Expulzarea cheagurilor in timpul perioadei este normala si nu grava. Dar atunci cand apar alte simptome, precum durerea, este indicat sa consultati un specialist.

Desi poate fi infricosator, prezenta cheagurilor de sange este normala in timpul menstruatiei la majoritatea femeilor, este si un aspect pe care trebuie sa-l monitorizam pentru a vedea daca este asociat cu alte tipuri de simptome.

Nu strica niciodata sa consulti acest subiect cu medicul nostru ginecolog. Totusi, asa cum ne subliniaza expertii,  fiecare corp este unic si fiecare femeie isi va trai menstruatia intr-un fel sau altul, iar prezenta cheagurilor nu este ceva care sa ne alarmeze neaparat. Va oferim toate datele mai jos.

Ce sunt cheagurile de sange in timpul menstruatiei?

Pentru a intelege mai bine care sunt acele cheaguri pe care le vedem din cand in cand pe parcursul perioadei menstruale, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:

 • Peretii uterului nostru se schimba de obicei treptat pentru a pregati corpul pentru o posibila sarcina. Ele devin mai groase si se umplu cu tesuturi noi cu care, in caz de conceptie, pot adaposti fatul.
 • In absenta sarcinii, acest strat format in mucoasa uterului se scurge treptat, formand astfel menstruatia in sine.
 • Ca regula generala, atunci cand suferim o rana, sangele tinde sa se coaguleze. Este un tip de aparare prin care evitam sa pierdem prea mult sange. Cu toate acestea, in timpul menstruatiei, sangele trebuie sa curga usor pentru a fi expulzat.
 • Prin urmare, uterul genereaza un anticoagulant. Daca menstruatia noastra este foarte abundenta, acel „coagulant natural” se termina si, prin urmare, apare de obicei un cheag ciudat.
 • In mod normal, aceste cheaguri variaza de obicei intre 5 mm si 4 cm si tind sa fie mai frecvente la femeile care au o perioada mai abundenta. Cei ale caror reguli sunt ceva mai usoare nu le experimenteaza de obicei.
 • Un alt fapt de retinut este ca cheagurile tind sa fie mai frecvente in timp ce dormim. Sangele se coaguleaza si se formeaza de obicei aceste mase mai groase si mai izbitoare, care uneori ne sperie. La fel, este normal ca perioada sa ne afecteze odihna.

Ce ar trebui sa stim despre cheaguri de sange in timpul menstruatiei

1. Deficit de fier

Deficitul de fier la femei este uneori o adevarata durere de cap.

 • Este obisnuit ca o regula abundenta sa ne faca sa pierdem nivelul acestui mineral. Cu toate acestea,  cu cat exista mai putin fier in corpul nostru, cu atat uterul poate avea probleme mai mari pentru a genera „anticoagulantul natural”, prin urmare, anemia feripriva genereaza mai multe cheaguri de sange.
 • Din acest motiv, nu ezitati sa va faceti periodic analize pentru a controla nivelul de fier si acoperiti-le in caz de deficienta cu un supliment recomandat de medicul dumneavoastra.

2. Mici dezechilibre hormonale

Este obisnuit ca atat adolescentele, cat si femeile care tocmai au nascut sa aiba fluxuri cu cheaguri de sange.

Toate acestea se datoreaza micilor dezechilibre dintre estrogen si progesteron, lucru care ar putea sa apara si putin inainte de menopauza.

3. Un avort spontan

Acesta este un aspect de care trebuie sa tinem cont. Daca ne propunem sa ramanem insarcinate si observam ca la un moment dat apare un cheag de sange galbui sau cenusiu, din pacate, ar putea fi vorba de un avort spontan. Daca se intampla acest lucru, ar trebui sa consultati imediat un medic.

4. Endometrioza

Endometrioza este o boala tacuta suferita de milioane de femei. Ceva de care trebuie sa tinem cont este ca,  in cazul in care menstruatia este excesiv de dureroasa si invalidanta, este posibil sa suferim de aceasta afectiune.

 • Endometrioza afecteaza organele reproducatoare feminine si se caracterizeaza prin formarea unei captuseli foarte dense in jurul uterului si a altor organe. Toate acestea provoaca durere si este obisnuit ca noi sa vedem cheaguri de sange abundente in timpul menstruatiei.

5. Boli ginecologice

Dupa cum am subliniat la inceput, prezenta cheagurilor de sange este frecventa la multe femei. Cu toate acestea, in cazul in care menstruatia noastra este foarte dureroasa, este necesar sa consultati intotdeauna subiectul cu medicul ginecolog.

 • Boala inflamatorie pelviana, de exemplu, se prezinta de obicei cu dureri abdominale profunde in zona pelviana care sunt, de asemenea, legate de prezenta cheagurilor de sange in timpul menstruatiei.
 • Acest tip de boala, cauzata de un tip de bacterie, genereaza o infectie de la col uterin pana la uter, trompele uterine sau ovare.
 • Este dureroasa si este una dintre cele mai frecvente afectiuni ginecologice, asa ca este important ca in caz de indoiala sau disconfort sa ne consultam cu profesionistii.

De asemenea, se stie ca prezenta fibroamelor sau a chisturilor este legata si de cheaguri in timpul menstruatiei. Deci, in ciuda faptului ca aceste cheaguri sunt normale, nu ne strica niciodata sa mergem la controalele noastre anuale.