Publicitatea înseamnă mai mult decât simpla comunicare a mărcii sau a produselor, către potențialii consumatori. Publicitatea trebuie astfel redactată încât să îmbrace mesajul publicitar într-un conținut cunoscut sub denumirea de advertorial. Advertorialul reprezintă o strategie de marketing benefică, ce reușește să comunice eficient imaginea unui brand sau produsele și serviciile oferite de acesta.

Ce este un advertorial?

Advertorialul este un articol publicitar redactat în funcție de comanda unui client. Un advertorial poate fi descrisă ca fiind o reclamă publicitară, cu conținut plătit, pe care mass-media online, site-urile web și bloggurile, îl introduc în publicația lor, ca fiind propriul conținut. Mai exact, un advertorial este o combinație între o reclamă și un editorial. 

Prin intermediul unor advertoriale, companiile, firmele, site-urile web, bloggerii, își fac publicitate, oferind informații clare și relevante pentru cititorii publicației pe care advertorialele vor fi postate. Cu toate că advertorialele nu au aspectul evident al unei reclame tradiționale, scopul este același: prezentarea către publicul larg a unui produs într-un mod convingător și atrăgător.  

Cât costă un advertorial?

Nu există un preț standard pentru advertoriale. Prețurile diferă de la un caz la altul. De regulă, costul unui articol de tip reclamă ține cont de o serie de caracterisitici, printre care notorietatea publicației pe care va fi postat advertorialul, complexitatea acestuia, optimizarea SEO pe text, dar și calitatea textului. 

Totodată, poate vă întrebați, de unde să cumpăr advertoriale. Răspunsul constă în firmele specializate de publicitate, ce își dedică timpul pentru crearea articolelor care să aducă numeroase beneficii clienților. 

Avantajele advertorialelor 

Un advertorial permite unei mărci să își informeze publicul țintă într-un mod natural, concis, fără să fie agresiv. Un advertorial bine conceput poate genera mai mulți clienți comparativ cu publicitatea obișnuită. Odată implicați, cititorii vor primi mai multe detalii prin intermediul unui advertorial, legat de un anumit produs, lucru imposibil în reclamele tip banner sau de la TV. Atunci când conținutul advertorialului reușește să convingă cititorul, acesta din urmă îl poate distribui, astfel încât să ajungă la cât mai mulți viitori potențiali clienți. 

În funcție de calitatea advertorialelor și calitatea site-urilor pe care sunt publicate, va crește și autoritatea site-ului care a plătit pentru campania publicitară, obținând o poziție mai bună în motoarele de căutare. Astfel de articole se numesc advertoriale seo și au dublu rol: acela de a face cunoscut brandul și de a-l menține în primele poziții ale motoarelor de căutare. 

Tipuri de advertoriale 

Advertorialele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de ceea ce vrea să transmită conținutul. Unul dintre cele mai comune tipuri de advertoriale, sunt cele de tip reclamă pentru consumatori. Acestea au scopul de a promova conținutul despre un produs sau marcă, cu intenția de a construi o imagine favorabilă mărcii, în ochii consumatorului. 

Un alt tip de advertoriale, sunt cele jurnalistice. Acestea arată ca și un conținut obișnuit, însă conțin un titlu captivant, care reușește să atragă atenția cititorilor. Deși acestea nu conțin în totalitate informații despre produsul promovat, fac totuși referire la acesta în contextul unei povești create, relevante pentru publicul țintă. 

Articole publicitare de tip suport au în conținut informații despre un subiect anumite, ce prezintă interes pentru beneficiar, subiect ce poate fi asociat cu produsul propus spre vânzare. 

Stiluri publicitare regăsite în conținutul advertorialelor

Advertoriale trebuie să fie redactate natural și să fie constante, pentru o creștere SEO, dar și pentru creșterea notorietății brandului. Conținutul publicitar este ajustat astfel încât să se potrivească stilului publicației. Există diferite tipuri de stiluri de mesaje publicitare pe care advertorialele le conțin: 

  • informativ – conținutul prezintă produsele, serviciile și activitățile oferite, printr-un stil de scriere simplu;
  • argumentativ – conținutul demonstrează un subiect oferind descrieri analitice și argumente; 
  • explorativ – acest stil explică în detaliu informațiile oferite publicului;
  • explicativ – urmărește să explice și să descrie în mod direct produse și servicii;
  • interpretativ – advertorialele create într-un stil interpretativ urmăresc să interpreteze informații despre produse, prin oferirea mai multor comentarii sau informații, după caz;
  • persuasiv – un advertorial ce are rolul de a convinge audiența;
  • influent – încurajează acțiunea publicului în a-și direcționa atenția către un anumit produs;
  • laudativ – articolul publicitar conține complimente aduse produselor, astfel încât publicul să devină mai interesat.

Prin intermediul unui advertorial, veți reuși să atrageți atenția asupra unui produs pus la dispoziția publicului, să vă creșteți credibilitatea mărcii, vizibilitatea site-ului, dar și rata de conversie a potențialilor clienți.