Unul dintre cei mai mentionati compusi ai usturoiului a fost alicina, careia i-au fost atribuite tot felul de proprietati. Cand este inclusa in contextul unei diete echilibrate, are efecte benefice.

S-ar putea sa fi auzit mentionat ca, pentru a preveni anumite boli (in special cele cardiovasculare), este indicat sa consumam zilnic un catel de usturoi si, daca este posibil, pe stomacul gol. Acum, de ce se spune asta? Este trucul cu adevarat eficient? Sa vedem mai jos.

Usturoiul este un aliment foarte des intalnit care ofera multe la nivel gastronomic. Ajuta la sporirea aromei diverselor preparate si le ofera acel gust rafinat care nu strica niciodata sa se bucure la masa.

De-a lungul istoriei, usturoiul nu a fost doar incorporat in retetele alimentare, ci si in remedii si s-a crezut adesea ca aroma si aroma sa puternica au proprietati medicinale. 

Usturoiul are un potential bun, dar nu este „puternic”

Nu numai aroma si gustul usturoiului au sugerat ca acest aliment poate avea proprietati medicinale. In diferite momente, s-a considerat ca are mai multi compusi capabili sa previna si sa vindece infectiile fungice si bolile cardiovasculare.

In general, usturoiului i s-au atribuit mai multe proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice si antioxidante. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat in Phytotherapy Research . Si de cateva decenii, toate acestea au fost asociate cu continutul de alicina al alimentelor.

Usturoiul este un aliment care face parte din lista presupuselor antibiotice naturale.

Proprietatile sale antibacteriene

Potrivit cercetarilor publicate in Folia Microbiologia , s-a sugerat ca alicina ar putea avea potential antibacterian. Cu toate acestea, un astfel de efect a fost observat in laborator, in circumstante specifice (in vitro).

Intr-un studiu publicat in Revista Eureka despre Predarea si Diseminarea Stiintelor in 2011, a fost efectuat un test (in vitro) pentru a analiza proprietatile antimicrobiene ale acestui aliment impotriva bacteriilor prezente la suprafata pielii.

In acest studiu, desi s-a ajuns la concluzia ca usturoiul poate fi considerat un „antibiotic vegetal”, trebuie avut in vedere ca proprietatile acestuia variaza in functie de mai multi factori (fie ca este intreg, zdrobit, proaspat, supus unei temperaturi, tipul de ciuperca care a infectat pielea etc.).

Este important de clarificat faptul ca, chiar si atunci cand au fost observate efecte pozitive in acest si alte studii de laborator, usturoiul nu s-a dovedit a fi mai eficient decat medicamentele. Din acest motiv, este propus ca o completare a tratamentului medical, nu ca un remediu pentru infectii ca atare.

Cat de departe este eficacitatea lui?

Intr-o revizuire a efectelor cardiovasculare ale usturoiului, se clarifica urmatoarele:

  • Nu exista un consens cu privire la doza minima necesara pentru a obtine modificari benefice.
  • Avand in vedere pierderile produse in timpul preparatelor termice si culinare in compusi chimici activi, este indicat sa se ia usturoiul crud sau in preparate specifice.
  • Este important sa retineti ca Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente nu a aprobat usturoiul (sau produsele derivate din acesta) ca agenti de scadere a colesterolului.
  • Avand in vedere toate cele de mai sus, se considera ca cel mai bine este sa includeti usturoiul, in cantitati moderate, intr-o dieta echilibrata.
  • Lipsa de consens cu privire la dovezile gasite in diferitele studii efectuate evidentiaza necesitatea de a continua cercetarile asupra usturoiului si proprietatilor acestuia.

Cu toate acestea, este posibil sa gasim recenzii mult mai recente, precum cea publicata in revista Current Pharmaceutical Design , care ofera deja dovezi solide ca este un element benefic pentru sanatatea cardiovasculara atunci cand este introdus in contextul unei diete echilibrate si variate.

Momentan, nu este dovedit ca consumul unui catel de usturoi pe zi ajuta la intarirea sistemului imunitar, la vindecarea sau prevenirea bolilor, la dezinfectarea sau la detoxifierea organismului. Totusi, asta nu inseamna ca cei care vor sa-l manance nu pot face acest lucru. Daca isi doresc si medicul lor le spune ca nu exista nicio contraindicatie in acest sens, atunci nu este nicio problema.

In sine, usturoiul nu este o solutie sau o metoda infailibila de prevenire a bolilor. Prin urmare, consumul unui catel de usturoi (sau patru) pe zi, postul pentru imbunatatirea sanatatii inimii, prevenirea infectiilor sau tratarea anemiei, nu reprezinta o contributie semnificativa.

De ce sa tii cont?

  • Exista anumite componente ale usturoiului care pot avea potentiale beneficii pentru sanatate. 
  • Exista o lipsa de consens cu privire la care sunt cele mai potrivite doze si forme sau prezentari ale acestor componente. Prin urmare, nu se stie daca consumul zilnic al unui catel de usturoi poate oferi beneficii semnificative.
  • Mai multe cercetari trebuie facute in acest sens.
  • S-a descoperit ca unul dintre compusii sai (alicina) are un efect antibiotic in caz de infectie fungica ( Candida albicans). Atentie, asta nu inseamna ca usturoiul poate fi folosit acasa in vreun fel pentru a trata aceasta infectie, ci mai degraba ca are potentialul de a face acest lucru si ca ar putea fi dezvoltate medicamente pentru a imbunatati tratamentul existent.

Usturoiul este o optiune buna intr-o dieta echilibrata

Usturoiul este un ingredient care face parte din retetele de pizza de casa.

Pe langa alicina, usturoiul contine o gama interesanta de vitamine B si vitamina C, precum si diverse oligoelemente precum calciu, fier, magneziu, fosfor, sodiu sau zinc. Cu toate acestea, acest lucru nu il face un superaliment, ci mai degraba o optiune recomandata, in cadrul unui stil de viata sanatos.

Usturoiul, un aliment sanatos

In concluzie, usturoiul este un aliment pe care il putem incorpora in alimentatie, ca oricare altul. Ne putem bucura de savoarea pe care o da alimentelor si sa o consideram un ingredient capabil sa ne ofere multiple retete delicioase.

Acum, considerandu-l un superaliment, un substitut al unei mese sau al unui tratament prescris de medic nu este recomandat, deoarece mai trebuie clarificate mai multe puncte privind eficacitatea acestuia.