Fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi in dosarul Trofeul Calitatii, in care a fost acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 din fondurile colectate la un simpozion organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Simpozionul Trofeul Calitatii in Constructii a fost organizat de Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii la acea vreme, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, dupa cum sustin anchetatorii in dosarul de trimitere in judecata.

Sentinta a fost pronuntata luni, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa un proces care a durat peste 1.000 de zile si in care au fost audiati in jur de 900 de martori. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

La simpozionul organizat in 2004 participarea era cu taxa, tariful perceput fiind de 125 de euro (la cursul de la acea vreme) pentru persoane fizice, respectiv 400 de euro, pentru persoanele juridice. Din taxa de participare s-au strans atunci peste 67 de miliarde de lei vechi (1,6 milioane de euro), bani care – spun anchetatorii – ar fi ajuns la patru firme controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase.

Un judecator a sustinut achitarea

De la acestea, banii au fost incasati de o firma care a prestat diverse servicii in campania electorala a liderului PSD pentru alegerile prezidentiale din 2004. “In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase“, potrivit rechizitoriului intocmit de DNA.

Initial, sentinta trebuia pronuntata pe 23 ianuarie, dar a fost amanata, dupa ce unul dintre judecatori a lipsit, din motive personale. Completul a fost format din judecatorii Ionut Matei (presedintele completului), Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, aceasta avand opinie separata, in care a sustinut achitarea lui Adrian Nastase

Fostul premier a declarat la Realitatea TV ca va ataca sentinta cu recurs, considerand ca totul este un dosar politic, instrumentat de DNA la cererea actualului presedinte. Nastase spune ca unul dintre judecatorii din complet, Ioana Bogdan, a fost consilier personal al lui Daniel Morar, seful DNA, facand politica acestuia in dosar. “Este o incercare de a ma tine in afara vietii politice. Acesta a fost obiectivul lui Traian Basescu din 2005. (…) Presedintele completului si fosta consiliera a sefului DNA si-au facut datoria din punct de vedere politic”, a declarat Nastase, la Realitatea TV.

Intr-un alt proces, instanta suprema l-a achitat pe Adrian Nastase, in 15 decembrie 2011, in dosarul “Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie. DNA a facut recurs, procesul fiind pe rolul unui complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.