Cafea, ceai verde sau negru, ciocolata calda, cappuccino, bauturi racoritoare, prajiturele cu ciocolata – alegerea ne apartine atunci cand vrem sa ne oferim un moment de relaxare sau dorim un plus de energie. Oare alegerea va fi aceeasi si in timpul unei sarcini? Se va schimba ceva sau nu?

Ce trebuie sa stim despre cofeina?

Ce spun studiile ?

Consumul cronic de cafea poate duce la cresterea tensiunii arteriale, a LDL colesterolului si a colesterolului seric (in special cafeaua la filtru), dar poate reduce riscul de aparitie al diabetului zaharat tip 2.

La pacientii cu diabet, care consuma zilnic cel putin 400mg cofeina, creste intensitatea simptomelor care sugereaza instalarea hipoglicemiei.

Cum poate influenta sarcina?

• Trece placenta, dar nu are efect teratogenic. Nu exista studii concludente care sa evidentieze relatia intre consumul de cofeina si cresterea riscului de nastere prematura, greutate mica la nastere, malformatii.

Organismul bebelusului nu este pregatit sa metabolizeze complet cofeina!

Poate stimula frecventa cardiaca/rata respiratiilor fatului, iar in ultimul trimestru de sarcina pot fi influentate miscarile copilului.

• Consumul in primul trimestru de sarcina a mai mult de 300 mg /zi cofeina poate sa creasca cam de 2- 3 ori riscul de avort spontan (comparativ cu femeile care nu au folosit nici un preparat pe baza de cofeina).

• Consumul a 8 cesti de cafea zilnic, in timpul sarcinii, poate creste riscul de moarte intrauterina a fatului.

In concluzie, este bine ca fiecare femeie insarcinata sa-si limiteze consumul de cofeina la mai putin de 200 mg/zi. Pentru aceasta este nevoie sa cunoasca continutul in cofeina al diferitelor produse. De exemplu, cafeaua facuta la filtru contine cea mai multa cofeina. Calculand pentru o ceasca de 200ml, cafeaua la filtru contine 115-175 mg cofeina, aceeasi cantitate de espresso cam 100 mg, cafeaua la ibric 80-135 gr., iar ness-ul 65-100 gr. Ceaiul verde/ negru contine cam 30-50 mg cofeina per portie (250 ml), in timp ce ciocolata calda 5mg/ 250 ml. Bauturile racoritoare (gen cola, pepsi, nestea) pot avea un continut de cofeina intre 25- 39 mg/ 350 ml.

Inainte de a lua orice decizie privind consumul de cofeina si alimentatia din timpul sarcinii este bine sa intrebam medicul!