Turistii care vor ajunge anul acesta in judetul Alba vor avea la dispozitie un traseu al Cetatilor Dacice. Proiectul autoritatilor din Alba va cuprinde, in prima faza, cetatile de la Piatra Craivei si de la Capalna.

In viitor, in circuit va fi inclusa si cetatea dacica de la Cugir.

Ideea acestui proiect a venit in urma succesului de care s-a bucurat Festivalul Cetatilor Dacice. Acest eveniment este organizat anual, in luna iunie, in preajma sarbatorii de Sanziene.

Dan Popescu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Alba a declarat:

Traseul va cuprinde cetatile dacice care au potential.[…] La Piatra Craivei si cetatea de la Capalna, care este in patrimoniul UNESCO, se pot crea produse turistice, care sa includa vizitarea acestor cetati.[…]Vom incerca pe cat posibil sa facem niste restaurari si vom implica si Muzeul National al Unirii in acest proiect.

In ceea ce priveste cetatea de la Cugir, primarul orasului, Adrian Teban, a declarat:

Vrem să facem ceva vizibil, un punct turistic. Vrem sa reconstruim, macar partial, ce a fost. Dar nu este chiar simplu sa reconstruiesti o cetate dacica de pamant, cum era cea de aici. Vom discuta cu cei care se pricep si vom initia un studiu sa vedem ce putem sa facem si cat ar costa. Anul acesta vrem sa prindem ceva bani in buget pentru realizarea unui astfel de studiu.