Australia a fost una dintre povestile de succes Covid din lume, unde ratele de infectii sunt aproape de zero, iar viata se desfasoara in mod normal in mod normal. Acest lucru se datoreaza in mare masura miscarii timpurii de inchidere a frontierelor – o politica care a fost sustinuta in mod constant de public.

Dar dupa un an in cocon, exista o neliniste tot mai mare in tara din cauza asa-numitei politici ,,Fortress Australia”.

Anunturile recente care declara ca Australia nu se va deschide pana la mijlocul anului 2022 – ceea ce inseamna o izolare de doi ani plus – au amplificat ingrijorarile.

Criticii sustin ca extinderea frontierelor inchise va provoca daune de durata economiei, tinerilor si familiilor separate. De asemenea, pateaza caracterul Australiei ca fiind deschis si liber, spun ei.

Cererile pentru un plan clar pentru a atrage Australia inapoi in lume sunt in crestere, deoarece tara se lupta cu o tensiune incomoda – echilibrand siguranta frontierelor inchise cu ceea ce se pierde traind izolat.

,,O cetate australiana cu podul levabil ridicat la nesfarsit nu este locul in care vrem sa fim”, spune fostul comisar pentru discriminare rasiala, dr. Tim Soutphommasane.

“Australia este in cele mai bune conditii atunci cand este deschisa si increzatoare – nu este inspaimantatoare si insulara”.

Inchiderea portii

In martie 2020, guvernul a inchis frontierele. A interzis majoritatii strainilor sa intre in tara si a plafonat sosirile totale pentru a combate Covid. De asemenea, pentru a controla raspandirea virusului, au fost utilizate si carantina obligatorie de 14 zile si blocari rapide.

Dar au lucrat. Australia vede in mod regulat luni fara un singur caz in comunitate si a inregistrat mai putin de 1.000 de decese in pandemie.

Avand in vedere acest lucru, controalele stricte la frontiere s-au dovedit extrem de populare. Sondajele publice raporteaza in mod regulat evaluari de aprobare de 75-80% pentru mentinerea usii inchise.

Un numar chiar mai mare – in jur de 90% – aproba in general gestionarea pandemiei guvernamentale , iar increderea in guvern a crescut in contrast cu opiniile alegatorilor din unele tari devastate de Covid.

Dar guvernul se confrunta acum si cu o presiune crescanda asupra modului in care intentioneaza sa faca fata urmatoarei faze a pandemiei.

Premierul Scott Morrison – care se confrunta cu alegeri anul viitor – a anuntat ca Australia nu va redeschide frontierele pana la mijlocul anului 2022. Momentul exact si modul in care se va intampla nu sunt clare.

Anuntul bugetar a fost insa o extindere socanta la prognozele anterioare privind deschiderea lenta la sfarsitul acestui an.

Programul de imunizare al Australiei a fost invadat de intarzieri si este cu mult in urma fata de alte natiuni dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie si SUA.

Ce sa intamplat cu lansarea vaccinului din Australia?

Criticii spun ca satisfactia fata de circulatia redusa a virusului a intarziat lansarea. Si acum ezitarea in crestere – alimentata cel putin partial de izolarea Australiei – a incetinit, de asemenea, lansarea vaccinului.

In fata acestor esecuri, guvernul a renuntat la interdictia de frontiera ca statiune, spun criticii.

Doi membri ai familiei se imbratiseaza dupa reintalnirea pe aeroportul din Perth in decembrie 2020, dupa ce inchiderea frontierelor de stat a fost usurata

Este o lovitura grea pentru sectoare precum turismul si invatamantul superior. Programul puternic de migratie al Australiei – bazat pe solutionarea deficitului de competente si a cresterii populatiei – a fost, de asemenea, redus aproape complet.

Ernst si Young, o firma de contabilitate, estimeaza ca economia Australiei pierde 7,6 miliarde de dolari (4,18 lire sterline; 5,9 miliarde de dolari) pe luna de la frontierele inchise.

Asadar, un grup de experti de la Universitatea din Sydney au solicitat punerea in aplicare a unui plan de iesire. Oamenii trebuie sa-si cunoasca optiunile si sa se pregateasca pentru viitor, spun ei.

,,Foaia de parcurs pentru redeschidere” se concentreaza pe prioritizarea vaccinarii, extinderea carantinei si inceperea studiilor pentru a atrage oameni pentru industriile afectate.

,,Pretul de a ramane inchis pe termen nelimitat este pur si simplu prea mare”, au scris ei intr-un raport recent.

“Acesta este cazul atunci cand este masurat in termeni dolari duri, dar si atunci cand este masurat in functie de factori mai putin tangibili, cum ar fi alimentarea unui psihic national negativ si orientat spre interior, care ameninta pozitia noastra globala, precum si unitatea si coeziunea nationala.”