Un angajat, in ciuda contractului de munca pe care l-a semnat cu o firma, poate rupe relatia de munca pe care o intretine cu aceasta, fara a fi nevoit sa justifice motivul. Prin urmare, va puteti parasi de bunavoie locul de munca, atata timp cat a fost din propria decizie si nu a fost impusa de angajator.

Cazuri in care nu trebuie sa solicitati o retragere voluntara

Exista unele situatii in care dezactivarea voluntara nu este recomandata. De exemplu, sunt cazuri de angajatori care, atunci cand nu le place un angajat, in loc sa-l concedieze direct, ceea ce fac este sa ii diminueze munca. Astfel, salariatul insusi este cel care isi depune concediul. In acest fel,  feriti-va de a fi nevoit sa platiti despagubirea care va corespunde in cazul in care ati fost concediat de companie.

Alte circumstante in care nu va recomandam sa solicitati plecarea sunt atunci cand compania:

  • Schimbati brusc contractul si conditiile acestuia.
  • Ii trimite pe unii dintre angajatii sai la un alt birou departe de casa.
  • Nu plateste muncitorul la sfarsitul lunii.
  • Sunt situatii de „bullying” din partea colegilor sau a companiei in sine.

In fata unor situatii de acest stil, recomandam sa nu se prezinte retragerea voluntara. Exista si alte modalitati de a da in judecata compania si de a rupe raportul de munca, pastrand in acelasi timp dreptul de a primi despagubiri si fara a pierde posibilitatea de a solicita somaj.

Model de incetare voluntara

Legea va permite sa prezentati retragerea in diferite moduri, in scris , verbal si chiar prin mijloace electronice . Cu toate acestea, va recomandam sa trimiteti retragerea in scris si, de asemenea, sa faceti o copie pentru dvs. Prin urmare, prezentati unul companiei si pastrati-l pe celalalt pentru a evita conflictele pe viitor. De asemenea, retineti ca in cazul in care firma nu doreste sa sigileze comunicarea, lucratorul o poate trimite prin burofax.  

Preavizul in concedierea voluntara

Este important sa tineti cont atunci cand doriti sa prezentati demisia voluntara, ca aceasta trebuie facuta cu preaviz si aceasta va fi intotdeauna cea indicata in Contractul Colectiv de munca sau cea convenita in contractul de munca.

Notificarea obisnuita este cu 15 zile calendaristice inainte . In cazul necompletarii acestuia, angajatorul va avea dreptul de a deduce decontarea pentru zilele care lipsesc preaviz. In cazul in care zilele ramase sunt mai mari decat decontarea, societatea le poate revendica.

Retragerea concedierii voluntare

Odata prezentata demisia voluntara, pe perioada preavizului, raportul de munca continua, motiv pentru care salariatul se poate retrage demisia voluntara prezentata. Insa, conform jurisprudentei actuale a Curtii Supreme, societatea trebuie sa accepte retragerea, atata timp cat aceasta retragere nu cauzeaza niciun prejudiciu companiei, cum ar fi, de exemplu, ca a angajat deja un alt muncitor. In cazul neacceptarii fara justificare, s-ar considera concediere abuziva.

Demisia voluntara in perioada de proba

Daca doriti sa solicitati concedierea voluntara in timp ce ne aflam in perioada de proba, trebuie sa tineti cont de faptul ca contractul poate fi incalcat fara nicio justificare si fara a fi necesara o notificare prealabila, iar angajatul va avea dreptul la despagubiri pentru zilele lucrate. Chiar si asa, este indicat sa o faci si in scris. Ca in orice tip de demisie voluntara, nu aveti dreptul la nicio compensatie, nici la somaj.

Decontare si compensare pentru concedierea voluntara

Un angajat care solicita concedierea nu are dreptul la nici un fel de despagubire. Societatea va fi obligata sa plateasca salariatului numai decontarea corespunzatoare pentru zilele lucrate, scazand acele zile care nu au fost preavizate.

Prin urmare, in ultima zi de lucru, compania va trebui sa dea decontarea salariatului, iar daca acesta nu este multumit de suma indicata, acesta trebuie sa semneze decontul si sa scrie „nemultumit” si data . Uneori, societatea nu plateste tot ce se datoreaza angajatului, din acest motiv, daca nu sunteti multumit de lichidare, trebuie precizat in mod explicit, intrucat in ​​acest fel, se poate pretinde ca neplata a salariului .

Gasim cazuri in care societatea, in afara de nerespectarea lipsei de preaviz, poate face reclamatie fata de angajat pentru daune. Un exemplu ar fi incalcarea unei clauze de permanenta sau atunci cand acest lucru este indicat in Contractul Colectiv sau in contractul de munca.

Concediu voluntar

Solicitarea unui concediu voluntar este mai putin riscanta decat cererea de concediu. Solicitarea unui concediu inseamna ca salariatul isi va putea parasi locul de munca, dar va mentine optiunea de reintrare in companie. Cu toate acestea, acest lucru asigura ca ne intoarcem la vechiul nostru loc de munca. Nici nu ne asigura ca ne alaturam exact aceleiasi companii sau birou in cazul in care au mai multe.  

Este timpul sa solicitati somaj dupa o externare voluntara

Odata ce ai depus concediu, nu te afli in situatie legala de somaj, prin urmare, nu poti solicita somaj. La fel se intampla si in cazurile de demisie.