Sursa foto: pixabay.com/ro
Piatra ornamentală are un rol precis în orice spațiu: acela de a-l scoate în evidență, fie că vorbim despre o cameră, o grădină sau un restaurant. Amenajările cu piatră naturală decorativă au devenit tot mai populare în rândurile celor care vor să aibă în jur materiale naturale de calitate superioară, cu aspect estetic impecabil și care sunt rezistente și durează în timp. Când vine vorba despre piatră ornamentală, aceasta se potrivește atât în spațiile interioare, în bucătării, băi, livinguri, birouri, holuri, cât și în zone exterioare, precum o curte sau o terasă.
Dacă te-ai apucat recent de renovat și te tentează ideea unui tip de amenajare cu piatră ornamentală, mai jos vei găsi câteva recomandări atât pentru spații interioare, cât și pentru cele exterioare:
Amenajarea cu piatră ornamentală la interior
Transformă un perete din living
Piatra decorativă se poate adapta oricărui stil de amenajare dorit. Folosită adesea pentru placare, aceasta ar putea reprezenta un element inedit de decor în locuința ta dacă alegi să „îmbraci” un perete cu ea. Optează pentru piatră ornamentală tip cărămidă, de culoare roșiatică, și transformă unui dintre pereții livingului. Așază canapeaua în fața lui și vei obține un efect modern și elegant al întregii camere. Nici nu vei mai avea nevoie de prea multă mobilă. E suficientă o masă de cafea și, eventual, o bibliotecă joasă pe care să așezi televizorul.
De asemenea, dacă ai un open space cu sufragerie și bucătărie, îmbracă blatul de pe peretele decupat dintre cele două încăperi în piatră ornamentală. Va arăta foarte bine și îl poți folosi pe post de bar.
Decorează șemineul
La interior, piatra ornamentală se pretează de minune și pentru placarea șemineului. Poți alege clasicele variante de travertin, marmură sau ardezie ori alternativa mai modernă: cărămidă decorativă de culoare albă, maro sau roșie.
Amenajarea cu piatră decorativă la exterior
Fă alei și jardiniere cu flori în grădină
Când vorbim despre amenajări exterioare, spațiile care sunt decorate cu piatră ornamentală devin de asemenea punctele de atracție. Dacă ai curte, o poți folosi pentru a îmbrăca la bază pereții casei. De asemenea, în grădină, ai varianta de a construi diverse piese de mobilier rezistent la transferurile de căldură. O masă pentru terasă placată cu piatră decorativă sau jardiniere în care să-ți așezi florile preferate. Dacă ai o terasă închisă, te poți bucura de ea și pe timp de iarnă. Avantajul pietrelor ornamentale este acela ca sunt rezistente la schimbul brusc de temperaturi. Adaugă încălzitoare de exterior pe terasa ta închisă și bucură-te de relaxare chiar și în sezonul rece.
Construiește un grătar în curte
Dacă stai la curte, n-ai cum să nu-ți inviți prietenii la un grătar. O construcție cu gust placată cu piatră decorativă va îmbina utilul cu plăcutul. Astfel spus, optează pentru un grătar de grădină construit și placat cu piatră naturală, în detrimentul unuia din fier. De asemenea, poți delimita aleile din curtea ta sau poți îngrădi zone pentru flori cu ajutorul pietrei decorative.
Piatra ornamentală este ideală atât pentru amenajarea spațiilor interioare, cât și a celor exterioare locuinței și grădinii tale. Pe lângă zonele de locuit, piatra decorativă își mai găsește locul și în cafenele, restaurante, clădiri de birouri, curți interioare, spații comerciale sau magazine. „Versatilitatea“ acestui material, în combinație cu rezistența lui, duce la rezultate excelente din punct de vedere calitativ, dar și vizual și estetic.