Este recomandat sa nu repetati baia termala zilnic deoarece si-ar pierde proprietatile relaxante. O varianta buna este sa o facem de 1 sau 2 ori pe saptamana, astfel incat sa putem obtine beneficii pe termen lung.

In zilele noastre, suferinta de contracturi si dureri musculare a devenit o problema foarte particulara si comuna. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in mod normal, nu acordam atentie posturilor pe care le luam zilnic, in special persoanelor care petrec ore intregi stand in fata computerului din motive de munca sau de studiu.

Studii recente au aratat ca un procent destul de mare de oameni sufera de dureri musculare din cauza cauzelor mentionate mai sus. Ca sa mentionam un exemplu, citam aceasta investigatie a El Universal, care arata ca bolile musculo-scheletice cauzate de o postura proasta si de miscarile repetitive la locul de munca au crescut semnificativ intr-un deceniu, trecand de la 168 de cazuri la 3722 de cazuri in 2015, aceasta, conform datelor de la Institutul Mexican de Securitate Sociala (IMSS).

Asadar, odata ce aceste date sunt analizate, este normal sa incepem sa ne simtim putin ingrijorati si, prin urmare, sa decidem sa incepem sa acordam putin mai multa atentie. Deci, ce zici de ideea de a te rasfata cu niste bai de plante pentru muschii dureri? Perfect pentru a te relaxa si a te simti bine!

Bai de plante, spa in casa noastra

Pe acest subiect poate fi mentionat acest studiu realizat in Columbia. Aici s-a analizat folosirea bailor de plante, in special la femeile insarcinate, si astfel, a aratat semne pozitive ale beneficiilor sale de relaxare in diferite etape ale sarcinii. Acum imaginati-va ce ar putea face aceste ierburi pentru noi. Interesant, nu?

Asa ca a ne scufunda in apa fierbinte sau calda cu saruri, ierburi sau spuma este ceva atat de calmant si de benefic incat ar trebui sa fie la fel de obligatoriu ca un pui de somn in mijlocul zilei; sau ca sa mai dormi cateva ore in weekend. Baile pe baza de plante au multe avantaje, printre care:

  • Imbunatatiti circulatia sangelui.
  • Amelioreaza disconfortul stomacal.
  • Reduce stresul.
  • Alina durerile menstruale.
  • Tratati hemoroizii.
  • Elimina contracturile musculare.
  • Reduce anxietatea.
  • Trateaza problemele pielii.
  • Relaxati corpul si mintea.

Plantele in general sunt un remediu pentru diverse afectiuni. Beneficiile sale pot fi obtinute prin unguente, creme, bai si vapori.

Dusul este asociat cu igiena personala si rutina de curatare. Cu toate acestea, o baie de imersie este altceva. Apoi facem dus, dar odata ce „sesiunea” s-a terminat si suntem complet relaxati.

Plantele medicinale sunt foarte bune pentru a calma toate simturile si, de asemenea, pentru a reduce durerile musculare si contracturile. Beneficiile pe care le obtinem vor depinde de plantele pe care le alegem pentru acea baie.

Cum se prepara o baie de plante?

Este o sarcina foarte simpla, prin urmare, va puteti bucura de ea oricand doriti.

Elemente necesare

O cada in care sa se inmoaie, apa fierbinte si o cana de ierburi, flori sau plante.

Cum pregatim ierburile?

Acestea trebuie sa fie invelite intr-o carpa sau tifon pentru a preveni raspandirea lor in apa, lipirea de piele etc.

Procesul de baie

  • Mai intai umpleti cada cu apa cat de fierbinte puteti suporta
  • Apoi adaugati ierburile invelite.
  • Lasati aproximativ 10 minute, pana se incalzeste.
  • Unii aleg sa pregateasca un ceai cu planta aleasa si sa-l toarna in apa dupa ce il strecoara.

Cand sa intri si sa iesi din cada

Este necesar ca apa sa fie calduta, sa nu arda dar nici sa inghetam. Nu stati mai mult de 30 de minute in baia de plante. Repetati aceasta practica de 1 sau 2 ori pe saptamana.

Trebuie sa stii ca baie zilnica cu aceasta formula poate nu numai sa usuce pielea, ci si sa elimine mediul relaxant de care avem atata nevoie. Amintiti-va, de 1 sau 2 ori pe saptamana este suficient.

Cate tipuri de bai de plante exista?

Nu toate plantele au aceleasi proprietati sau utilizari. De asemenea, puteti face amestecuri foarte interesante pentru a trata mai mult de o afectiune sau pentru a spori beneficiile ierburilor! Cele mai populare si eficiente optiuni sunt:

Bai cu musetel 

Este o planta relaxanta prin excelenta, fie sub forma de ceai, fie intr-o baie de plante. Printre beneficiile sale gasim urmatoarele:

  • Eliberati stresul
  • Ajuta la somn
  • Calmeaza bebelusii nelinistiti
  • Elimina durerile de spate cauzate de surmenaj

Bai cu eucalipt

Cu siguranta vei cunoaste aroma caracteristica si racoritoare a acestui copac. Se foloseste pentru ameliorarea congestiei nazale si a tusei. O baie de plante cu o mana de frunze si fructe de eucalipt poate fi perfecta atunci cand suntem bolnavi.

De asemenea, este folosit pentru a ameliora durerile de cap din contractura cervicala. Este, de asemenea, un mare revigorant. Pentru a spori efectul, adaugati cateva picaturi de suc natural de lamaie in apa.

Bai cu lavanda

O planta cu totul speciala datorita culorii sale frumoase liliac si parfumului sau placut. Ideal pentru a elibera stresul, relaxa muschii, corpul si mintea.

Pentru a creste proprietatile acestei bai puteti adauga petale de trandafir si cateva picaturi de ulei esential de salvie.

Bai cu rozmarin

Ajuta la combaterea congestiei nazale si este foarte utila persoanelor care sufera de astm bronsic, alergii si se imbolnavesc foarte des. Este, de asemenea, o idee excelenta pentru cand ajungem obositi de la munca si avem nevoie sa ne refacem energie.

Pregatiti o baie cu 10 picaturi de ulei esential din aceasta planta, sau luati doua cani de infuzie cu frunzele uscate.

Bai cu fenicul

Aceasta planta nu poate fi consumata doar in salate, dar este si foarte placuta in baie, fiind stimulatoare si ajutand la detoxifierea organismului . Pentru a spori efectele, il puteti combina cu o mana de saruri Epsom.

Bai cu galbenele

Aceasta floare de portocal este bine cunoscuta pentru beneficiile sale asupra pielii. Calmeaza iritatiile, mancarimile, dermatita, eczemele si chiar muscaturile de insecte. Este perfect pentru cei care au pielea uscata. De asemenea, se spune ca ajuta la relaxarea tensiunii musculare.

Bai cu busuioc

O planta cu o aroma deosebita care nu poate lipsi din bucataria ta. Si nici din baie! Sigur, pentru ca te va ajuta sa te simti revigorat, fiind perfect pentru a te bucura de o baie dupa o zi obositoare la munca.