Ne imaginam ca ati auzit deja de MOOC, un subiect academic actual. In aceasta postare, in primul rand, vom incerca sa cadem de acord asupra unei definitii care sa ne ajute sa incepem cu analiza argumentelor pro si contra. In continuare, va explicam ce sunt MOOC-urile si cum functioneaza.

In primul rand, vom considera traducerea acestui acronim engleza ca fiind de la sine inteles si vom obtine ca un MOOC este un Massive Open Online Courses, adica un curs online deschis si gratuit, care este accesibil unui numar masiv de studenti.

Ce sunt MOOC-urile?

Cu siguranta trebuie sa ne intoarcem in Grecia antica pentru a gasi invatamant in grupurile de filozofi din agoras pentru a cunoaste germenul MOOC-urilor.

Daca plecam de la istoria recenta si ramanem in secolul XXI. MOOC-ul isi are radacinile in miscarea din 2008 privind conectivista si resursele educationale deschise (George Siemens Connectivist Theory si contributiile lui Stephen Downes). Dar, cele mai prestigioase universitati americane, precum Harvard si MIT, au fost cele care, odata cu crearea proiectului EDX, au pus atentia lumii pe acest format de invatare.

Crearea de platforme pe care sa le predati, cum ar fi Canvas, si sistemele existente de management al invatarii deschid o alta sursa de controverse. Vom vedea de ce.

Spania, primul producator european de MOOC

Potrivit datelor Ministerului Educatiei si Uniunii Europene, Spania este lider in educatia online si primul producator european de MOOC. Si este ca Spania se afla in fruntea Europei de cand au inceput sa fie implementate in 2012, si pe locul cinci la nivel mondial.

Cu toate acestea, este inca o inovatie cu care nu toata lumea stie sa se descurce si sa profite la maximum, iar intrebari precum urmatoarele continua sa apara.

Cum sa monetizezi MOOC-urile? 

Costul realizarii unui curs online, aplicand rigoarea metodologiei fiecarei institutii si a platformei pe care se preda, reprezinta o cheltuiala economica ingrijoratoare din cauza rentabilitatii dubioase a investitiei realizate. De fapt, ultimele informatii indica faptul ca acest model, in care dezvoltarea unui curs costa intre 80.000 si 100.000 de dolari, incepe sa se darame si, de asemenea, nu reuseste sa-si atinga obiectivul de a ajunge la o masa critica de utilizatori prin democratizarea eficienta a cunostintelor.

Modele de afaceri experimentale ale MOOC-urilor

In Spania constatam ca, ca intotdeauna, sunt multe de facut si unele universitati s-au limitat la a incarca continut pe care nu-l doresc sau care este depasit. Nu toti, din fericire, dar unii au incurcat scopul acestui tip de proiecte.

Printre cei care experimenteaza cu formule care justifica acest model vedem:

  • Platiti pentru certificarea cunostintelor dobandite.
  • Platiti pentru servicii suplimentare de indrumare sau un mentorat mai individualizat.
  • Sponsorizarea companiilor care platesc suma MOOC.
  • Amortizarea investitiei in eforturile de atragere a studentilor, marketing si branding.

Cateva chei in favoarea MOOC-urilor

1# INVATARE DE-A VIATA

Modelul MOOC-uri favorizeaza formarea continua ca mod de viata profesionala si personala. Preocuparea permanenta de a extinde cunostintele cu metodologie intr-un moment in care uneori este dificil sa discerneti ce continut este adecvat sau nu si, de asemenea, cu continut de calitate scazuta.

2# TALENT VERSUS TITULITA

In societatea de astazi , cunostintele prevaleaza asupra certificatelor. Nu ma saturam sa repet acea fraza „doar cei care sunt capabili sa se adapteze la schimbari vor supravietui”, iar MOOC-urile sau COMA-urile o favorizeaza.

3# IMBUNATATIRE CONTINUA

Includeti-i in planurile de formare ale companiei pentru a-si actualiza angajatii.

Viitorul MOOC-urilor

Dupa parerea mea, MOOC-urile sunt intr-adevar un fenomen foarte interesant si vreau sa prinda, dar uneori cand modelul vrea sa se indrepte spre total liber, ni se aminteste inca o data de „tragedia comunului” unde stimulentul de a crea dispare. Din acest motiv, cred ca vor evolua in moduri diferite si ca acest boom probabil se va dezumfla putin.