Sursa foto: shutterstock.com

Zambetul este unul dintre primele lucruri pe care le observam la o persoana, iar dantura frumoasa si sanatoasa este responsabila pentru o impresie placuta. Este foarte important sa te speli pe dinti de doua sau de trei ori pe zi, dupa fiecare masa, dar mai sunt si alte lucruri ce te pot ajuta sa iti mentii dantura exemplara. Dorim sa te ajutam cu informatii, astfel ca ti-am pregatit cinci sfaturi de care te invitam sa tii cont.

    1. Ingrijeste-ti corespunzator datura

    Pentru aA face acest lucru, nu inseamna numai sa respecti regulile de igiena, ci si sa beneficiezi la timp de tratamente medicale. Exista solutii prin care iti poti gestiona eficient bugetul pentru acestea. De exemplu, poti plati in rate fara dobanda la Altex cu CardAvantaj mai multe servicii stomatologice de care ai nevoie, la clinicile partenere. Poti stabili un plan cu pana la 12 rate cu zero la suta dobanda* atunci cand alegi sa platesti lunar suma totala de plata conform extrasului de cont pe care il emite banca. 

      2. Evita consumul alimentelor dure

      Evita sa mananci alimente care sunt dure, intrucat iti pot afecta dintii si maselele. De pilda, nu consuma nucifere si seminte intregi, ci da-le prin rasnita sau marunteste-le la blender. Te poti bucura de savoarea lor chiar daca sunt maruntite. De asemenea, evita si tot ceea ce are crusta dura sau care necesita efort mare la masticatie, precum caramelele sau gumele, care iti pot solicita foarte mult dintii si maselele. 

        3. Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata

        Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente din toate grupele alimentare. Evita sau limiteaza considerabil tot ceea ce are in compozitie zahar. Este bine cunoscut ca zaharul poate dauna foarte mult danturii si creste riscul de aparitie a cariilor. In plus, incearca sa nu faci exces de alimentele care au grad ridicat de aciditate, precum citricele sau bauturile carbogazoase, intrucat pot slabi smaltul dentar si cresc riscul ca dintii sa devina sensibili.

          4. Verifica daca ai deficiente

          Mergi la medic pentru a iti face analize de rutina la sange care pot clarifica daca te confrunti sau nu cu deficienta de calciu sau de alte minerale care sunt importante pentru sanatatea danturii. In cazul in care ai o astfel de deficienta, medicul iti poate recomanda suplimente alimentare specifice. Atentie, insa: nu trebuie sa le administrezi fara a consulta medicul in prealabil, deoarece numai un specialist cunoaste exact ce se pliaza pe necesitatile organismului tau.

            5. Adopta obiceiuri sanatoase

            Renunta la fumat si limiteaza consumul de alcool, de cafea si de alte bauturi sau alimente cu pigmenti puternici, care pot afecta albul dintilor. In cazul in care te confrunti cu afectiuni precum bruxismul, discuta cu un stomatolog pentru mulaj dentar pe care sa il porti in timp ce dormi, ca sa reduci, pe cat posibil, problemele la care sunt expusi dintii tai. In plus, foloseste ata dentara o data pe zi si utilizeaza apa de gura conform indicatiilor de pe eticheta.

            Ai grija de sanatatea ta si a celor din familie! Mergi la fiecare sase luni la un consult stomatologic! La un control de rutina se pot depista din timp eventuale probleme de natura dentara, iar dentistul poate interveni la timp pentru a evita posibilele complicatii.

            *Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.