Calatoreste catre destinatii din intreaga lume pentru a asista la adevarata magie animalelor, in timp ce creaturi de toate culorile, formele si dimensiunile se hranesc, lupta si migreaza.

Stancile de pasari Latrabjarg, Islanda. In timp ce faimoasele stanci albe din Dover din Marea Britanie isi iau nuanta din stratul de creta, Latrabjarg, cea mai vestica parte a Islandei (si a Europei), poate atribui albul rocilor sale unei alte surse. Aceste stanci – unele de peste 400 m inaltime si aproximativ 12 km lungime – sunt patate de guanoul lasat de milioanele de pasari marine care se adapostesc acolo vara. Chiar daca nu esti pasionat de observarea pasarilor, bufniile comice ale puffinilor si cacofonia involburata, scartaiata a racilor, gulemots, fulmars, cormorans si kittiwakes este o priveliste extraordinara. Accesul la Latrabjarg este cel mai usor cu o masina, desi un autobuz circula de trei ori pe saptamana intre iunie si august din Isafjordur, principalul oras din regiunea Westfjords.

Fluturele monarh se adaposteste, Mexic. Instinctul este un lucru curios. Cum stie o creatura care traieste doar cateva saptamani sau luni sa-si gaseasca drumul catre un loc aflat la mii de kilometri distanta, fara sa fi fost vreodata acolo? Cumva, milioane de fluturi monarh fac migratia anuala spre sud din teritoriul de vara din SUA si Canada pentru a petrece iarna in padurile de brad oyamel din Mexic. Vederea norilor acestor insecte destul de portocalii, albe si negre ar fi destul de impresionanta, dar se cocota si pe copaci intr-un numar suficient de mare pentru a indoi ramurile. Orasul pitoresc Angangueo, la aproximativ 130 km vest de Mexico City, este o baza utila pentru vizitarea Rezervatiei Biosferei Fluturi El Rosario.

Migratie mare, Tanzania si Kenya. Un gnu este amuzant: o vaca slabanog si slaba, cu un cap aparent prea ingust pentru un creier. Dar 1,3 milioane de gnu sunt inimaginabil de impresionante. Intr-un spectacol uluitor, in special de sus, turme vaste de gnu matura prin savana est-africana intr-un circuit anual, insotite de sute de mii de zebre, gazele si elands – si de pradatorii care se hranesc cu masele care zbarnaie. Gnui isi petrec sezonul ploios din decembrie pana in mai in sudul Serengeti, indreptandu-se spre nord-vest inainte de a trece in Rezervatia Nationala Masai Mara din Kenya. Cea mai dramatica este traversarea in masa a raului Grumeti, de obicei intre mai si iulie, unde crocodilii asteapta sa prinda gnu ghinionist.

Sarbatoarea ursilor bruni, Alaska, Statele Unite ale Americii. Nu exista nimic asemanator cu aroma pestelui proaspat care se zbate direct din rau – mai ales daca esti un urs brun cu gust pentru somon. De la inceputul verii, mase stralucitoare de somoni se intorc din zonele lor de hranire oceanice si se indreapta spre amonte pentru a depune icre. Cand lovesc rapid si mici cataracte, fac prada usoara pentru ursi – mai degraba ca un restaurant de sushi cu banda rulanta. La cascadele de pe raul McNeil, la 1,5 km in amonte de gura sa, in sud-vestul Alaska, ursi bruni uriasi, voluminosi de la anii de sarbatoare cu somon, se aduna pentru a rasturna pestii din parau. Zeci de ursi pot fi observati la un moment dat, dar doar 10 permise de vizionare sunt eliberate pentru fiecare zi din iunie pana in august, alocate prin tragere la sorti .

Adunare de elefanti, Sri Lanka. Cand regele Mahasen a construit rezervorul Minneriya, un vast rezervor, in secolul al treilea, probabil ca nu se gandea la bunastarea animalelor. Astazi, lacul de acumulare este punctul central al unui parc national, iar lacul isi face proprietatile in sezonul uscat, pe masura ce elefantii trec din rezervele din regiune. Formand turme enorme, cu un numar maxim in jurul lunii august si septembrie, se indreapta spre rezervor pentru cea mai mare petrecere la piscina din lume. Aceasta este cunoscuta pur si simplu ca Adunarea, unde 300 sau mai multe pahiderme insetate pasc iarba luxurianta, beau si se joaca in apa. Este o oportunitate unica de a urmari modul in care elefantii interactioneaza (zgomotos si zgomotos, dupa cum se dovedeste). Safariurile cu jeep organizate prin hoteluri locale te apropie de actiunea de pe malul lacului.

Liliecii din Pestera Draga, Sarawak, Malaezia. Mergeti in Parcul National Gunung Mulu din Borneo pentru a obtine doua superlative la pretul unuia: cea mai impresionanta adunare de lilieci din lume si cea mai degajata miros de pe planeta. Din pacate pentru cei cu o sensibilitate olfactiva delicata, este dificil sa experimenteze unul fara celalalt, iar trei milioane de lilieci cu buze incretite creeaza o multime de caca. Fii sigur, totusi, spectacolul merita duhoarea. Instaleaza-te intr-un loc de vizionare de la gura acestei pesteri colosale si asteapta amurgul cand liliecii se inunda ca un rau care serpuieste, incolacit, pornind sa vaneze insecte din aer.

Hranirea orcelor, Peninsula Valdes, Argentina.  Orca, ati putea crede, este doar un delfin mare si dolofan. Dar mergeti spre Punta Norte, pe Peninsula Valdes din Argentina, si devine foarte clar de ce orcile sunt numite si „balenele ucigase”. Plaja de aici gazduieste leii de mare care isi alapteaza puii, care sunt gustarile preferate pentru orce. Balenele se lanseaza din surf chiar pe plaja, apucand un pui delicios inainte ca urmatorul val sa se sparga si le permite sa se zbata inapoi in mare. Este riscant, deoarece esuarea ar fi dezastruoasa, dar vanatoarea este uluitor de dramatica de urmarit. Pui de lei de mare in ianuarie, astfel incat atacurile orcilor au loc mai ales intre februarie si aprilie, trei ore de fiecare parte a valului ridicat.

Grauri care se odihnesc , Somerset Levels, Anglia. Dupa-amiaza tarziu, intr-o zi cetoasa de iarna, mergeti spre zonele umede ale Rezervatiei Nationale Nationale Westhay Moor. Pe masura ce se lasa amurg, un petic de cer se intuneca si de obicei se aduna un nor mare negru. Dar se comporta ciudat, curg si reflux, aglomerandu-se si rasucindu-se, miscandu-se sinuos. Milioane de grauri intr-o masa involburata, adunati intr-o turma uriasa pentru siguranta, se scufunda pentru a scapa de atentia rapitorilor. Apoi, intr-un flux lin, ca un geniu care se intoarce la lampa sa, roiul coboara in coborare. Si apoi iti amintesti sa respiri.

Sardine run, Africa de Sud. S-ar putea sa credeti ca vizionarea pestilor nu este deloc interesanta – ceva pentru un screensaver de computer, mai degraba decat un spectacol de neuitat, o data in viata. Dar daca pestii fac parte dintr-o masa involburata, argintie, care se intinde pe mai mult de sapte kilometri lungime, devine mult mai interesant. In timp ce milioane si milioane de sardine se indreapta in jurul Capului de Est si de-a lungul coastei KwaZulu-Natal, apele fierb cu alac si cormorani, impreuna cu mii de foci, delfini si rechini care vaneaza. Fie ca privesti din siguranta unei barci sau faci snorkeling in apropierea bancurilor batute, este o priveliste fenomenala. „Alerga sardinelor” nu are loc in fiecare an, iar locatia sa nu poate fi prevazuta, dar are loc in general intre mai si iulie.