Pozitionarea web a evoluat in ultimii ani. In timp ce la inceput importanta a cazut pe utilizarea cuvintelor cheie, in prezent exista diferite tehnici care castiga putere. In acest articol explicam diferitele tipuri de link-uri SEO, in ce constau si caracteristicile si avantajele lor. Vrei sa afli mai multe? Continua sa citesti!
Tipuri de linkuri SEO
Pentru a realiza o strategie de linkbuilding cat mai eficienta, este esential sa cunoasteti diferitele tipuri de link-uri SEO care exista si cum sa le folositi inainte de a incepe.
Link-uri interne
Incepem lista de tipuri de link-uri SEO cu link- uri interne. Acestea sunt hyperlinkuri intre doua pagini din site-ul propriu-zis. Adica apartin aceluiasi domeniu.
De exemplu, in cazul in care aveti un blog puteti lega un articol publicat cu altul pe aceeasi tema. Acest lucru va trezi interesul cititorilor si va creste timpul petrecut pe site-ul dvs.
Utilizarea corecta a link-urilor interne va ajuta, de asemenea, motoarele de cautare sa acceseze cu crawlere continut nou si sa-l clasifice.
Legaturile interne sunt impartite in doua grupuri:
- Legaturi de navigare: meniuri, bare laterale, subsol etc.
- Legaturi contextuale: in articole si texte.
Avantajele legaturii interne
Stim deja ce sunt legaturile interne, dar care sunt avantajele acestora?
- Imbunatatiti experienta utilizatorului: daca un utilizator doreste sa gaseasca mai multe informatii despre un cuvant sau un subiect legat de articolul dvs., un link direct catre explicatie ii va imbunatati cu siguranta experienta. Google prioritizeaza satisfactia, asa ca va fi un punct in favoarea imbunatatirii pozitionarii unui site web.
- Reduceti rata de respingere: linkurile interne faciliteaza navigarea vizitatorului. Utilizarea hyperlink-urilor aferente creste numarul de vizualizari ale paginilor si permanenta pe un site.
- Ajuta Google sa-ti clasifice site-ul web: Am putea spune ca acest tip de link-uri SEO ii permit lui Google sa-si faca o idee despre specialitatea ta si despre continutul pe care il oferi. De asemenea, caror sectiuni acorzi mai multa valoare.
- Transfer de autoritate: Prin link-uri interne transferam autoritate si putem astfel pozitiona paginile care ne intereseaza. Va ofera posibilitatea de a pozitiona adresele URL pe care le preferati.
- Evitati canibalizarea: aceste hyperlinkuri vor imbunatati intelegerea de catre Google a detectarii continutului important pe un site web. Elaborarea unei strategii va va ajuta sa faceti acest lucru si, astfel, sa evitati canibalizarea. Vei sti ce sa prioritizezi.
Linkuri externe
In al doilea rand, printre cele mai importante tipuri de link-uri SEO sunt link-urile externe. Link-urile externe sunt cele care indica un alt domeniu decat pagina dvs. web. Un sinonim pentru link extern este link outbound.
Numarul de link-uri externe este, de asemenea, important atunci cand vine vorba de a fi evaluate de motoarele de cautare.
Atentie la utilizarea abuziva a acestor hyperlinkuri. Un numar excesiv dintre ele poate fi in detrimentul clasamentului. Ele trebuie sa aiba legatura cu continutul si sa ofere valoare adaugata. Daca accesati o pagina spam sau nesigura, motoarele de cautare ar putea sa va penalizeze. Pentru a evita acest lucru, trebuie incluse intotdeauna link-uri externe catre site-uri de incredere si relevante.
Pe de alta parte, daca nu doriti ca linkurile dvs. externe sa fie evaluate de Google sau de alte motoare de cautare, va trebui sa identificati aceste hyperlinkuri cu atributul nofollow.
Pentru a afla daca este un link potrivit sau nu, ganditi-va daca ati recomanda acea anumita pagina web. Daca nu aveti un raspuns clar, nu o faceti.
In ceea ce priveste cantitatea, prea multe link-uri externe ar putea slabi clasamentul paginii web. Unul pana la trei ar fi numarul corect.
Avantajele legaturii externe
Avantajele conexiunii externe includ urmatoarele:
- Acestia genereaza link-uri cu autoritati: Exista momente cand creati un link catre o alta pagina web, aceasta observa si returneaza un alt link catre continutul dvs. Este o modalitate buna de a genera link-uri cu alte marci de autoritate pe site-urile lor web.
- Imbunatatiti experienta utilizatorului: ca si in cazul linkurilor interne, linkurile externe imbunatatesc si experienta utilizatorului. Atunci cand oferiti vizitatorului continut legat de calitate, acesta va va pozitiona ca sursa de referinta si veti castiga credibilitate.
- Posibilitati mai mari de difuzie: Este cel mai evident avantaj. Cu cat sunt mai valoroase informatii si link-uri catre site-uri web care extind sau valideaza continutul, cu atat este mai probabil ca acesta sa fie distribuit pe retelele sociale. Acest lucru ajuta indirect la construirea reputatiei marcii si va plaseaza mai sus in SEO.
Linkuri Dofollow
Printre diferitele tipuri de link-uri SEO se numara link- urile dofollow. Acestea de fapt nu exista. Nu exista un astfel de atribut sau eticheta html. Acest termen exista doar pentru a-l diferentia de link-urile nofollow. Adica, in mod implicit, toate linkurile sunt dofollow.
Este o legatura obisnuita fara adaugiri. In cazul in care dorim sa convertim linkul in nofollow, ar trebui sa adaugam aceasta eticheta.
Aceste tipuri de link-uri faciliteaza descoperirea de noi pagini si continut pe Internet de catre motoarele de cautare. Este vizibil pentru Google. Vine sa spuna motorului de cautare sa urmeze acel link pentru ca este de calitate. Motoarele il considera drept un vot de incredere fata de acea alta pagina web. Acest lucru, pe scurt, face ca autoritatea paginii respective sa creasca si pe a ta sa scada.
Acest ultim punct este marele dezavantaj al acestui tip de legatura: transferul de autoritate.
Da, este adevarat ca, in schimb, Google ajunge sa adauge implicit importanta paginii tale. Motorul de cautare apreciaza pe oricine plaseaza aceste linkuri, deoarece leaga utilizarea lor de generozitate si furnizarea de informatii valoroase.
Linkuri Nofollow
In cele din urma, este necesar sa mentionam existenta in lista de tipuri de link-uri SEO catre link-uri nofollow. Spre deosebire de dofollow, nofollow este un atribut HTML. De fapt, documentele de pe Internet sunt codificate in aceasta limba si sunt folosite pentru a spune browserului sa nu-l urmeze.
In plus, link-urile nofollow nu adauga puncte site-ului nostru sau sporesc notorietatea si nu imbunatatesc pozitionarea SEO.
Google a introdus initial aceasta eticheta in 2005 pentru a combate spam-ul excesiv de linkuri negative in comentariile blogului. Acesta este motivul pentru care platforme precum WordPress, de exemplu, adauga eticheta nofollow la comentariile legate in mod implicit.
Pentru a afla daca un link este dofollow sau nofollow, trebuie doar sa facem clic dreapta pe hyperlinkul pe care il dorim si sa selectam optiunea „inspectare”. O parte a codului paginii va fi afisata automat exact in punctul in care se afla linkul. Trebuie doar sa ne uitam la atributele care insotesc linkul si sa cautam eticheta „rel=”nofollow”. Daca nu apare, este dofollow.