Dupa sezonul estival, sunt multe companii care incep sa-si conceapa planurile de angajare pentru anul urmator, conturand proiecte si elemente de cheltuieli cu angajarea. Desi variaza in functie de sectorul in care ne desfasuram activitatea profesionala, ultimul trimestru al anului si primul al anului urmator sunt un moment bun pentru a ne actualiza CV-ul si a cauta o schimbare de loc de munca. Iata cateva sfaturi despre cum sa va pregatiti pentru un interviu de angajare fata in fata sau online.
Cum sa pregatesti un interviu de angajare
Sfaturi cheie
Confruntarea cu un interviu de angajare este o situatie stresanta si indiferent de adecvarea noastra pentru postul pentru care candidam, pregatirea anterioara, gestionarea timpului sau modul nostru de a ne exprima pot face ca analiza intervievatorului asupra cererii noastre sa se schimbe substantial. In plus, mediul global si facilitatile de comunicare telematica ne permit sa avem un interviu fata in fata fiind despartiti de sute sau mii de km gratie platformelor de apel video, Skype fiind cel mai folosit.
Desi poate fi o tema naucita, in calitate de profesionist in managementul echipei am avut ocazia sa intervievez numerosi candidati precum si sa particip la multiple procese de selectie, asa ca voi incerca sa dau cateva „sfaturi” sau sfaturi in afara celor deja de actualitate si adaptate.atat la mediile online cat si offline care pot face ca balanta sa se incline in favoarea ta:
Pregatiti terenul
Vrem sa incepem cu piciorul bun, asa ca programeaza toate elementele care sunt la indemana ta. Confirmati ziua, ora, locul si persoana cu care urmeaza sa sustineti un interviu. Daca este un interviu fata in fata, verifica cat va dura pana acolo, daca poti parca bine, daca trebuie sa treci prin vreun control etc. Daca te intrebi cum sa te pregatesti pentru un interviu de angajare online, ar trebui sa verifici mai intai daca ai o conexiune buna, ca ai un ID pe platforma pe care urmeaza sa faci interviul si ca intervievatorul il stie.
Daca urmeaza sa ai un interviu, se datoreaza faptului ca firma a fost interesata de profilul tau si cel putin intervievatorul iti va fi citit CV-ul, asa ca vor aprecia ca ti-ai facut si tu timp pentru a cunoaste firma in care ai doresc sa lucreze putin mai bine (filozofie de afaceri, model de afaceri, in ce tari opereaza etc.). De asemenea, este un moment bun pentru a afla care este „dress code-ul”, deoarece este normal ca costumul si cravata sa lase loc camasilor si pantalonilor chinezesti in cazul baietilor sau rochiilor in cazul fetelor. Chiar si in unele zone putem purta blugi si tricou dar fara sa ajungem la extrema treningului, va rog. Evident, igiena este ceva ce nu ar trebui sa fie exclusiv in ziua interviului.
Controleaza-ti comunicarea non-verbala
Atat de important este ceea ce spunem cu gura ca si ceea ce exprimam cu corpul nostru. Indiferent de sex, ofera o strangere de mana ca prim salut. Semneaza si se uita la intervievator.
Puteti face un comentariu inainte de a va aseza sa faceti interviul pentru a sparge gheata, dar evitati subiectele sensibile (politica, religie, sport etc.). Priveste intervievatorul in ochi in timp ce vorbesti cu el sau ea. Iti poti indrepta privirea catre un alt punct in timp ce ii spui ceva, dar incearca sa faci contact vizual din cand in cand pentru a mentine atentia asupra prezentarii tale. O privire evaziva denota o lipsa de siguranta si sinceritate.
Dupa cum puteti vedea, limbajul non-verbal este foarte important pentru a sti sa va pregatiti pentru un interviu de angajare, asa ca trebuie sa va controlati mainile; Nu este negativ sa gesticulam in sprijinul mesajului pe care il transmitem, dar un exces de gesturi poate fi supraactionat si ne poate face sa ne pierdem concentrarea asupra a ceea ce spunem. Mainile de preferinta pe masa, fie cu degetele impletite, fie pur si simplu pe ea, dar evitati sa le ascundeti sub masa deoarece putem da impresia ca ascundem ceva. Evitati sa va incrucisati bratele, reflecta o atitudine defensiva si ceea ce cautam este sa ii fie mai usor ca intervievatorul sa ne cunoasca.
Sfat : Personal, nu-mi place sa stau fata in fata cu candidatul pentru ca da un sentiment de confruntare. Starea intr-un unghi de 90 de grade face mai usor sa te relaxezi si sa-l cunosti intr-un mod mai natural. Unii experti in comunicare nonverbala subliniaza ca acordam mai multa atentie la ceea ce se intampla in dreapta noastra, asa ca ar trebui sa fii in dreapta intervievatorului.
O conversatie mai buna decat un interviu
Daca va vorbesc din punct de vedere ca candidat, ma deranjeaza enorm ca un interviu se concentreaza pe revizuirea CV-ului meu. Curriculum-ul este un document anterior pe care intervievatorul a trebuit sa-l studieze pentru a sti in ce parti doreste sa ne adancim. Recitarea a ceea ce este deja reflectat este o pierdere de timp pe care o scadem pentru a-i cunoaste mai bine pe candidati.
Evitati formatul intrebare-raspuns si scoateti in evidenta calitatile dvs. de vorbitor. Trebuie sa-i spui intervievatorului viata ta profesionala intr-un mod care sa fie interesant si care vrea sa afle mai multe. Fii natural, ai grija de limbajul tau fara a folosi blasfemie sau cuvinte foarte tehnice pe care intervievatorul nu le cunoaste. Ghideaza-l pe calea care te face sa straluciti si opriti-va la detaliile care pot fi importante pentru pozitia pe care doriti sa o ocupati.
Pentru a afla cum sa te pregatesti pentru un interviu de angajare, poti repeta raspunsurile la intrebarile tipice: Unde te vezi peste 5 ani? Care este cel mai mare defect al tau? Sfatul meu este sa fii concis si clar pentru a nu sta prea mult asupra acestui tip de artificii despre care eu personal cred ca nu are valoare. Intrebari precum care a fost cea mai mare greseala profesionala a ta? Ele tind sa fie mai revelatoare si ne spun mult mai multe despre rezilienta si managementul esecului candidatului.
Consolideaza ceea ce te diferentiaza de restul candidatilor
In multe ocazii, recrutorii primesc literalmente sute de CV-uri pe care trebuie sa le verifice. Se estimeaza ca primul ecran nu depaseste 6 secunde, iar daca intervievatorul crede ca se poate incadra, va face o citire mai atenta in medie de 20 de secunde. Trebuie sa gasesti o modalitate ca CV-ul tau sa nu fie doar unul in plus din teancul pe care il vei avea pe masa/casuta de e-mail.
Este important ca CV-ul tau sa fie la zi, ca cele mai relevante informatii (nume, numar de telefon, e-mail, experienta, studii, limbi straine etc.) sa fie usor vizibile si sa fie atractiv din punct de vedere vizual.
Incercati sa evitati un format Word „fad”. In prezent exista mai multe platforme cu sabloane pentru a va crea CV-ul cu un impact vizual mai mare. Este recomandat sa adaugati adresa URL a profilului nostru Linkedin, astfel incat recrutorul sa il poata vizita.
Fii schematic dar nu te limita la a enumera o succesiune de companii, date si functii. Este un moment bun pentru a va prezenta realizarile, proiectele pe care le-ati gestionat si ce au insemnat pentru companie, managementul echipei etc.
Pentru a sti sa te pregatesti pentru un interviu de angajare, trebuie mai intai sa folosesti toate resursele pe care le ai la dispozitie pentru a-i arata recrutorului ca esti cel mai potrivit candidat pentru post, asa ca daca faci un interviu prin Skype poate fi si un este momentul potrivit pentru a impartasi cu recrutorul documente, rapoarte sau publicatii care va reafirma abilitatile de profesionist.
Obtineti un loc de munca pe Linkedin: toate strategiile
Poti sa intrebi si tu
Acest ultim sfat despre cum sa va pregatiti pentru un interviu de angajare va poate face sa va remarcati de ceilalti candidati.
Interviul nu este o comunicare unidirectionala. In timpul conversatiei, cu siguranta vor aparea indoieli cu privire la functiile dvs. , posibilitatile de telecommuting sau beneficiile de angajare. Desi intervievatorii lasa adesea ceva timp la sfarsit pentru ca tu sa intrebi ce vrei, este bine sa existe o interactiune dincolo de raspunsuri pentru a-i arata recrutorului ca vrei cu adevarat sa afli mai multe despre postul pentru care aplici pentru ca esti interesat. .
Sfat : Ori de cate ori conduc un interviu, imi place sa trimit un e-mail de multumire persoanei care a sustinut interviul, precum si feedback despre acesta. Acest lucru ma ajuta sa subliniez punctele pe care am vrut sa le evidentiez si/sau sa clarific orice alte intrebari care ar fi putut aparea ulterior. Nu va fie teama sa intrebati dupa cateva zile, interesandu-va de proces daca nu ati primit un raspuns in timpul convenit. Recruitorii au de obicei mai multe procese deschise, iar memento-ul nostru serveste pentru a ne evidentia interesul, pentru a ne acorda din nou atentie profilului si pentru a obtine informatii de prima mana despre proces.