China a depasit Germania pentru a deveni cea mai mare piata unica de import din Marea Britanie pentru prima data de cand au inceput inregistrarile. Bunurile importate din China au crescut cu 66% de la inceputul anului 2018 la 16,9 miliarde de lire sterline (24 miliarde de dolari) in primul trimestru al acestui an, a declarat Biroul de Statistica Nationala.

Importurile din Germania au scazut cu un sfert la 12,5 miliarde de lire sterline in aceeasi perioada. Schimbarea a avut loc pe masura ce comertul cu Uniunea Europeana a fost intrerupt de Brexit si pandemia a crescut cererea de bunuri chineze.

Raportul Oficiului pentru Statistica Nationala (ONS) si-a propus sa evalueze impactul Brexitului si al coronavirusului asupra comertului cu bunuri al Regatului Unit.

Acesta a gasit dovezi ca comertul a fost intrerupt la inceputul noii relatii dintre Marea Britanie si UE.

ONS a declarat ca importurile germane in Regatul Unit au scazut din aprilie 2019, pe fondul incertitudinii cu privire la detaliile iesirii Marii Britanii din UE.

Industria auto din Germania a simtit, de asemenea, impactul pandemiei, deoarece productia de vehicule si exporturile globale au fost afectate.

In Marea Britanie, cererea de vehicule noi a scazut, deoarece showroom-urile auto au fost inchise din cauza masurilor de blocare.

Exporturile de marfuri catre Irlanda au inregistrat cea mai mare scadere proportionala a primilor cinci parteneri exportatori din Marea Britanie dupa perioada de tranzitie a UE, a spus ONS.

De cand au inceput inregistrarile moderne in 1997, Germania a fost cea mai mare sursa de importuri din Marea Britanie, cu exceptia unei perioade de sase luni la sfarsitul anului 2000 si inceputul anului urmator, cand SUA au ocupat pe scurt locul cel mai inalt.

In ciuda unei scaderi de 23,1% a comertului total cu tarile Uniunii Europene in ansamblu in aceasta perioada, UE ramane cel mai mare partener comercial al Regatului Unit, se arata in raport.

Cifrele au aratat, de asemenea, ca a existat o crestere a importurilor din China de textile utilizate pentru masti de fata si alte echipamente de protectie personala, precum si o cerere mai mare de dispozitive electrice.

China a fost prima economie majora care si-a vazut cresterea comertului global anul trecut, deoarece a devenit prima tara mare care a iesit din pandemie.