Cresterea tehnologiei blockchain in ultimii ani si cautarea redresarii financiare de catre companii au facut ca criptomonedele sa se prezinte ca o alternativa reala la un sistem financiar centralizat si ca o buna valoare de refugiu pentru anii urmatori. Vrei sa stii care sunt principalele criptomonede si cum sa investesti in ele? Bucura-te de aceasta postare!

Ca sa vezi cu ochii tai; In imaginea urmatoare puteti observa interesul tot mai mare al termenului „criptomonede” in cautarile Google in ultimii 5 ani:

Cu toate acestea, cu atat de mult zgomot pe retelele de socializare si pe alte media, cu siguranta ne putem simti confuzi si sa nu intelegem exact pe ce se bazeaza aceste criptomonede sau criptoactive si cum functioneaza.

In acest ghid vom vorbi despre ce sunt criptomonedele, pe ce principii se bazeaza si care sunt principalele criptomonede dupa capitalizarea bursiera. Alaturati-ne!

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sau criptomonedele sunt o moneda digitala sau virtuala conceputa pentru a functiona ca mijloc de schimb.

Aceste monede au aceeasi functie ca si banii pe care ii folosim zilnic, deoarece sunt folositi pentru a plati produse sau servicii . Acum, deoarece sunt bani din tehnologia digitala, acestia pot fi piratati si de aceea intra in joc cripto-ul.

Criptografia este stiinta care este responsabila pentru criptarea unui mesaj, astfel incat sa poata fi citit doar de destinatarul corespunzator. In acest fel, atunci cand trimitem o criptomoneda unei persoane, ne asiguram prin criptografie ca moneda nu poate fi interceptata si furata.

Aceasta tehnologie nu este folosita doar pentru a se asigura ca tranzactiile cu criptomonede sunt sigure, ci si pentru a controla crearea de noi unitati ale unei anumite criptomonede. 

Pe scurt, criptomonedele sunt intrari limitate intr-o baza de date pe care nimeni nu le poate modifica decat daca sunt indeplinite conditii specifice.

Caracteristicile criptomonedelor

Principalele sale caracteristici, dupa cum am spus, sunt:

  • O criptomoneda sau criptomoneda este o forma de activ digital bazata pe o retea care este distribuita pe un numar mare de computere. Acesta este ceea ce il face descentralizat (nu depinde de un computer central mare).
  • Nu este o moneda fizica (desi poate fi stocata pe dispozitive precum hard disk-uri sau memorii externe) .
  • Crearea sa se bazeaza pe o criptografie unica .
  • Ele nu depind de niciun organism sau guvern care este responsabil pentru generarea acestui tip de moneda.

Caracteristici criptomonede

Criptomonedele sunt sisteme care permit plati online sigure, care sunt denominate in termeni de „jetoane” virtuale , care sunt reprezentate de inregistrari contabile interne ale sistemului. 

„Crypto” se refera la diferitii algoritmi de criptare si tehnici criptografice care protejeaza aceste intrari, cum ar fi criptarea curbei eliptice, perechile de chei publice/private si functiile hash.

Cate criptomonede exista?

Astazi exista peste 10.000 de monede virtuale in intreaga lume si sunt in numar. In plus, din cand in cand apare unul nou, care este creat printr-un proces numit ICO.

Ceea ce diferentiaza toate aceste monede este tehnologia, criptarea si filosofia pe care le folosesc. Tehnologia Blockchain este folosita de majoritatea criptomonedelor, dar nu este singura.

Odata cu crearea de noi criptomonede, au aparut noi platforme pentru a trimite, primi si cumpara diferite tipuri de criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum si Litecoin. Cu toate acestea, nu trebuie sa confundam aceste retele cu portofelele sau cu platformele de cumparare si vanzare de criptomonede. Exista platforme precum Coinbase si Binance care sunt atat o platforma de cumparare, cat si o platforma de vanzare si portofele digitale  care va permit sa operati cu criptomonede sau criptomonede usor si in siguranta.

Cele mai recente stiri despre boom-ul Blockchain prezic din ce in ce mai mult consolidarea monedelor virtuale si, de asemenea, sosirea din ce in ce mai multi investitori (chiar si guvernele au inceput deja sa cumpere aceste active). Va spunem care sunt criptomonedele momentului si cele care par sa aiba mai mult viitor. Pentru aceasta vom alege cele mai mari 10 monede dupa capitalizarea bursiera:

Clasamentul celor mai faimoase 10 criptomonede:

1# Bitcoin (BTC)

Cu siguranta Bitcoin este criptomoneda sau criptomoneda despre care ati auzit cel mai mult. Motivul pentru faima acestei monede digitale este ca este pionierul . In 2008 a fost creat de mai multe persoane sub numele de Satoshi Nakamoto. Desigur, la lansare nu a avut valoarea pe care o are acum si cei mai multi nici nu se gandeau ca va ajunge la aceste date.

Fara indoiala, aceasta moneda s-a pozitionat ca lider pe piata digitala . Cu toate acestea, a trecut prin urcusuri si coborasuri mari si este greu de stiut cand va urca sau cobori. In ciuda faptului ca multi manageri considera ca Bitcoin este noul aur digital, acesta continua sa aiba variatii mari de pret si volatilitati foarte mari.

Functionarea retelei Bitcoin este relativ simpla (de aici o mare parte din virtutea sa) dar uimitor de sigura. Va lasam aici o schita a modului in care functioneaza mineritul Bitcoin si ce parti sunt implicate intr-o tranzactie:

2# Ethereum (ETH)

Ethereum nu este o moneda, este o platforma de calcul descentralizata. L-am putea reprezenta ca un computer mare care este impartit in mai multe computere in acelasi timp si functioneaza simultan. Aceasta retea de calcul permite executarea aplicatiilor in aceasta retea distribuita, iar operatiunile sunt alimentate cu moneda retelei, eterul (ETH).

Ethereum este considerat un blockchain de a 2-a generatie, ceea ce inseamna ca a fost construit pe baza sistemului de operare Bitcoin, dar cu mari diferente. Ambele retele sunt folosite pentru bani digitali, dar reteaua Ethereum este programabila, ceea ce inseamna ca are mult mai multe functionalitati.

ETH este moneda de aplicare a retelei Ethereum, similara cu Bitcoin in natura. Acestea sunt cateva dintre caracteristicile ETH care il fac diferit de banii FIAT sau banii guvernamentali (cum ar fi euro sau dolari):

  • Sunt proprietatea ta stricta; nu sunt administrate de entitati custode (cum ar fi bancile comerciale).
  • Este protejat de stiinta criptografiei si de cheile dumneavoastra private.
  • Sunt un sistem de plata P2P (Person to Person), ceea ce inseamna ca iti poti trimite banii oricarei alte persoane din lume fara a fi nevoie de intermediari precum banci sau guverne.

Ethereum prezinta in prezent o problema de scalabilitate care face ca tranzactiile care sunt executate in reteaua sa cresc costul. Pentru a rezolva aceasta problema, Ethereum lucreaza la Ethereum 2.0, un set de actualizari interconectate care o vor face o retea mai sigura si mai scalabila.

Cu toate acestea, Ethereum are deja concurenti, binecunoscutele Blockchain de a 3-a generatie sau „ethereum killers” precum Cardano (ADA) sau Solana (SOL) pe care acum ii vom comenta in postare.

3# Cardano (ADA)

Cardano este reprezentarea a ceea ce este cunoscut sub numele de a 3-a generatie a Blockchain-ului care incearca sa rezolve problema de scalabilitate a blockchain-urilor de a doua generatie, cum ar fi Ethereum. In ultimele luni, Cardano a devenit unul dintre activele cu cea mai rapida crestere din intreaga industrie cripto, multiplicandu-si valoarea de peste 50 de ori in 2021.

Cardano se distinge prin utilizarea principiilor matematice in mecanismul sau de consens si o arhitectura unica cu mai multe straturi, ceea ce il face sa iasa in evidenta fata de alte blockchain-uri concurente. 

Echipa fondatoare Cardano este formata din Jeremy Wood si Charles Hoskinson. Acesta din urma a facut parte din echipa fondatoare a Ethereum, dar s-a separat de echipa ca urmare a diferentelor cu restul echipei. Cardano a fost lansat cu succes in septembrie 2017, iar simbolul sau nativ este ADA.

Cardano se distinge de restul Blockchain-urilor (cu tokenurile lor respective) prin faptul ca avea o origine mult mai premeditata si riguroasa din punct de vedere stiintific. In plus, difera prin faptul ca cauta sa rezolve problemele pe care alte blockchain-uri le prezinta in ceea ce priveste securitatea, scalabilitatea si descentralizarea.

Algoritmul de consens al lui Cardano (adica modul in care operatiunile de retea sunt verificate ca fiind demne de incredere) se distinge de protocoalele traditionale Proof of Work si este o varianta a Proof of Work, participarea sau „Proof of Stake”. Acest algoritm se numeste Ouroboros.

4# Tether (USDT)

Tether este o moneda stabila sau stablecoin, adica toate criptomonedele de acest tip aflate in circulatie sunt sustinute de o suma echivalenta de monede fiduciare traditionale, precum dolarul, euro sau yenul japonez.

Tether a fost conceput special pentru a construi puntea necesara intre monedele guvernamentale si criptomonede si pentru a oferi utilizatorilor stabilitate, transparenta si comisioane minime de tranzactie. 

In cazul Tether, acesta este legat de dolarul american si mentine un raport de 1:1 in ceea ce priveste valoarea. Adica, 1 Tether este egal cu 1 dolar.

Avantajele Tethering-ului

  • Pretul este stabil.
  • Trimiterea de bani de la un portofel Tether la altul nu are costuri de tranzactie.
  • Este un mare refugiu de capital pentru acei comercianti sau investitori care decid sa renunte la o criptomoneda instabila, dar nu doresc sa-si schimbe activele in bani guvernamentali si sa plateasca rata corespunzatoare. In acest fel, isi convertesc activele cripto in Tether si apoi isi pot converti ulterior Tether intr-un alt activ cripto in care doresc sa investeasca.
  • Este larg acceptat de diferitele platforme de cumparare si vanzare.

Cu toate acestea, nu toate sunt avantaje si exista o mare ingrijorare in ceea ce priveste managementul si trezoreria Tether Ltd. In plus. compania nu ofera nicio garantie pentru vreun drept de a rascumpara sau de a schimba Tethers pentru bani reali; adica Tether nu poate fi schimbat cu dolari americani. 

5# Binance Coin  (BNB)

Binance Coin este criptomoneda oficiala a schimbului de criptomonede Binance, al carei nume este un acronim format din cuvintele „binar” si „finante”.

Aceasta moneda Binance a fost nascuta pentru a sprijini tranzactiile in cadrul platformei Binance in sine. In aceasta linie, dezvoltatorii Exchange incearca sa creasca importanta token-ului lor prin proiecte legate de Blockchain care pot fi finantate de utilizatorii insisi cu monede Binance.

BNB este un token ERC20 care a fost lansat in iulie 2017 ca ICO cu scopul de a finanta nasterea si cresterea Binance. Odata ce acest ICO s-a stabilizat, aceste jetoane au fost transferate in propriul blockchain al Binance, cunoscut sub numele de Binance Chain.

Deoarece emiterea de BNB-uri nu este limitata, exista un mecanism de evitare a inflatiei acestuia cunoscut sub numele de ardere BNB, care reduce oferta pana cand raman doar 100 de milioane de unitati din acest token.

Avantajele BNB Token

Aceasta moneda este un jeton utilitar, ceea ce inseamna ca are o utilitate specifica pe platforma Bianance. Unele dintre caracteristicile pe care le permite sunt:

  • Plata taxelor tranzactiilor pe care le efectuati in cadrul Bursei in BNB (achitarea taxelor in BNB este mai ieftina decat plata in FIAT precum dolari sau euro).
  • Atinge diferite niveluri de utilizator. Cu cat acumulezi mai mult BNB in contul tau Binance, cu atat ti se vor oferi conditii mai bune.
  • Guvernare: Posesia BNB permite utilizatorilor sa aiba drepturi asupra guvernarii platformei, putand astfel sa faca parte din deciziile viitorului platformei (este asemanator cu actiunile unei companii).

6# Ripple (XRP)

Ripple (XRP) pentru multi experti este succesorul Bitcoin,  deoarece aceasta moneda digitala a fost creata de fostii dezvoltatori ai Bitcoin cu scopul de a imbunatati performanta.

Scopul principal al Ripple este de a conecta bancile, furnizorii de plati si schimburile de active digitale, permitand plati globale mai rapide si mai profitabile.

La fel ca Bitcoin, Ripple este un sistem complet sigur si criptat ale carui informatii despre tranzactie sunt publice, dar informatiile de plata nu sunt . Cu alte cuvinte, este un sistem confidential in care expeditorul si destinatarul sunt singurii care au informatiile si codul care o decripteaza.

7# Dogecoin (DOGE)

Dogecoin este una dintre cele mai populare criptomonede sau criptomonede din toate timpurile. Probabil ati vazut in mai multe media si celebritati mari promovand aceasta criptomoneda care a fost creata initial ca un simplu meme.

Aceasta moneda s-a nascut ca o gluma pe internet care s-a bazat pe un meme. Meme-ul Doge este pur si simplu o imagine a unui Shiba Inu, o rasa de caine, care este adesea insotita de diferite fraze gresite din punct de vedere gramatical care deseori isi bat joc de o situatie.

Dupa succesul larg raspandit al memei, Billy Markus a decis sa creeze o moneda alternativa la Bitcoin pe baza Litecoin, deoarece stia ca Bitcoin la acea vreme era strans legat de remunerarea activitatilor criminale de pe Internet.

Functionarea lui Doge se bazeaza pe Litecoin si functioneaza intr-un mod similar cu alte criptomonede in care minerii trebuie sa efectueze teste matematice pentru a aproba un bloc al lantului.

Motivul popularitatii sale a fost o consecinta a faptului ca diferite vedete i-au „pus-o” (au crescut artificial) pretul printr-o mentiune repetata pe retelele de socializare in care aclamau ca este moneda poporului.

8# USDCoin (USDC)

USDC este un alt exemplu de Stablecoin, asa cum am mentionat mai devreme in cazul Tether. In acest caz, companiile din spatele USDC sunt Circle si Coinbase, ceea ce o face o moneda sustinuta solid, cu un nivel de transparenta mai ridicat decat concurentii sai.

USDCoin este un raspuns la nevoia de a avea stablecoins ca punti intre lumea banilor guvernamentali (EUR, USD, MXN,…) si lumea criptomonedelor, dar si ca raspuns la gestionarea proasta a Tether ca singura criptomoneda stabila.

Tether a trebuit sa se asigure ca pentru fiecare token emis (USDT) exista 1 USD in seiful sau pentru a-l sustine, dar audituri succesive au aratat ca nu au acest suport. Au prezentat si probleme de accesibilitate, deoarece pentru a putea accesa achizitia acelor jetoane trebuia sa indeplinesti criterii de capital pe care multi le-ar caracteriza drept abuzive.

In acest context, Coinbase si Circle au vazut nevoia de a servi piata cu un token mult mai sigur si sustinut si au decis sa creeze Centre. Center este compania responsabila cu gestionarea USDC.

USDC Token este un token ERC-20 care functioneaza pe reteaua Ethereum, ceea ce adauga o serie de avantaje fata de Tether, cum ar fi posibilitatea de a se integra cu alte aplicatii descentralizate care ruleaza pe Ethereum si cu alte case de schimb criptoactive.

9# Buline (DOT)

L-am putea defini ca un proiect Blockchain care incearca sa conecteze diferitele blockchain-uri existente la un lant universal de blocuri. Este una dintre cele mai mari probleme actuale ale blockchain-ului, neinteroperabilitatea dintre diferitele lanturi (Bitcoin, Ethereum,…).

Fondatorul proiectului, Gavin Wood, a facut parte din echipa de dezvoltare Ethereum, aflandu-se la acelasi nivel de luare a deciziilor cu fondatorul initial al Ethereum, Vitalik Buterin.

Wood, motivat sa creeze un proiect care sa depaseasca unele dintre slabiciunile si inconsecventele ecosistemului Ethereum (scalabilitate si interoperabilitate printre multe alte lucruri), a inceput proiectul Polkadot in octombrie 2016.

Spre deosebire de alte platforme, Polkadot este printre cele mai noi si introduce o serie de noi caracteristici tehnice pentru a-si atinge obiectivul ambitios de a incuraja raspandirea criptomonedelor.

Tokenul nativ al retelei Polkadot este DOT. Acest token joaca un rol cheie in intretinerea si functionarea retelei Polkadot. Detinand si mizand DOT, utilizatorii obtin posibilitatea de a vota pentru actualizarile retelei , fiecare vot fiind proportional cu cantitatea de criptomoneda DOT pe care o detin.

10# Solana (SOARE)

Solana este una dintre retelele Blockchain care a castigat cea mai mare faima in ultimele saptamani si este mai mult decat justificata. Una dintre marile probleme pe care le prezinta ecosistemul Blockchain este scalabilitatea in sine.

Solana a reusit sa creeze o retea performanta, rapida si capabila sa execute un nivel ridicat de operatiuni pe unitatea de timp datorita unei metode unice de comandare a tranzactiilor. La randul lor, utilizatorii vor putea plati comisioane de retea cu tokenul SOL nativ.

Ceea ce il diferentiaza pe Solana este protocolul sau de verificare a comertului cunoscut sub numele de Istoricul Proof os. Acest mecanism nu este un mecanism de consens precum Poof of Work sau Proof of Stake, dar este o modalitate excelenta de a imbunatati timpul petrecut confirmand ordinea tranzactiilor. Prin combinarea Proof of History cu Proof of Stake, nodurile retelei au nevoie de mai putin timp pentru a valida ordinea tranzactiilor, astfel incat functioneaza mai rapid.

Avantajele Solana

Tokenul nativ al retelei Solana este SOL si functioneaza ca un jeton utilitar. Utilizarea SOL este pentru a efectua plati de comisioane de tranzactie, precum si pentru a interactiona cu contractele inteligente din retea.

Alte criptomonede cu viitor

Dupa ce am vazut primele 10 monede dupa valoarea de piata, nu putem sa nu mentionam si alte proiecte foarte mari si care capata treptat proeminenta pe piata. Sa vedem cateva dintre ele!

11# Uniswap (UNI)

Proiectul uniswap este extrem de promitator. Este un protocol DEX sau de schimb descentralizat care functioneaza pe baza retelei Ethereum si un agent activ pentru existenta unui protocol de lichiditate automatizat (AMM).

Obiectivul Uniswap este de a permite „swap” (schimburi) descentralizate ale unor active cu altele. Si toate acestea fara centralizare, deoarece asa cum am spus, functioneaza pe reteaua Ethereum.

Pe Uniswap, comerciantii pot tranzactiona jetoane Ethereum fara a avea incredere pe nimeni cu fondurile lor. In paralel, oricine isi poate imprumuta cripto-ul la rezerve speciale numite pool-uri de lichiditate si in schimbul furnizarii de bani acestor rezerve, va castiga comisioane.

Avantajele Uniswap

  • Sistem 100% descentralizat
  • O oferta larga de jetoane tranzactionabile (orice ERC20)
  • Sistem de comision redus
  • Organizatie non-profit si echipa buna fondatoare

12# Bitcoin Cash

Bitcoin cash este rezultatul unui fork Bitcoin, adica o noua versiune care provine din Bitcoin pe care il cunoastem cu totii.

Ambele monede au o programare si o functionare similara, ceea ce diferentiaza Bitcoin de Bitcoin Cash este dimensiunea blocului utilizat de fiecare retea. Dimensiunea blocului Bitcoin este de 1MB, ceea ce il face o tehnologie mult mai sigura, dar in acelasi timp mai lenta. In plus, aceasta problema este crescuta pe masura ce exista o crestere mai mare a utilizatorilor retelei Bitcoin.

Pentru a rezolva aceasta problema, unii dezvoltatori au decis sa faca o noua versiune a traditionalului Bitcoin la un Bitcoin care avea o dimensiune de bloc mai mare (8MB). Aceasta noua alternativa este Bitcoin Cash, o criptomoneda putin mai putin sigura decat Bitcoin, dar mai rapida si mai scalabila.

13# Binance USD

BUSD este inca un exemplu de monede stabile, asa cum am vazut exemplul USDT (Tether) si USDC (USDCoin). In acest caz, jetonul este creat de alianta dintre Paxos si Binance.

BUSD este o moneda care este, de asemenea, legata de dolarul american si poate fi achizitionata prin schimbul propriu al Binance.

Are aceleasi avantaje ca si restul monedelor stabile pe care le-am mentionat mai devreme in partea de sus a acestui articol.

14# Terra

Una dintre marile probleme ale pietei de criptomonede este ca au o mare variatie a pretului lor (cunoscuta si sub numele de volatilitate) si, in consecinta, adoptarea masiva a utilizatorilor care le folosesc ca metoda de plata nu a cunoscut inca o crestere mare (parca ar fi facut pretul lor).

Motivul? Foarte simplu. Ati fi dispus sa acceptati plata pentru un serviciu pe care l-ati furnizat unui client intr-o moneda care poate valora de doua ori sau jumatate maine? Probabil ati spus nu si acesta este inca un pilon mare de rezolvat inainte ca ecosistemul de plati principal sa ajunga in lumea cripto.

Unul dintre proiectele care a luat nastere cu scopul de a oferi toate beneficiile de securitate si descentralizare ale lumii criptomonedelor cu stabilitatea preturilor monedelor fiduciare este Terra (LUNA).

Acest Blockchain este compus in principal din 2 jetoane. Tokenul TERRA USD si Jetonul LUNA.

  • LUNA este Native Token care serveste la asigurarea retelei, guvernarii si colateralizarii celuilalt token (TERRA). Oferta este limitata (foarte important de luat in considerare pentru a putea creste in valoare) la 1000 de milioane de jetoane.
  • Terra USD (USD) es la stablecoin o moneda estable de la blockchain de Terra.

15# Chainlink (LINK)

Unul dintre proiectele care a avut cea mai mare relevanta in ecosistemul finantelor descentralizate (DeFi) este Chainlink (LINK). Este un serviciu oracle descentralizat capabil sa furnizeze date externe contractelor inteligente Ethereum. Cu alte cuvinte, conecteaza blockchain-urile cu lumea reala.

Indicatorul acestei retele este LINK-ul si serveste ca un stimulent pentru ca operatorii nodurilor sa faca o treaba buna. Fiecare dintre nodurile care sunt instalate si cererea de informatii tratata corect permite atat nodurilor, cat si operatorilor lor sa acumuleze jetoane ca compensatie.