In Spania, pana in prezent, nu exista o ancheta independenta asupra cazurilor de pederastie din Biserica si cea mai recenta cifra facuta publica de Conferinta Episcopala (CEE) – in aprilie 2021 – vorbeste despre 220 de clerici raportati pentru abuz intre 2001 si 2021.

Pe 14 ianuarie si dupa intalnirea cu Papa Francisc, presedintele CEE, Juan Jose Omella, si-a exprimat dorinta de a clarifica abuzurile, dar a refuzat „pentru moment” sa recurga la o comisie independenta.

CEE a ales sa deschida birouri de asistenta pentru victime in fiecare dintre diecezele spaniole si la ele pot merge cei care au suferit abuzuri sau au cunostinta despre el.

Unele congregatii religioase si-au lansat insa propriile investigatii. Este cazul Societatii lui Isus, care in urma cu un an a publicat continutul unui raport care numara 81 de victime minore care au suferit abuzuri intre 1927 si 2020 de catre 96 de religiosi.

Una dintre putinele anchete independente privind abuzurile din Spania a fost comandata in 2019 de Manastirea Monserrat, care a recunoscut ca calugarul Andreu Soler, responsabil de 40 de ani ai grupului de „cercetasi” si care a murit in 2008, a fost un „pradator sexual”. fara ca staretul de atunci, Sebastia Bardolet, nu a facut nimic in ciuda „zvonurilor suficiente” despre comportamentul sau pederast.

Comisia de ancheta, formata dintr-un avocat, un medic si un psiholog, a consultat arhivele manastirii si a intervievat victime si calugari, precum si staretul si predecesorul sau Bardolet.

In momentul de fata, in registratura Congresului se afla solicitarea United We Can, ERC si EH-Bildu de a crea o comisie parlamentara de ancheta.

PNV, la randul sau, a optat pentru o comisie de experti independenti care sa studieze cazurile si apoi sa-si prezinte raportul la Cortes, pentru a evita „pimpampumul” care caracterizeaza comisiile parlamentare.

Presedintele Guvernului, Pedro Sanchez , nu a inchis ideea unei anchete si considera ca primul lucru este sa vorbesti cu victimele si sa asculti marturiile acestora. „Vom vorbi si vom construi”, a spus acesta saptamana aceasta prin intermediul retelelor de socializare, dupa ce cazul scriitorului Alejandro Palomas a iesit la iveala.

Franta ca exemplu

Grupurile parlamentare privesc Franta, unde la sfarsitul anului trecut o comisie independenta a dezvaluit existenta a 330.000 de cazuri de abuz sau violenta sexuala impotriva minorilor sau persoanelor vulnerabile inca din 1950 in cadrul Bisericii.

Acel organism a studiat fenomenul abuzului timp de trei ani si a identificat intre 2.900 si 3.200 de pederasti religiosi.

De asemenea, Germania a petrecut ani de zile investigand abuzurile din diferitele eparhii ale tarii. Cel mai recent raport, comandat de dieceza din Munchen unei firme de avocatura si facut public in luna ianuarie, include cazurile a 497 de victime si numara 235 de presupusi agresori.

Autorii raportului, care il implica pe Benedict al XVI-lea in cel putin patru cazuri de musamalizare, au concluzionat ca multi dintre religiosi au continuat sa-si indeplineasca functiile dupa ce comportamentul lor a devenit cunoscut; patruzeci au continuat sa ofere sfaturi spirituale, 18 dintre ei in ciuda faptului ca au facut obiectul unei „condamnari relevante” de catre superiorii lor.

Investigatii in curs

In Polonia , unde Biserica Poloneza mentine o prezenta puternica, opozitia a promovat in martie anul trecut o comisie parlamentara pentru a supraveghea activitatea comisiei nationale impotriva pedofiliei pe care Guvernul a creat-o in 2020, banuind ca ar putea ascunde cazuri conexe. Biserica Catolica.

Biserica poloneza, care a vazut in ultimii ani cum Papa Francisc si-a indepartat cativa episcopi pentru ca nu a investigat plangerile, are propria comisie si a prezentat in iunie anul trecut cel mai recent raport, cu 368 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor in doi ani si jumatate. – intre jumatatea lui iulie 2018 si sfarsitul lui 2020 – de 292 de clerici.

La sfarsitul anului trecut, Conferinta Episcopala Portugheza a decis si infiintarea unei comisii care sa investigheze cazurile care s-ar fi putut intampla inca din 1950, dupa ce au creat comisii in cele 21 de eparhii ale tarii.

Comisia este coordonata de unul dintre cei mai reputati psihiatri de copii din tara si Biserica si-a garantat „autonomia totala”.

Rapoartele Pioneer

Acuzatiile de abuz in cadrul Bisericii Catolice au inceput sa iasa la iveala in anii 1990 in diferite parti ale lumii, iar mai multe tari au luat initiativa de a investiga acuzatiile inca din acest secol.

Conferinta Episcopala a Belgiei a fost una dintre primele care a facut pasul si in 2010 a prezentat un raport care a socat tara, dezvaluind existenta a peste 450 de victime, dintre care 13 s-au sinucis, in douazeci si cinci de ani, intre 1960 si 25 de ani 1985.

Psihiatrul infantil care a prezidat comisia de investigatie, Peter Adriaenssens, a denuntat „presiunile” si legea tacerii care a predominat decenii in biserica belgiana.

Un an mai tarziu, Olanda a dezvaluit ca intre 10.000 si 20.000 de minori au fost victime ale abuzurilor sexuale de catre religiosi catolici din 1945, practica cunoscuta de o ierarhie bisericeasca a carei principala preocupare era evitarea scandalului.

Dupa identificarea a 800 de presupusi autori, comisia a concluzionat ca abuzurile, care au avut loc in cazuri precum orfelinate, seminarii si internate, au variat de la purul contact fizic la patrunderi, dintre care a estimat ca au fost „aproximativ 1.000”.

In Australia, in 2012 a fost infiintata Comisia Regala pentru Raspunsul Institutional la Abuzul Sexual, care a investigat pederastia in organizatiile publice si religioase. Cinci ani mai tarziu, a dezvaluit ca aproximativ 4.500 de persoane au raportat abuzuri comise de aproximativ 1.800 de membri ai Bisericii Catolice intre 1980 si 2015.

In Statele Unite, Curtea Suprema din Pennsylvania a publicat un raport in 2018 care documenta 300 de presupuse cazuri de „preoti pradatori” sexuali si identifica mai mult de o mie de victime minore. Dupa publicarea documentului, zeci de eparhii americane au lansat liste cu numele a peste 1.200 de preoti acuzati de pederastie.

In 2020, Vaticanul a facut publica ancheta comandata de insusi Papa Francisc asupra fostului Arhiepiscop de Washington Theodore McCarrick, in varsta de 90 de ani, expulzat din preotie si Colegiul Cardinalilor pentru abuz asupra copiilor. Analiza a ajuns la concluzia ca papa argentinian stia „numai din auzite” despre „comportamentul sau imoral cu adultii” si ca Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea, in ciuda zvonurilor continue, au lasat problema pentru ca erau dezinformati sau nu aveau anumite dovezi.