Astazi, mai mult ca oricand, cartile sunt obiecte accesibile si chiar ieftine. Avem diferite formate (hardcover, softcover, pocketbook, formate digitale) care faciliteaza accesul oricui la lectura. Este accesibil, este variat … Totusi, cat timp petrecem citind? Daca nu va amintiti ultima data cand ati citit o carte, ceva nu este in regula. Lectura zilnica ne ofera avantaje pe care nu trebuie sa le ratam.

Multora dintre noi ne place sa citim o carte buna ori de cate ori putem , fie cand calatorim, fie chiar inainte de culcare.

De-a lungul istoriei, s-au scris carti care sunt demne de recomandat. In acest articol de pe conde.ro gasiti o lista cu cele mai vandute carti care au fost scrise, astfel incat sa va puteti bucura de timpul liber si puteti afla lucruri noi.

Lectura imbogateste sanatatea mentala, ajutand creierul sa functioneze optim. Dar ne referim la carti, nu reviste, ziare sau blogul tau preferat. Este necesar ca lectura sa fie facuta in profunzime, conectandu-ne cu personaje, actiuni si capitole si comparandu-le cu lumea reala.

Mai jos veti gasi cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa incepeti sa cautati o carte in acest moment:

Citind zilnic ajuta creierul sa functioneze optim

Creierul tau necesita exercitii fizice pentru a-l mentine puternic si sanatos, la fel ca toti muschii din corpul tau. S-a descoperit ca cititul imbunatateste conectivitatea in creier. O scadere a memoriei si a functiei creierului este un efect secundar al imbatranirii, dar lectura regulata poate ajuta la incetinirea procesului. Mentinerea creierului activ si implicat poate incetini progresul bolii Alzheimer si al dementei.

Creste inteligenta emotionala

Lectura ne permite sa empatizam cu personaje foarte diferite, pe care le urmarim in timpul aventurilor lor. Multe ne fac sa traim sentimente pe care le stiam deja si asta ne face sa ne punem pe noi insine in locul lor. Evident, vom aplica acest exercitiu in viata reala mai frecvent daca avem obiceiul de a citi des.

Ne ajuta sa reducem stresul

Faceti plimbari sau ascultati muzica pentru a va relaxa? Universitatea din Sussex crede ca ar trebui sa citim pentru a elimina stresul. In timpul testelor pe care le-au efectuat, lectura a fost cel mai eficient mod in care participantii au reusit sa invinga stresul, in doar 6 minute.

Ne ajuta sa dormim mai bine

Citirea unei carti este una dintre cele mai eficiente metode de a ne calma mintea si de a ne ajuta sa dormim. S-a descoperit ca luminile stralucitoare ale obiectelor electronice indica creierului ca este timpul sa te trezesti. Cititul unei carti intr-o lumina slaba are efectul opus, punandu-ne creierul in modul de odihna.

Cititul unei carti ajuta la imbunatatirea vocabularului

Va amintiti cand in scoala elementara am invatat sa deducem sensul unui cuvant citind contextul celorlalte cuvinte din propozitie? Vom obtine acelasi beneficiu acum daca ne dedicam lecturii unei carti. Va dati seama ca pe masura ce citim texte, in special „dificile”, vom fi expusi unei lumi de cuvinte noi, pe care nu le-am cunoaste altfel.

Imbunatateste concentrarea

In lumea de azi, atentia noastra este adesea atrasa intr-un milion de directii diferite simultan. Cand cititi, va concentrati asupra unui lucru. Procedand astfel, iti antrenezi corpul pentru a evita distragerile. Aceasta abilitate poate ajuta la indeplinirea altor sarcini care necesita concentrare.

Concluzie

Cartile sunt lucruri uimitoare care pot fi atat instrumente de divertisment, si in acelasi timp au efecte benefice pentru sanatatea ta. Sunt instrumente pentru un stil de viata sanatos. Cei care nu citesc nu pot intelege dragostea pentru lectura, dar cei care citesc zilnic stiu importanta scufundarii intr-o carte buna. Cartile pe care alegeti sa le cititi sunt preferintele dvs., care pot varia de la romantism la non-fictiune. Adesea, oamenii vor citi articole din reviste sau chiar manuale daca asta le place sa citeasca. Orice ai alege sa citesti, poti conta pe beneficiile multiple ale lecturii pentru a-ti ajuta atat mintea, cat si corpul.