Avantajul salatelor mixte este ca ne permit sa combinam ingrediente din diverse grupe nutritionale. Prin urmare, va impartasim patru optiuni delicioase pe care le puteti savura acasa.

Daca inveti sa prepari retete de salate mixte, poti incepe sa-ti variezi mai mult felurile de mancare, astfel incat sa mananci sanatos sa nu devina plictisitor. In plus, este o modalitate excelenta de a creste aportul de antioxidanti, vitamine, minerale si alti nutrienti importanti.

Salatele sunt preparatul perfect pentru a completa mesele principale fara a exagera cu caloriile. Sunt facute din legume proaspete, fructe sau condimente, printre alte ingrediente sanatoase care aduc contributii interesante la dieta. Vrei sa descoperi cateva optiuni?

Retete de salate mixte pe care ti-ar placea sa le incerci

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale retetelor de salate mixte este ca permit combinarea mai multor grupuri de nutrienti esentiali, moderand in acelasi timp cantitatea totala de calorii. Pot fi chiar o optiune buna pentru a savura o cina mai usoara.

Cel mai bine, nu sunt greu de facut si sunt o alternativa excelenta pentru cei care nu au prea mult timp sa gateasca. In plus, aroma lor este pastrata timp de cateva ore, facandu-le o optiune excelenta de a lua tupper pentru a lucra.

1. Salata de quinoa si naut

Aceste doua ingrediente asigura un continut ridicat de proteine ​​vegetale de o calitate nutritiva deosebita.

Fara indoiala, aceasta va deveni una dintre retetele tale preferate de salate mixte. Este realizat dintr-o combinatie de quinoa si naut, alimente care se caracterizeaza prin furnizarea unor cantitati semnificative de fibre, proteine ​​si vitamine si minerale.

Ingrediente

  • 1 cana de quinoa (200 g)
  • 2 cani de apa (500 ml)
  • 1 cana si jumatate de naut fiert (300 g)
  • 1 cana si jumatate de spanac tocat (300 g)
  • patrunjel proaspat tocat (50 g)
  • coriandru proaspat tocat (50 g)
  • Ceapa verde tocata (62 g)
  • Branza feta maruntita (62 g)
  • Seminte de dovleac (dupa gust)

Ingrediente pentru dressing

  • ¼ cana ulei de masline (62 ml)
  • 4 linguri de suc de lamaie (40 ml)
  • 2 linguri de tahini (30 g)
  • 1 catel mare de usturoi tocat
  • ½ lingurita sare de mare fina (3 g)
  • piper negru proaspat macinat, dupa gust

Pregatirea

  • Pentru inceput, clatiti quinoa intr-o strecuratoare cu plasa fina. Apoi se toarna intr-o oala cu apa.
  • Se aduce la fierbere la foc mediu mare, apoi se reduce focul la foc bland. Gatiti-l timp de 15 minute
  • Dupa timpul recomandat, se ia de pe foc, se acopera si se mai lasa sa stea 5 minute.
  • Intre timp, prajiti semintele de dovleac timp de 3-5 minute, pana se rumenesc.
  • Transferati intr-un castron de salata si lasati sa se raceasca cateva minute.

Pregatirea dressingului si etapele finale ale salatei

  • Combinati toate ingredientele pentru dressing intr-un castron mic. Gustati si adaugati mai multa sare sau lamaie daca considerati ca este necesar.
  • Cand quinoa este gata, turnati-o in bolul mare si adaugati nautul, spanacul, patrunjelul, coriandru, ceapa verde, branza feta si semintele prajite.
  • La final, picurati dressingul peste salata si amestecati pentru a se distribui uniform.

2. Salata de paste vegetariane

Versatilitatea pastelor va permite sa va bucurati de o salata oriunde v-ati afla.

Iti plac retetele de salate mixte cu paste? Va oferim o alternativa sanatoasa si saraca in calorii, facuta doar cu ingrediente vegetale. Ofera doar 257 de calorii pe portie si este o optiune interesanta de care sa te bucuri la pranz sau cina.

Ingrediente

  • ½ cana de fasole verde (200 g)
  • Cartofi mici (250 g)
  • Paste penne organice ( 250 g)
  • Cutie de naut scurs (150 g)
  • 1 cana de rosii cherry (150 g)
  • 1 buchet de ridichi
  • ½ cana de masline (100 g)
  • Cartofi

Ingrediente pentru dressing

  • 2 linguri de vin alb sau otet de orez (30 ml)
  • 1 lingura suc de lamaie (15 ml)
  • 3 linguri marar proaspat tocat (45 g)
  • Un strop de sare si piper
  • ½ cana de ulei de masline (125 ml)

Pregatirea

  • Mai intai, faceti un amestec de apa cu gheata intr-un castron mare si lasati deoparte.
  • Apoi, aduceti o oala mare cu apa cu sare la fiert si adaugati fasolea verde. Lasati-le la fiert 15 minute pana se inmoaie si scurgeti-le.
  • Cu aceeasi apa clocotita, turnati cartofii si lasati-i sa fiarba 15 minute.
  • Cand sunt moi, le scurgem si le rezervam.
  • Intre timp, mai aduceti la fiert o oala cu apa cu sare si adaugati pastele. Gatiti-l conform instructiunilor de pe ambalaj.
  • Cand este gata, se scurge si se transfera intr-un castron mare.
  • Acoperiti cu fasole verde, cartofi, rosii, ridichi si masline.
  • Daca doriti, combinati totul pentru o salata cu aspect mai traditional.
  • Adaugati otetul si sucul de lamaie intr-un castron mic. Se adauga apoi mararul, sare si piper.
  • Apoi, turnati putin cate putin uleiul de masline si amestecati pentru a obtine dressingul.
  • Cand este gata se toarna peste salata de paste.
  • Lasam la frigider aproximativ 30 de minute si servim.

3. Salata verde, ou, ton si rosii

In aceasta combinatie gasim o cantitate mare de proteine, grasimi sanatoase si fibre.

Retetele de salate mixte pot oferi si un aport interesant de proteine. Prin urmare, impartasim aceasta combinatie delicioasa de salata verde proaspata, ou, ton si rosii. Este perfect pentru a te umple dupa antrenamente sau in timpul cinei.

Ingrediente

  • 5 frunze de salata romana
  • 1 rosie coapta feliata
  • ½ morcov taiat fasii subtiri
  • ½ cana de ton in file (100 g)
  • 1 ceapa, taiata juliana
  • ½ cana de porumb dulce (100 g)
  • 2 oua fierte

Pregatirea

  • Mai intai, fierbeti oul in apa clocotita timp de aproximativ 15 minute. Cand este gata, se curata de coaja si se taie in cateva sferturi.
  • Apoi, spalati frunzele de salata romana si uscati-le cu hartie absorbanta.
  • Ulterior, tocati morcovul, rosia si ceapa.
  • Separat, intr-un bol de salata, punem o baza de salata verde si adaugam deasupra celelalte legume.
  • Se pun si maslinele, porumbul dulce si oul fiert.
  • Pentru a termina, daca doriti, stropiti un dressing preparat cu sare, otet de vin si ulei de masline.

4. Salata de mango cu busuioc

Mango are o textura carnoasa si o aroma caracteristica pentru a va insoti preparatele din salata.

Daca preferati salatele cu nota dulce-acrisoara de fructe, atunci aceasta salata mixta de mango si busuioc este o optiune buna. Iti va lua doar aproximativ 10 minute sa o prepari si o poti folosi pentru a insoti alimentele tale preferate.

Ingrediente

  • 2 cesti de spanac (400 g)
  • 1 cana busuioc (200 g)
  • 1 cana de rucola (200 g)
  • 2 cesti de mango taiat cubulete (400 g)
  • 1 castravete taiat fasii
  • ½ cana de nuci zdrobite (100 g)
  • ulei de masline si maioneza (dupa gust)

Pregatirea

  • Luati un bol de salata si adaugati spanacul si rucola spalate si tocate in prealabil.
  • Mai tarziu, adaugati mango si castravetii taiati fasii.
  • Apoi adaugati nucile si un strop de ulei de masline.
  • Pentru a face dressingul, amestecati busuiocul cu doua linguri de maioneza si un strop de ulei de masline.
  • Stropiti amestecul peste salata si serviti.
  • Optional se pot adauga si alte fructe: capsuni, afine, piersici etc.

Ati incercat deja aceste retete de salate mixte? Alegeti-o pe cea care va place cel mai mult si bucurati-va de mese mai usoare si mai sanatoase. Desigur, asigurati-va ca le includeti intr-un plan alimentar echilibrat si sanatos.