasul are o mostenire istorica si artistica foarte importanta. Ca sa va faceti o idee, aici s-a nascut scriitorul Garcilaso de la Vega , iar faimosul pictor El Greco a trait multi ani.

Ei bine, dupa aceasta lectie rapida (si scurta) de istorie, nu am de gand sa mai vorbesc. Iata toate locurile pe care trebuie sa le vezi in Toledo intr-o singura zi.

Ce sa vezi in Toledo intr-o singura zi: cele 10 locuri esentiale

1. Puerta de la Bisagra si zidurile

Cea mai buna poarta spre Toledo este prin Puerta de la Bisagra. Acest turn medieval care a fost construit ca un arc de triumf are drept semn distinctiv stema imperiala a lui Carlos V.

Pe langa Puerta de la Bisagra, Toledo are mai multe porti catre orasul zidit. De exemplu, Puerta de Alfonso VI, Puerta del Cambron (cunoscuta ca usa evreilor) sau Puerta de Alcantara. Dintre toate, Puerta de la Bisagra este cea mai faimoasa si importanta.

Chiar langa usa se afla Biroul de Turism Toledo. Intotdeauna este grozav sa mergi la ea pentru a recapitula informatii. Desi va avertizam ca, dupa ce ati citit acest ghid cu tot ce aveti de vazut in Toledo, nu veti avea nevoie de nimic altceva.

Nu ma voi satura niciodata sa o repet. Cel mai bun mod de a vizita Toledo si de a afla despre istoria sa este cu un tur gratuit. In acest fel veti vizita cele mai frumoase locuri in timp ce aflati despre istoria lor. Si in Toledo istoria este coplesitoare! Nu te gandi de doua ori si rezerva aici cel mai bun tur gratuit al Toledo. Si pe deasupra gratuit! Platiti testamentul doar la sfarsitul turului.

2. Plaza Zocodover

Aceasta piata este considerata Plaza Mayor din Toledo si, pentru mine, este una dintre cele mai frumoase din oras. Piata este destul de larga si cladirile care se afla in ea sunt foarte bine conservate. Fatada caselor din aceasta piata are un aspect foarte elegant si de nuca de cocos. Suntem in fata epicentrului orasului si aici se aduna multe strazi. Se poate spune ca este un patrat „de trecere” din care mergi dintr-un loc in altul. Nu-ti face griji ca, fara a depune eforturi mari, vei trece de mai multe ori pe aici. 

Apropo, in timpul plimbarii prin Toledo, vei supravietui fara sa cumperi o sabie? Serios, exista mii de magazine in tot orasul care vand sabii si armuri. Daca esti putin ciudat pe acest subiect, te avertizam ca te vei intoarce acasa cu sabia lui Jon Snow si a lui Aragorn, cel putin.

3. Alcazar din Toledo

Probabil cel mai caracteristic loc de vazut in Toledo este Alcazarul sau. Este cladirea care iese cel mai mult in evidenta din oras la prima vedere pentru ca este deasupra. Anterior a fost o fortareata, un castel si un palat. Numele sau provine din arabul „Al Qasar”, care inseamna cetate, iar de acolo tradus in spaniola a ramas in Alcazar.

In interior se afla astazi Muzeul Armatei si Biblioteca din Castilla La Mancha. Daca decideti sa introduceti pretul biletului este de 5 euro.

Indiferent daca decideti sa intrati sau nu in Alcazar, va recomandam sa va continuati plimbarea in spatele Alcazarului pana in parcul din spatele lui. De acolo se vede  Castelul San Servando in departare. Acest castel este  considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura militara mudejar din Spania.

4. Catedrala din Toledo

Dupa Alcazar, urmatorul loc esential din Toledo pe care il recomandam este, desigur, Catedrala Santa Maria. Nu poti parasi un oras din Castilia fara sa-i apreciezi catedrala, fie din exterior si/sau din interior.

Catedrala este in stil gotic si a fost construita in secolul al XIII-lea. In Plaza de la Catedral se afla si Primaria, Palatul Arhiepiscopal si celalalt birou de turism. Intrarea in catedrala costa 10 euro si de data aceasta am spus, scuze, dar nu o sa intram. Crezi si ca uneori se exagereaza cu preturile biletelor la catedrale? Oricum ar fi, trebuie sa-l vezi macar din exterior.

5. Biserica Santo Tome

Unde am intrat a fost Biserica Santo Tome. Este una dintre cele mai importante biserici de vazut in Toledo.

Si de ce este aceasta biserica atat de importanta? Ei bine, pentru ca in interiorul ei se afla celebra lucrare a lui El Greco „The Burial of Count Orgaz, o lucrare pe care o veti fi vazut de opt sute de milioane de ori in cartile voastre de istorie, nu?

Pretul de intrare la biserica este de 2,80 euro. Dupa cum puteti vedea, intrarea este foarte ieftina si merita, mai ales daca va place arta. Biserica este de la inceputul secolului al XIV-lea si, pe langa faimoasa sa pictura, izbitoare este si turnul sau mudejar. Este un alt loc esential de vizitat in Toledo

6. Sinagoga Santa Maria la Blanca 

V-am mai spus ca musulmanii, evreii si crestinii traiau impreuna in pace si dragoste in Toledo. Si, ca si in alte orase din Spania unde au trait evreii, astazi exista o zona numita Barrio de la Juderia.

Plimband prin cartierul evreiesc veti gasi Sinagoga Santa Maria la Blanca, de la inceputul secolului al XIII-lea. Chestia „alba” ii vine pe par pentru ca are aceeasi culoare cu zapada. De fapt, in interior, senzatia de spatialitate pe care o da datorita acestei culori este izbitoare.

7. Impresionantul Mirador del Valle, locul de top de vazut in Toledo

Unul dintre locurile esentiale din Toledo care ne-a placut cel mai mult a fost Mirador del Valle. Acest punct de belvedere are o vedere super romantica asupra Toledo.

Toledo in sine este un oras foarte frumos si intregul oras este foarte bine intretinut, dar unde poti aprecia cu adevarat frumusetea orasului este din afara zidului. Iar Mirador del Valle este locul perfect pentru a contempla orasul asa cum merita.

Un alt loc de care ne-a placut foarte mult sa ne bucuram de privelistile din afara zidului Toledo este Puente de San Martin

Daca vizitezi Toledo intr-o zi, poti face cele sapte puncte despre care tocmai ti-am spus fara nicio problema. Daca aveti mai mult timp de acum inainte, exista si alte locuri de vazut in Toledo pe care vi le recomandam pentru doua zile . Mai ales daca esti un fan al patrunderii in toate locurile importante.

8. Moscheea lui Hristos al Luminii

Langa Puerta de la Bisagra se afla moscheea din secolul al X-lea, care este singura cladire pastrata in oras inainte de recucerirea crestina. Pretul biletului este de 2,80 euro.

9. Manastirea San Juan de los Reyes

Aceasta manastire franciscana din secolul al XV-lea este un exemplu de amestec de gotic si mudejar. A fost ordonat sa fie construit de regina Isabella Catolica in comemorarea bataliei de la Toro. In general, este un monument comemorativ al realizarilor Monarhilor Catolici.

10. Cele mai bune muzee de vizitat in Toledo

In Toledo nu poti trece cu vederea marea oferta culturala a orasului. Dintre toate muzeele din Toledo, doua sunt esentiale:

  • Casa Muzeul El Greco. Este o recreare a unei case din Toledo si are mai multe picturi ale lui El Greco si alti artisti.
  • Sinagoga Transito unde se afla Muzeul Sefard. Muzeul foarte interesant este dedicat istoriei evreilor din Spania.

Traseul nocturn de Toledo

Ati auzit vreodata expresia „Am petrecut o noapte in Toledo”? Nu inseamna ca ai vizitat toate barurile din Toledo sau ca l-ai aruncat pe tatal petrecerii. Nu. Cand se foloseste aceasta expresie, inseamna ca ai petrecut toata noaptea fara sa dormi si tactica de a numara oile nu a valorat nimic.

Va propunem un traseu misterios si diferit prin noaptea Toledo. Este un plan care ne-a atras atentia si ni s-a parut super curios.

Consta intr-un tur de noapte printr-un Toledo misterios, unde iti vor spune povesti despre vrajitoare, vrajitoare, fenomene paranormale si multe etcetera foarte asemanatoare lui Iker Jimenez. Si imi plac povestile astea. Daca doriti sa aruncati o privire si sa petreceti o noapte in Toledo, dar in sensul bun al cuvantului, va sfatuiesc sa pastrati acest tur prin cel mai misterios Toledo.

Unde sa dormi in Toledo?

Am vizitat Toledo ca o excursie din Madrid intr-o zi. Dar daca indraznesti sa petreci weekendul in Toledo relaxandu-te, iti recomandam Hotel Carlos V. Pentru 70 de euro gasesti camere cu vedere la oras iar hotelul este chiar in centru. Mai bine localizat imposibil. Ai la indemana sa poti face turul intregului oras pe jos si pe deasupra cu cele mai bune privelisti.

Unde sa mananci in Toledo?

Daca sunteti in cautarea unor restaurante bune si frumoase in Toledo, va recomandam cu ochii inchisi Taberna el Botero. Este locul unde am mancat si adevarul este ca ne-a placut. Este un bar minuscul, langa catedrala, unde din fericire am fost serviti fara rezervare prealabila, chiar daca era la o masa de la intrare. Am comandat o degustare de tapas pentru doua persoane la 35 de euro si a fost grozav. Tapasurile au fost foarte originale, gustoase si diferite. Pentru a nu evita surprizele de ultima ora, va recomand sa rezervati din timp.

Cum sa ajungi la Toledo?

Toledo se afla la 70 de kilometri sud de Madrid. Acestea sunt optiunile pe care le ai pentru a merge de la Madrid la Toledo:

  • Cu masina dumneavoastra puteti face calatoria in aproximativ o ora. Odata ajuns in Toledo, va recomandam sa parcati in afara orasului zidit.
  • Cu trenul Ave. Este o calatorie de 33 de minute. Hai, te rog, te rog. Puteti cumpara biletul direct de la Renfe.
  • Ca o excursie organizata din Madrid. Te duci cu un ghid din Madrid, faci vizita la Toledo ca o excursie cu ghid si te lasa inapoi la Madrid dupa-amiaza tarziu. Usor, confortabil si necomplicat. Va recomandam sa faceti excursia organizata de pe acest site.

Si pentru a termina, va lasam o harta pentru a gasi mai bine cele mai bune planuri de facut in Toledo:

Recomandati mai multe locuri de vizitat in Toledo sau mai multe planuri interesante? Cat de frumos este orasul? Daca va aflati in Madrid, este cea mai buna evadare pe care o puteti face. Si daca aveti mai mult timp, va sugerez sa faceti un traseu prin provincie. De exemplu, un traseu prin morile Consuegra, orasul Guadamur, Oropesa sau peisajul impresionant din Barrancas de Burujon.